Bíró Gergő fotósvégzettséggel került be a vendéglátásba, ahol több mint tíz évet töltött, közben hét évig egy hazai dizájntermékeket forgalmazó boltot is működtetett, 2013-ban pedig létrehozott egy olyan alkotóműhelyt, amely szitanyomásra, síknyomásra, az analóg fotográfia és a könyvkészítés manuális eljárásaira rendezkedett be, később pedig webshopot is indított. A mondatot elolvasva egyértelmű, hogy eléggé kreatív elmével van dolgunk, aki bizony gondol is valamit a világról, ezért is szuper ellátogatni Gergő Práter utcai birodalmába. A két, egymás közelében lévő helyiségben található Valami Produktív alkotóműhely és a most megnyitott Valami Hazai bolt mögött ugyanaz a fenntartható, slow design szemlélet, a hazai alkotókkal való együttgondolkodás figyelhető meg.

A Práter utca amúgy nem véletlen választás eredménye, hiszen Gergő is ezen a környéken él, szereti a változatosságát és a sokféle embert, aki megfordul itt. Korábban már beindított egy webshopot, azonban jó slow design arcként hisz abban, hogy más érzés megfogni és a kezünkbe venni az egyes alkotásokat, és egyébként is, a vásárlás személyes élménye szórakoztató. Örült, hogy sikerült két, egymás közvetlen közelében található üzlethelyiséget találnia, hiszen a Valami Produktív alkotóműhely és a Valami Hazai dizájnbolt koncepciója összefügg

Mindkét helyen fenntarthatósággal és slow designnal kapcsolatos mentalitást és egyedi, analóg, kézművestechnikákkal készült termékeket találunk, ugyanakkor szuper érzés többféle módon is kapcsolódni ezekhez az alkotásokhoz, hiszen míg a műhely az előállításban és bizonyos technikák bemutatásában segít, addig az üzletben már kész, nem feltétlen itt gyártott darabokat láthatunk, így teljesebb képet kapunk a tárgykultúrának erről a szeletéről.  

A Valami Hazai üzletbe lépve egyik első benyomásunk, hogy a hely nagyon illik a VIII. kerületnek ebbe az eklektikus szegletébe. Ez nemcsak azért van, mert a magas ablakokon át olyan költői rezignáltsággal néznek be az éppen esőben ázó szürke bérházak, hanem, ahogy Gergővel elbeszélgetünk, az is egyértelművé válik, hogy ezen a helyen a slow design nemcsak bizonyos technikák ismeretét és alkalmazását, egyfajta tárgykultúrát jelent, hanem a környezetnek és az abban élő közösségeknek az ismeretét is, amelynek segítségével sokkal egyszerűbben, a múltból konstruktívabban táplálkozva alkotható meg a jövő. Ebből az aspektusból pedig a slow design sokkal inkább békésnek, mint lassúnak tűnik.

A bolt tágas, indusztriálisnak ható belső tere pont annyira van kipofozva, hogy szeretni tudjuk az itt-ott előbukkanó múltat. A bútorokat Gergő másodkézből szerezte be, a legtöbbet ő is újíttatta föl. A középen lévő hatalmas asztal korábban saját lakásában állt, és a lemezek alatt lévő asztalka is saját bútora volt. A helyiség egyébként hosszú ideig bútorboltként funkcionált, a falakon lévő furcsa stukkóknak is történetük van. Mivel az üzlet nemrég nyitott, még nincs kihasználva a benne rejlő összes potenciál, a galéria például üres, itt majd kisebb, nem feltétlenül eladásra szánt művészeti projektek kapnak helyet. Ezt mi már nagyon várjuk, mert elég jó fentről lenézni a szellős boltra, a hatalmas ablakokon át pedig ki az utcára.

Na de mi is a kínálat? Elsősorban a gyönyörű kerámiákat kell megemlíteni, amelyek mintegy 15 hazai alkotótól érkeznek. Megvásárolhatjuk többek között Lantos Judit jópofa, színes, összegyűrt műanyag pohárnak álcázott porcelánjait, Konda Brigi visszafogott, pasztellszínű bögréit és tányérjait, Karsai Zsófia összeillő felekből álló nászmagjait és Kontor Enikő alkotásait is. 

Kezemura tárgyait a szemfülesebbek már elkapkodták, de biztosan lesz majd utánpótlás. Nem ismertük, de azonnal megkedveltük Korponay Csilla furcsa, kissé Giacometti világát is megidéző, gerebenlábú állatait, a Ceramate Studio mindennapokban is jól használható edényeit és a VUUV Works magyar mesterekkel közösen készülő kisbútorait és kerámia- és fatárolóit.

A szuper kerámiafelhozatal mellett találhatunk még helyes ékszereket, a Budabeats és a Mana Mana Records lemezeit, de az üzlet mellett működő műhellyel harmóniában szép felhozatal van grafikákból is. A slow design szemléletnek megfelelően utóbbiaknál is cél volt, hogy ne egyszerű digitális nyomatokat vásároljunk itt, hanem linó-, rizo- és szitanyomással vagy vegyes technikával készült alkotásokat. 

Természetesen itt is megtalálhatók az ismertebb nevek, Marcus Goldson vicces budapesti életképei, az Urban Sidewalker furcsa térképei és Szakály Roland város inspirálta grafikái, de meg kell említenünk a zinek változatos kínálatát is, ezek közül ugyanis néhány az üzlet melletti műhelyben készül. Gergő füzeteit is megtalálhatjuk itt, kolléganője, Lilla pedig Lapozó néven mutatja be saját termékeit.

Ha már erre jártunk és szó került róla, átnéztünk a műhelybe is. A szomszédos, 2013 óta működő, de a Práter utcában még friss Valami Produktív a sokszorosító grafika klasszikus technikáira – szitanyomás, síknyomás –, az analóg fotográfia és a könyvkészítés manuális eljárásaira rendezkedett be. A projektet Bíró Gergő alapította, Szántói Lilla 2015-ben csatlakozott hozzá. 

A hely célja, amellett, hogy művészeknek, alkotóknak profi segítséget nyújtson az előállításban, az is, hogy a slow design szellemiséggel összhangban többféle izgalmas technikát mutasson be a nagyobb közönségnek, ezért workshopokat is tartanak, elsősorban könyvkötés és szitanyomás témában. A foglalkozásokon egyszerre 10-12 fő tud részt venni, a helyek hamar betelnek, de azért nem kell aggódni, ahogy látjuk, elég sok alkalom lesz. A műhely nincsen amúgy túlpimpelve, Gergőt és Lillát látva pedig biztosak vagyunk abban, hogy jó kis laza hangulatban lehet dolgozni náluk.

Nem vitás, hogy szuper dolgok történnek most a Práter utcában, mi pedig nagyon szeretjük látni, amikor valaki jól tud egy adott koncepció mentén dolgozni, ötletei szépen kiegészítik egymást, és amit csinál, az sem nem túl sok, sem nem túl kevés, hanem éppen jól illik abba a környezetbe, ahol van. Szóval menjetek el, nézzetek körül ti is!

Címkék

Elérhetőségek

Valami Hazai 1083 Budapest, Práter utca 14. Facebook-oldal Weboldal