Márciustól limitált ideig, három hónapon keresztül várja a látogatókat a World of Robots interaktív kiállítás az Etele Plaza Rendezvényközpontjában. Az európai turné első állomásán a legújabb fejlesztésű humanoid gépektől egészen a robotizált játékokig ismerkedhetnek meg a technológiai vívmányokkal a látogatók.

Hol máshol nyíljon meg egy ilyen kiállítás, ha nem Budapest legújabb, legmodernebb – és harmadik legnagyobb – plázájában, aminek a hatalmas LED-falait látva Marty McFlynak érezzük magunkat, a Vissza a jövőbe filmtrilógia második részében. Ennek az „okosplázának” a modern környezetébe költözött a régió legnagyobb robotkiállításának futurisztikus élményvilága.

Az információs pultnál a vásárlók kedvence, a magyarul is beszélő humanoid Pepper robot segíti az eligazodást. Az okospláza egyik leghasznosabb kiegészítője az az applikáció, amely nemcsak a parkolóhely-keresést segíti, de el is navigál minket a keresett üzletekhez.

Mit is jelent az, hogy modern „okospláza”?


Az Etele Plaza 2021 szeptemberében nyitotta meg a kapuit. A bevásárlóközpont egy 55 ezer négyzetméteres, modern, környezetbarát épület, mely tágas terekkel és több mint 150 üzlettel várja a vásárlókat. A pláza 1300 parkolóhelyének 130 elektromos állomásán elektromos autók töltése is lehetséges. A látássérülteket az Óbudai Egyetemen kifejlesztett Ariadné vakvezető okosbot segíti. A családosok számára külön kialakított étkezőterület digitális játszószőnyeggel, vagyis egy padlóba integrált, interaktív játékokkal ellátott érintőképernyős felülettel várja a kicsiket. A ház bejáratainál interaktív LED-fal került elhelyezésre, az épületben számos USB-csatlakozóval ellátott pad található, a Gasztro Placc területén és teraszán elhelyezett bútorok pedig beépített mobiltöltőkkel vannak felszerelve.

A World of Robots kiállítás számos érdekességgel várja a jövő technológiájának szerelmeseit. A kiállításon a BME Mechatronika Szakosztályának vezetőségi tagjai egy időfalon mutatják be, hogy honnan hová fejlődtek a robotok, hogy miben jobb egy robot, és miben egy ember. Megismerhetjük a nemzetközi viszonylatban már használatban lévő kórházi, éttermi, takarító és liftkezelő robotokat, és eljátszhatunk a gondolattal, hogy milyen lehet  ennyi robottal találkozni a mindennapi életben. 

A robotika három alaptörvénye


A
robotika három alaptörvényét a világhírű sci-fi-író, Isaac Asimov alkotta meg. A történeteiben szereplő robotok ezeket a szabályokat követik. 

1. A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.
 
2. A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az első törvény előírásaiba ütköznének.
 
3. A robot tartozik saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az első vagy a második törvény előírásaiba.

Itt van még KOKO, a robotkutya is, aki elkísérhet futni, hozhatja a bevásárlásunkat, otthon pedig akár hanyatt is tudja vágni magát a szőnyegen. Nagy előnye, hogy nem hullik a szőre, nem kell utána összeszedni a kutyapiszkot, nem harap, a jutalomfalat helyett pedig a 230 voltos hálózati feszültség a kedvence

A sci-fi-rajongók különösen örülni fognak az eredeti filmes relikviáknak, mint például a Vasember, R2-D2, a Terminátor vagy a Robotzsaru. A méretes, nagy játékfilmes koncepciórobotok mellett interaktív robotállatok és a digitális kultúrához köthető kiemelkedő újítások várják a látogatókat. Mindezek mellett a szervezők többek között transformereket, irányítható focilabdákat, rakodó tankrobotot és rajzoló robotkarokat válogattak össze a világ számos pontjáról. A Magyar Honvédség jóvoltából kiállításra került egy tűzszerészeti robot is, amit az éles bombák megkeresése és szétszerelése során alkalmaznak. Külön térítés ellenében (2000 Ft egy kb. 3-5 perces menet) hullámvasút-szimulátorokba is beülhetünk.

A World of Robots kiállítás összehozza az ipari robotokat, a science fiction mozivilágát és a szórakoztató robottechnológiát, így kicsiknek és nagyoknak, családoknak és iskolai csoportoknak egyaránt izgalmas szórakozást kínál.

Címkék

Elérhetőségek

World of Robots kiállítás 1119 Budapest, Hadak útja 1., Etele Plaza, 3. emelet, Rendezvényközpont Weboldal