A város elhagyatott kirakatai mellett kávézók és színházak üvegablakai élednek újjá művekkel, művészekkel, akciókkal június első hétvégéjén. A kirakART három napra díszletté változtatja a várost, 30 helyszínen több mint 40 alkotócsoport várja az érdeklődőket változatos programokkal.

A pandémia alatt láttunk már példát arra, hogy kirakatokban állítottak ki kortárs művészeti alkotásokat: a független kortárs képzőművészeti vásárnak szánt FLASH SHOW szervezői tavaly novemberben az online megoldások helyett kirakatokban, üvegfal mögé helyezve mutatták be a kelet-európai kortárs galériák legfrissebb, legprogresszívabb irányzatait, köztük kitűnő magyar művészek munkáit is.

A koncepció hasonló a kirakART esetében is, csak – főleg – az előadó-művészetekre alkalmazva. Amint a szervezők írják: bár a járványhelyzet miatti korlátozások enyhülésével az újranyitás izgalmában élünk, Budapest legtöbb színháza erre az évadra már nem nyit ki. A független befogadóhelyek ezért úgy döntöttek, hogy a hosszú hónapokra „vitrinbe zárt” művészetet kiviszik az utcára, és biztonságos körülmények között, mégis egyedi módon teremtik meg a lehetőséget a művészek és a közönség várva várt találkozására.

Így június 4. és 6. között rendezik meg először Budapesten a kirakART kortárs előadó-művészeti hétvégét, öt független befogadóhely – a Bethlen Téri Színház, a Jurányi Inkubátorház, a Szkéné Színház, a MU Színház és az ötletgazda Trafó Kortárs Művészetek Háza – közös szervezésében.

A Trafó által kezdeményezett és a Budapest Brand által támogatott projekthez a főszervezőkön túl további 10 intézmény csatlakozott, így 30 helyszínen zajlanak majd a programok, 3 napon át, közel 70 művész részvételével. Minden műfaj képviselteti magát: lesz kirakatszínház, újcirkusz, kortárs tánc, performanszok, installációk, minikoncertek, felolvasás, storytelling, egypercesjelenetek, fotó- és plakátkiállítás, irodalom, jelmezbemutatók, DJ- és VJ-setek, valamint gyerekprogramok és bábszínház is.

Fellépnek többek között: Téri Gáspár, Góbi Rita, Cserepes Gyula, Szeri Viktor, Dollár Papa Gyermekei, Narratíva csoport, Közép-Európa Táncszínház, Kámfor Bábszínház, TÁP Színház, Hodworks, Gólem Színház, Zéró Balett, Duda Éva Társulat, Pelva Gábor, JazzaJ, Andaxínház, SzínMűhely, Huzella Júlia, Grisnik Petra és Horváth Csaba koreográfus-rendező szakos hallgatói. Láthatóak lesznek továbbá Nagy Fruzsina, Kálmán Eszter, Korolovszky Anna, Szűcs Edit, Rácz Nóra, Noppa Design, Haraszti Zsolt, Bérczi Zsófia, Kiss Julcsi és Esterházy Marcell munkái is. A szervezők arra kérik az érdeklődőket, hogy az egymásra és a művészetre való (újra)nyitás jegyében látogassanak el minél több helyszínre.

Érdemes előre figyelni a megjelölt kirakatokat vagy böngészni az infotérképet és a szervező intézmények köré csoportosuló szekciók szerint megtervezni a hétvégi kirakART-túrát: Trafó – Üllői út – Stúdió K Színház – Ráday utca – Szkéné Színház – Bartók Béla út – MU Színház – Artus, Három Holló – Hatszín Teátrum – Bethlen Téri Színház – Gólem Színház, Jurányi Inkubátorház – Átrium – Bem Mozi – Margit-negyed.

Részletes program, infók és térkép ide kattintva érhető el. 

Címkék