We Love Budapest: A napokban jelent meg a Kedves Naplóm-sorozat legújabb darabja. Mi került az aktuális pólóra?

Szarvas Valentin: A legújabb minta egyik érdekessége, hogy Belevski Pannival szorosan együttműködve készült. A minta középpontjába Panni egyik fotójának részlete került. A legtöbbünknek van olyan családtagja vagy barátja, aki a „gazdasági kivándorlás” mellett döntött, és jelenleg – a pandémia miatt – még ritkábban tud hazalátogatni, vagy elég csak a világjárvány miatti óvintézkedésekre gondolni, hiszen nem szívesen kockáztatjuk családtagjaink egészségét még egy személyes találkozóval sem. Ezt a fajta magányérzetet jeleníti meg ez a fotó. Szerintem jó vizuális szinonimája ennek a helyzetnek. Ebben a kicsit sárgásabb, kicsit savanyúbb helyzetben kell megtalálnunk azt, ami boldogsággal tölt el minket. Ezért is kapta kissé viccesen ez a póló a „When life gives you oranges, make orange juice :))” szlogent.

WLB: A póló műfaját a 60-as évek óta egyfajta „fehér vászonként” használják a tervezők, amelyen különféle üzeneteket közvetítenek, politikai, társadalmi kérdésekről mondhatják el a véleményüket. Te miért érzed fontosnak, hogy így kommunikálj az aktuálisan téged foglalkoztató témákról?

Sz. V.: Ezen elég sokat szoktam gondolkozni, és azt hiszem, mostanra össze is állt valamennyire a kép a fejemben. Mivel nem vagyok túl erős a verbális kommunikációban, ezért mindig más utat kerestem arra, hogy kifejezzem magam. Ebben egészen jó partner a digitális tér, hiszen a személytelensége miatt sokkal szabadabban tudok itt működni. Az első Kedves Naplóm Instagram-bejegyzésem például a márka első nyomtatott megjelenését rögzíti, amelyben – kissé ironikusan – milliméterre pontosan leírtam a megjelent kép méretét. Ez volt az első lépés, ami után szabadabban kezdtem megfogalmazni az éppen aktuális gondolataimat a képek alatt. A Kedves Naplóm-sorozattal ezt az online szabadságot próbálom kézzelfogható formában megmutatni a fizikai térben is. Ezek a pólók kizárólag megrendelésre készülnek, nincs készleten belőlük, így piaci szempontok egyáltalán nem befolyásolják a tervezést, és felesleges mennyiséget sem kell felhalmoznom belőlük. A pólók számát nem limitálom, viszont a minták mindig szigorúan csak két hétig elérhetőek.

WLB: Nagyon szimpatikus, hogy saját márkát indítottál. Egyelőre kicsiben gondolkodsz, apró lépésekkel haladsz előre. Miért választottad ezt az utat, ahelyett, hogy például szezonális kollekciókkal jelentkeznél?

Sz. V.: Szerintem egy kezdő márka esetében hatalmas hiba úgy viselkedni, mintha egy, már hosszú évek óta jól működő brand lenne. Persze ez látszólag gyorsabb fejlődést eredményezhet, és talán egy-két szezont végig lehet zongorázni így a magyar divathéten, vagy egyik mentorprogramból a másikba kerülve akár egészen Milánóig is el lehet jutni. De ezt a fajta fejlődést nem követi egyenesen arányosan a vásárlóközönség bővülése, ami nyilván nem sok jót eredményez. Mindemellett abban sem vagyok biztos, hogy szükséges-e egyáltalán ebbe a szezonális rendszerbe bekapcsolódni. Én most kísérletezem, keresem a saját utam, és próbálom definiálni a viszonyom a divat jelenlegi működéséhez.

WLB: Sokan a diplomakollekciód kapcsán ismerkedtek meg a neveddel. Ez egy elég komplex munka eredménye, amihez komoly kutatást is végeztél, és a ruhák mellett az azokon látható mintákat is te tervezted. Mesélj erről egy kicsit!

Sz. V.: Ebben a sorozatban Bak Imre festményeit és ezen belül is leginkább a Tükrözés I. (Sárga) című képét és a keletkezésének korszakát vizsgáltam. A festmény 1976-ban készült, és középpontjában egy újraértelmezett régi magyar népművészeti motívum áll. A választott festmény kapcsán fontosnak tartottam végiggondolni a képző- és az iparművészet közötti különbözőségeket is, különösen a festészet és a textiltervezés, a divat vonatkozásában. Bak egyébként a festmény megfestése előtt különféle színállású szitanyomatokat is készített ugyanarról a kompozícióról, ami akár nagyobb példányszámban is reprodukálható lett volna. Ezen felül a korszakot is vizsgáltam. A szocializmus idején fontos szerepe volt az ízlésformálásnak, ugyanakkor egy szélesebb réteg igényeinek kiszolgálására törekedtek. Ez a fajta gondolkodás nem állt távol Baktól és kortársaitól sem, aki Fajó Jánossal és Nádler Istvánnal közösen kidolgozott egy alkotói programot, majd egy műhelyt is létrehozott, amelynek az volt a célja, hogy a művész, a művészet kilépjen a megszokott műtermi keretek közül és közelebb kerüljön a közönséghez, így hozzájáruljon a vizuális neveléshez, a vizuális kultúra fejlődéséhez. A kollekció tehát a művész pályáját és a korszak sajátszerűségeit párhuzamosan vizsgálja.

WLB: A mintákat izgalmas transzformációval hoztad létre, amelyek nem csupán látványosak, de felidézik a korszakot is. Hogyan zajlott a mintatervezés?

Sz. V.: A minták alapját minden esetben egy erősen stilizált, „giccses” motívumrendszer adja, amely a színek és a formák helyzetével játszik. A minta sokszorosításánál vízszintesen, majd függőlegesen is tükröztem az elkészült mintát, csakúgy, ahogy az eredeti festmény elrendezésénél tette a festő.

WLB: Van valamilyen különös kötődésed ehhez a korszakhoz?

Sz. V.: Izgalmasnak találom a szocializmus időszakának esztétikáját. Ez valószínűleg azért alakulhatott ki, mert Bátyán, ahol felnőttem, a nagyszüleim házában ilyen tárgyak vettek körül, sőt vesznek körül a mai napig. Próbálom a 70-es évek miértjeit megérteni.

WLB: Ez a kollekció egy hosszú folyamat eredményeképpen született. Készülsz valamilyen új, nagyobb léptékű dologra?

Sz. V.: Jelenleg egy új kollekción dolgozom, amely egy kicsit személyesebb hangvételű projekt lesz. Még nem tudom, mikor debütálhat, mert egy pályázatra is jelentkeztem vele, amelynek a lezárása a pandémia miatt elég kiszámíthatatlan. Emellett szeptembertől szeretném folytatni az egyetemet, és nagyon remélem, hogy a mesterképzésen lesz lehetőségem hasonlóan komplex munkákon dolgozni.

WLB: Milyen egyéb terveid, ötleteid vannak?

Sz. V.: Úgy érzem, hogy jó úton halad a márkám fejlődése. A közeljövőben szeretném a termékkínálatot átstrukturálni egy kicsit, és nagyobb hangsúlyt fektetni a boltokban található ruhák sokszínűségére. Jó lenne, ha három éven belül a jelenleg egyszemélyes csapat bővülni tudna, és nem lenne rossz egy stúdiót is fenntartani. A saját márka fejlesztése mellett pedig szeretnék hazai és külföldi tervezőknél tapasztalatot gyűjteni.

Weboldal: https://valentinszarvas.com/

Instagram: https://www.instagram.com/valentinszarvas/ 

Címkék