A Pilisi Parkerdő valkói, gödöllői, visegrádi és budapesti erdészete idén ősszel is szarvasbőgéstúrákra invitálja az érdeklődőket. A nagy népszerűségnek örvendő, a kora esti órákban, szakvezetéssel zajló kirándulások a gímszarvasok nászidőszakában kínálnak páratlan élményt a látogatóknak szeptember 7-től, akik fül- és szemtanúi lehetnek a szarvasbőgésnek és a szarvasviadaloknak.

A gímszarvasbikák nászuk időszakában változatos hangú és erejű, más-más jelentésű bőgéssel kommunikálnak egymással. Az imponálni akaró, a párkereső, a háremüket védő, a fajtársaikat elriasztani akaró bikák eltérő hangokkal hozzák társaik tudomására szándékaikat, de az alkonyattól erősödő bőgés az állatok fizikai állapotáról, méretéről és vérmérsékletéről is árulkodik. A gímek a felbukkanó vetélytársat először hanggal igyekeznek távol tartani, ha ez nem elegendő, akkor meg is vívnak vele, ami jól hallható agancscsattogással is jár.

A vezetett túrákon a kísérő szakemberek nemcsak a gímszarvasok, hanem az éjszaka aktív többi állat életével is megismertetik az érdeklődőket. A Pilisi Parkerdő Zrt. az állatok nyugalma és nem utolsósorban az erdőjárók biztonsága érdekében arra kér mindenkit, hogy a szervezett túrák keretében és ne egyéni éjszakai kirándulásokon ismerkedjenek meg a gímszarvasok nászával. A résztvevőknek célszerű az erdei, terepi viszonyoknak és az évszaknak, valamint a kora esti, esetleg már hűvös napszaknak megfelelő, meleg, vízhatlan ruházatot és túrabakancsot viselniük. Jól jöhet a zseblámpa, a távcső és a hátizsák is, benne innivalóval és esőkabáttal. Fényképezni lehet, de csak vaku nélkül! 

A túrák időpontjáról és a további részletekről a Pilisi Parkerdő Zrt. oldalán tájékozódhatunk. 

Címkék