Február utolsó hetén még a beltéri programokra helyeződik a hangsúly, de ez azt is jelzi, hogy egyre közelebb vannak a tavaszi, szabadtéri izgalmak. Így egyelőre benti kóstoló túrákat ajánlunk nektek, mint például a MADHOUSE 8 tételes, vezetett sörkóstolója, de a borpártiak se csüggedjenek, hiszen ők a Zengő Bár első házi sétáló borkóstolóján több mint 15 tételt próbálhatnak ki a Kreinbacher pezsgőtől Geszler Ezerjó borán át Torma és Aegidius olaszrizlingjéig. Ha kreatív kikapcsolódásra vágytok, készíthettek kerámiát vagy festhettek régi vászontáskákat, kendőket vagy párnahuzatokat Mosolygó Annával, a Zerofashion divattervezőjével. A Szevastock és az Azure csapata egynapos fesztiváljára is érdemes ellátogatni a Turbinába, ahol kerekasztal-beszélgetések, színházi előadások és koncertek várnak rátok. A Kalap (variációk agyműködésre) c. darab érdekes élményt nyújt, hiszen a művészet erejével mutat be négy különböző neurológiai problémát. Ha pedig ez nem lenne elég, akkor a tél végén aktuális lehet egy olyan művészetterápiás workshop, amely a "Szorongok, tehát vagyok?" kérdés köré épül.

Február 24., csütörtök

MADHOUSE-sörtúra

Egy 8 tételes, vezetett sörkóstolón vehetünk részt február 24-én, a MADHOUSE programjának első felvonásán. A körülbelül egyórás esemény egy sörkoktéllal kezdődik, majd az aktuális csaplistáról és dobozos kínálatból válogatott italokkal folytatódik. Lesznek klasszikus darabok, de az izgalmasabb hordós vagy spontán tételek is előkerülnek, ezekhez pedig Piszkor Norbi séf szolgáltat sörkorcsolyát

További infók 

Színezd újra! – Ruhafestés Mosolygó Annával

Bolygó újabb eseménye azoknak szól, akiknek tornyosulnak a szekrényében a régi vászontáskákkendőkpárnahuzatokMosolygó Anna, a Zerofashion divattervezője abban segít, hogy ezeket az elnyűtt anyagokat új funkcióval lássuk el, és új színeket adjunk nekik. Az esemény ingyenes, és bár 18.00-kor kezdődik, később is lehet csatlakozni.
 
További infók 

Lesz muri! – muri no muri, Gyárfás Attila & Bolcsó Bálint

Február 24-én koncertezik az Aurórában Gyárfás Attila és Bolcsó Bálint duója, majd a muri no muri trió. A duó nemrég jelentette meg Tabbis című lemezét elektroakusztikus hangzásokon alapuló szabad improvizációkkal, melyeket egy-egy Babits-vers elolvasása után rögzítettek.

A triót, ahogy a japán muri szó jelentése is sejteti, egy hirtelen született ötlet, és egy véletlen koncert hozta össze, azóta elválaszthatatlanok. Zenéjük energikus és improvizatív, mérhetetlen egymásra figyelésből születő repetitív groove-okra és szokatlan témákra épülő free punk.

További infók 

Manna Produkció: Kereki

Kereki (a korabeli forrásokban: Quereki) Külső-Somogyban, a földkéreg törésvonala mentén fekszik, áthalad rajta a 6505-ös számú országút. Elnevezése a kerekerdőből származik. A község határában szalad a Séd patak. A falu fölött, a Levelesi-erdőben látható egy 13. századi várrom, ami a település legfőbb látványossága. Vasútállomás nincs. A faluban megtalálható vegyesbolt, kocsma, római katolikus templom és az ország első egzotikus díszmadárparkja. Lakosainak száma 535 fő. Ebből óvodás 17 fő, iskolás 38 fő, munkanélküli 47 fő, nyugdíjas 176 fő, plusz-mínusz egy fő.

2020. július 20-án 19 óra 33 perckor Kereki fölött tisztán kivehető az Újhold keskeny sarlója a Rák 28. fokán, miközben ezzel pontosan egy időben a Szaturnusz szembenállásba kerül a Nappal és fényereje megnövekszik. Két nappal később a Nap belép az Oroszlán jegyébe. Mindeközben a Mars folyamatos előretartó mozgást végez a Halak csillagjegyben. Ugyanebben az időszakban 25 üstökös tűnik fel az égen, de közülük csupán egyetlen egy megfigyelésére van lehetőség házilag, kisméretű távcsővel.

További infók 

Február 25., péntek

DOROGI – Debütáló koncert

Dorogi Péter a Kistehén alapítójaként és az Intim Torna Illegál frontembereként vált ismertté, de az együttes felbomlása után DOROGI néven, új zenekarával folytatja. Február 25-én az A38 Hajón hallgathatjuk meg debütáló koncertjét, amit az énekes és a szervezők egy egész estés zenei utazásként hirdetnek. Az ITI slágerek mellett dalpremierre is készülhetünk, hiszen először a hajón játsszák a Néhány fényes gomb című dalukat. 

További infók 

Besh o droM Kvintett, Pluto vinyl-bemutató

Hosszú idő után ismét színpadon láthatjuk a Besh o droM zenekart, ez alkalommal 5 fős legénységgel. Pettik Ádám bemutatja a Fock Mátéval közösen alkotott kinetikus szobrukat, a Peckdrum nevű hangszert, ebben a Besh o droM-tagok is segítenek: Babcsán Bence, Hámori Máté, Herr Attila, Molnár Tamás.

Az est második felében, a Pettik Ádámmal megújult Pluto előveszi a tavalyi Dob 69 album limitált bakelitkiadását, amelyet a helyszínen lehet először megvásárolni.

További infók 

Február 26., szombat

Elkezdeni a legnehezebb? – Hathajóga-workshop kezdőknek

Ez a jógaworkshop azoknak szól, akik szeretnének elkezdeni jógázni, de sok kételyük és kérdésük van. A szombat délelőtti eseményen szó lesz a jóga kialakulásáról, történetéről és az ászanák jótékony hatásáról, amiket a gyakorlatok révén saját testünkön is tapasztalhatunk. Választ kapunk olyan alapvető kérdésekre, hogy mit tehetünk, ha nem érezzük elég hajlékonynak magunkat, vagy hogyan segít a helyes légzés, a gyakorlás pedig egy záró körrel és hangtálas relaxációval ér véget. A workshopot Rieger Johanna (Johanna Yoga) vezeti.
 
További infók 

Kisvásárcsarnok – tervezői vásár a Három Szerb Kávéházban

Február 26-án a Három Szerb Kávéház vásárcsarnokká alakul, és megtelik fiatal tervezők munkáival. Akiknek biztosan találkozhatunk az alkotásaival:

  • Cseh Barbara
  • Souterrain ceramics
  • Cinci ceramics
  • Azzurro Velluto
  • DrifterArt
  • Caution fragile ceramics
  • Leanzer Newcraft
További infók

Klasszikusok Tükrében II.

Budapesti Vonósok programsorozata arra keresi a választ, hogy miért lehet hasznos a modern zene kedvelőinek a klasszikusok felé fordulni. A Klasszikusok Tükrében II. alkalmán hallhatjuk zenélni Sáry Bánkot és Sáry Lászlót, de felcsendül L. Janáček és Bach kantátája is. A tenor Kéringer László lesz, a házigazda Molnár Szabolcs zenetörténész, a koncertmester pedig Pilz János.  

További infók 

Lili Elbe, avagy Einar Wegener festőművész világa

Február utolsó szombatján Hörcher Eszter művészettörténész kalauzol végig minket Lili Elbe (született Einar Wegener) képzőművészeti világán, bemutatva a festő testi átalakulásait is a korszak szellemiségének, a modern Európának tükrében. Lili Elbe neve a 2000-ben megjelent A dán lány c. regény, majd később az ez alapján rendezett nagysikerű film után vált ismertté széles közönség számára. Az előadás során szó lesz a művész irodalmi reprezentációjáról is, ami Lili esetében megkerülhetetlennek látszik.

További infók 

Zeng a pince! – A sétáló borkóstoló

A Zengő Bár első házi sétáló borkóstolóján több mint 15 tételt próbálhatunk ki a Kreinbacher pezsgőtől Geszler Ezerjó borán át Torma és Aegidius olaszrizlingjéig. A hagyományos borkóstolók sznobériájáról itt szó sem lesz, a közvetlen és laza hangulatért DJ Abel Telenko felel majd.

További infók 

Február 27., vasárnap

Alkoss kerámiát! – workshop

Február 27-én Stepán Katával, a Rezeda Ceramics alapítójának segítségével készíthetjük el az általunk megtervezett kerámiatárgyakat a KAS Befogadó Térben. A kétórás workshop alatt az agyag megmunkálására kerül sor: alkalmanként 1 darab komplexebb tárgy, vagy 2-3 kisebb tányér készítésére van lehetőségünk. Azoknak sem kell aggódniuk, akik semmilyen előképzettséggel nem rendelkeznek, a megvalósítás folyamataiban a keramikus irányítja a munkát, és az előkészített minták is megkönnyítik az ötletelést. A kész kerámiatárgyakat 3 hét után haza is vihetik a résztvevők.

További infók 

Szevastock és Azure – Kisfesztiválok nagy napja

Szevastock és az Azure Reformművészeti Találkozó (Kék Ló) csapata egynapos fesztivált szervez február utolsó vasárnapján a Turbinában. A félnapos programot kerekasztal-beszélgetések, színházi előadások és koncertek fedik le. Lesz szó a kisfesztiválok lehetőségeiről, de részt vehetünk egy borkóstolón vagy irodalmi zine-készítő-workshopon is. A zene terén is színes lesz a paletta: moldvai táncháztól kezdve a jazz-pop félimprón keresztül a The Acoustic Minimal Techno Sessionig terjed a felhozatal.

További infók

Kilátó állomás – AV Show

Tél van a Mátrában. Az erdőben rövidhullámú rádiójeleket fogunk és jelzéseket találunk – ki üzen nekünk? Ki üzent azoknak, akik üzentek? Mi az, amit keresünk? Merre tovább?
 
Hargitai András audiovizuális előadásának első részében az animált analóg fotók és a téli természet hangjai mellett monumentális elektronikus és népzenék mesélik el egy útkeresés történetét az előadáson használt analóg videószintetizátorral, és az erre az alkalomra készített rádiókészülékkel. A 70 perces előadásban Gulyás Dóra analóg fotói és Rehorovszky Anna grafikái és agyagtárgyai is megjelennek, valamint hallhatjuk Verebes Judit színész és Nemes Nagy Ágnes hangját is.

További infók 

Farsang a Várkert Bazárban

Február utolsó vasárnapján színes programokkal, farsangi parádéval készül a Várkert Bazár az egész család számára. 10 órától kezdődően egész napos interaktív játékok szórakoztatják a kicsiket, 11-től pedig Grecsó Krisztián Belefér egy pici szívbe énekeltető-kacagtató előadását nézhetjük meg.

A nagyobbak 16 órától a Csongor és Tündét bábelőadás formájában követhetik, és ide a 30Y-rajongókat is szeretettel várják, hiszen a darab zenei aláfestését az együttes dalai képezik. Két program között érdemes megkóstolni a farsangi fánkokat, és aki jelmezben érkezik, ajándékra is készülhet!  

További infók 

Február 28., hétfő

A barátunk lenne-e Chopin?

Tóth Endre zenetörténész mottója: „Hozzuk le a nagy zeneszerzőket az emberek közé!” És valóban, az általa vezetett előadássorozatban nem elsősorban a műveket ismerhetjük meg, hanem magát az embert, aki ezek a darabok mögött kirajzolódik.

Február 28-án – Frédéric Chopin születésnapjának előestéjén – a zongora poétájának alakját eleveníthetjük fel, így emlékezve meg a 202 éve született lengyel-francia zongoraművész-komponistáról. És miközben a zeneszerző személyiségéhez is valamilyen módon kötődni kezdünk, a zenéje is más megvilágításba kerül.  

Kalap (variációk agyműködésre)

Nem tudod kimondani, hogy elmebonbon? A társas érintkezés aknamezején sem éjjel, sem nappal nem bírsz átkelni? Időnként kiszalad egy bazdmeg vagy ami még rosszabb, az őszinte véleményed? Netán kalapnak vagy baseball sapkának nézed a szeretteidet? Vagy hallottál már ilyesmiről, és ez aggaszt?

Kalap (variációk agyműködésre) c. darab a művészet erejével mutat be négy különböző neurológiai problémát, az afáziát, prozopagnóziát, Asperger-szindrómát és a Tourette-zavart. A szövegkönyvet Gyulay Eszter szerkesztette és rendezte, a darabot pedig Fehér Dániel, Jaskó Bálint, Kovács Krisztián és Nagy Dóra játsszák.

További infók 

Március 1., kedd

Szorongok, tehát vagyok? – művészetterápiás workshop

Egyre több ember hétköznapjait nehezíti meg a szorongás, ezért elengedhetetlen, hogy minél nyíltabban és tabumentesen beszéljünk róla. Március 1-jén a Három Hollóban egy művészetterápiás workshop keretén belül dolgozhatjuk fel ezeket az érzéseket, ahol a technika lehetőséget ad az önreflexióra és a kreativitás fejlesztésére, mindezt közösségi élményként megélve. Az eseményen való részvételhez nem szükséges művészeti érzék és kézügyesség, hiszen itt az alkotás nem cél, hanem eszköz, amivel hozzáférhetőbbé tehetjük mindazt, amihez verbálisan nehezen tudunk közel jutni. 

További infók

Zene x Színház: Lábas Viki

Zene x Színház a Hajógyár és A38 eseménysorozata, ahol hazai, kortárs zenészek mutatkoznak be testközelből, Hegyi Dóri (Ohnody) műsorvezetésével. 

Az első ilyen alkalommal Lábas Vikit, a Margaret Island énekesnőjét ismerhetjük meg, az estet pedig az Üveggyöngyjáték Playback Közösségi Színház improvizációs játéka egészíti ki. A zenés portrébeszélgetést a Margaret Island zenekar legkedvesebb dalai teszik színesebbé.

További infók 

Március 2., szerda

Ex Katedra – Tanmesék a 90-es évekből

Commodore 64, kosaras kártyák, Britney Spears, koszovói háború, Monika Lewinksy, kacsamesék és Antall József halála...
Magyarország a kilencvenes években – egy gyerek szemével.

Két színész, két táncos, egy grafikus és egy menedzser. Mind egy társulatban dolgoznak 2021 Magyarországán.

A karantén alatt közösen felidézték, hogy honnan jöttek, milyen volt felnőni a 90-es években, hogy kiderítsék, milyen örökséget hozott magával a rendszerváltáskor született nemzedék akkori életük legfontosabb helyszínéről, az általános iskolából. Az előadás a szereplők személyes történeteire épül, amelyek egy különleges korszakot idéznek fel: az iskola első napjától a kamaszkor kezdetéig tartó időszakot.  

További infók 

Platon Karataev – duó koncert

A Várkert Akusztik zenei sorozatán népszerű zenészek lépnek ki komfortzónájukból vagy feltörekvő fiatal zenekarok lépnek fel, hogy hangszereikre koncentrálva hozzák közelebb zenéjüket a közönséghez.
 
Március 2-án a Platon Karataev zenél, akiknek a harmadik nagylemeze, a Partért kiáltó idén januárban jelent meg. Ezekben a dalokban a zenekar tovább merül, és a létezés magját igyekszik körbejárni: módosult tudatállapotokban bolyonganak, találkoznak a határtalannal, valamint szembenéznek önmagukkal és az elmúlással is. A dalok ezúttal duó felállásban csendülnek fel, az új album számai mellett korábbi szerzemények is elhangzanak majd, de a készülő negyedik lemezbe is bepillantást nyerhetünk.

További infók 

Címkék