Úgy fest, a következő pár hétben még jobban kell figyelnünk arra, hogy otthon maradjunk, ám szerencsére nem fogunk unatkozni a négy fal között. A következő napokban számos remek komolyzenei koncerttel űzhetjük el a stresszt. Agyunkat pedig olyan izgalmas programokkal pallérozhatjuk, mint a Svábhegyi Csillagvizsgáló exobolygókról szóló beszélgetése vagy a Be Smart Klub Moho sapiens előadása. Ha művészeti élményekre vágyunk, akkor a LAVOR Collective Art Salon kortárs kiállítását ajánljuk, de a Ludwig Múzeum művészetterápiáról szóló előadását sem érdemes kihagyni! Ha kitennénk a lábunkat a lakásból, akkor a Pancs – gasztroplaccon kistermelői portékák között válogathatunk, de ha inkább otthonról kalandoznánk, akkor az Instant Ázsia előadást ajánljuk!

Március 18., csütörtök

Haza a magasban címmel indul német filmfesztivál a Távmoziban március 18. és 21. között. Négy napon keresztül négy olyan fontos, friss német filmet láthatunk, amelyek új megvilágításba helyezik a haza fogalmát. 

További infók


A komolyzene-hallgatásnak számos jótékony hatása van: oldja a stresszt, segít a fókuszálásban és növeli a kreativitást. Mivel az otthon töltött órák száma az utóbbi időben nemhogy fogyna, inkább növekszik, és sajnos nem mindig telik teljes nyugalomban, így egyre nagyobb szükségünk van olyan tevékenységekre, melyek kisimítják idegeinket. Az eSzínház közvetítésében március 18-án 19:45-től a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjét hallgathatjuk meg, akik Bruckner 9. szimfóniáját fogják eljátszani, a mindig zseniális Fischer Iván vezénylésével.

További infók

Március 19., péntek

Ha péntek, akkor buli! Nem is akármilyen: kinyílik a Müpa virtuális hangversenyterme, és az elmúlt évek egy-egy felejthetetlen előadását közvetítik. Március 19-én 20 órától az Irie Maffia ikonikus jubileumi fellépését nézhetjük vissza, ingyenesen!

További infók

Március 19-én 20 órától különleges táncelőadásra ülhetünk be a Trafó virtuális nézőterére. A Hodworks társulata nem egy előadás felvételét streameli, hanem a 2020-ban bemutatott Még egy táncelőadás szereplőgárdája fog a digitális térben fellépni. Ráadásul azt adják elő, amit a közönség kért! A társulat nyílt felhívásban gyűjtötte össze a nézők kéréseit, kérdéseit, amelyekből egy új adást állítottak össze, így az garantáltan a fotelbe fog szegezni mindenkit!

További infók

Az, hogy egyre több időt töltünk otthon, sokakat változásra ösztökélt, egy fenntarthatóbb háztartás kialakítására. Az egyik sarkalatos pont a konyha, ahol rengeteg zöldhulladék keletkezik, amit a kommunális szemétbe dobunk. Szerencsére egyre több környéken nyílik közösségi komposztáló, ahogy arról mi is beszámoltunk, de ma már számos módszer van a beltéri komposztálásra is. A Messzelátó Egyesület március 19-én 18:30-tól ingyenes online előadást tart, ahol mindent megtudhatunk a komposztálásról, amit eddig nem mertünk megkérdezni.

További infók

A péntek tartogat még egy szuper programot, ekkor nyílik Kecső Endre Newborn címre keresztelt önálló kiállítása a LAVOR Collective Art Salonban. A kortárs művész az ókori történetek szerelmese, melyekből nemcsak ihletet merített, de újra is fogalmazza azokat vizuális eszközök segítségével. A kiállítás május 9-ig, előzetes bejelentkezéssel tekinthető meg.

További infók

Március 20., szombat

Ha szombat, akkor színház! Március 20-án 20 órától a Radnóti Színház kultikus darabját az Iván, a rettenetet nézhetjük vissza az eSzínház közvetítésében. Valahol egy kelet-európai tengerparton áll egy földszintes társasház, háttal a tengernek. A középszerűsítési program keretében lakógyűlést hív össze Iván Vasziljevics, a házmester. Az egyik lakó, Tyimofejev időgépnek nevezett koholmánya egy véletlen folytán működésbe lép. Négyszáz évet repülünk az időben, összekeverednek történelmi korok és szerepek, végül Iván, a rettenet udvarában kötünk ki. S míg a lakók vissza akarnak jutni a jövőbe, mi már abban sem lehetünk biztosak, hogy mi látszat és mi valóság…

További infók

Szerencsére az operarajongóknak sem kell nélkülözniük a legjobb előadásokat, az Opera Otthonra március 20-án 20 órától szuper előadást tartogat. Jacques Offenbach egyik méltatlanul feledésbe merült művét, A rajnai sellőket Anger Ferenc állította színpadra. A darab egy belső háborúzások miatt széthullott országról mesél egy különös szerelmi történeten keresztül.

További infók

Szombat este 20 órakor beülhetünk a Zeneakadémia Online Koncerttermébe is, ahol Várjon Dénes és a Borodin Quartet koncertjét hallgathatjuk meg. Műsoron Haydn D-dúr vonósnégyese, Schnittke Zongoraötöse és Sosztakovics g-moll zongoraötöse.

További infók

Március 21., vasárnap

Szerencsére piacra még mindig lehet járni a megfelelő óvintézkedések betartásával. Március 21-én a Pancs – gasztroplacc is kinyitja kapuit 9 és 14 óra között, ahol olyan hazai kistermelők kínálják portékáikat, akiknek fontos a természettel való összhang. Szezonális zöldségek, gyümölcsök, sajtok, házi sonkák és szalámik, pékáruk, szörpök, lekvárok, gyümölcslevek, borok várják majd a piacozókat!

További infók

Március 21-én ünnepeljük a bábszínházi világnapot, ennek örömére a Budapest Bábszínház YouTube-csatornáján elérhetővé teszi a 80 nap alatt a Föld körül című előadását, melyet a kisebb korosztálynak, 4 éven felülieknek ajánlanak. A nagyobbaknak pedig érdemes megnézni az Anima című darabot, mely a 16 éven felüli korosztálynak szól.

További infók

336 éve született Johann Sebastian Bach. Ebből az alkalomból március 21-én 19 órától megnézhetjük a Müpa korábbi Bach-koncertjeinek felvételeiből készített előadást. A válogatásba bekerült például a kiváló francia orgonista, Michel Bouvard 2015-ös előadásának részlete is, ahol a 24 órás Bach-sorozat keretében játszotta el a komponista e-moll prelúdium és fúgáját.

További infók

Utazni ugyan most nem ajánlott, de ki mondta, hogy nem kalandozhatunk el más bolygókra? A Svábhegyi Csillagvizsgáló Galaxis útikalauzában ezúttal az élet receptjéről hallgathatunk meg egy izgalmas online előadást, ahol a lakhatási zónában található exobolygók kerülnek fókuszba. 

További infók


Március 22., hétfő

A Zsidó és Izraeli Filmfesztivál, közismert nevén a ZsiFi idén ünnepli 10. születésnapját. Ez alkalomból a szervezők úgy döntöttek, az ünneplést kiterjesztik egész évre, és filmklub jelleggel bemutatják a fesztivál elmúlt 9 évének legnagyobb közönségsikereit. Az első (újra)bemutató a nagy sikerű, Helyben vagyunk című olasz–francia–ír vígjáték lesz, amit a zseniális Paolo Sorrentino rendezésében, Sean Penn és Frances McDormand főszereplésével március 22-én 20 órától nézhetünk meg a Távmoziban.

További infók

A héten sem maradunk izgalmas előadás nélkül, a Be Smart Klub ezúttal dr. Forgács Attila gasztropszichológust hívta meg, akivel Moho sapiens címre keresztelt előadásában többek között az alábbi kérdésekre kereshetjük a válaszokat: Miért vagyunk éhesek? Honnan ered az éhségérzet? Miért eszik az ember akkor is, ha nem éhes? Hogyan lehetne sikeresen fogyni? Milyen összefüggések vannak a táplálkozásunk és a pszichológia között? Ha érdekelnek a válaszok, akkor március 22-én 18 órától kövessétek az online eseményt!

További infók

Március 23., kedd

A SzínházTV március 23-án 19 órától a Second Life, avagy Kétéletem című darabot tűzi műsorára, Dömötör András rendezésében. Nincs olyan ember, aki ne játszana el a gondolattal, mi lett volna belőle, ha valami vagy ha minden másképp alakul az életében. Az előadás alkotói ezúttal ezt a játékot veszik komolyan és ezen keresztül vallanak magukról, tévedéseikről és vágyaikról. Öt fiktív élettörténet jelenik meg, és ezekben találkoznak egymással az alkotók valós vagy elképzelt alteregói.

További infók

Március 23-án 17 órától a Ludwig Múzeum és a FinnAgora szervezésében az art&well-being online előadáson a művészetterápia, az alkotás testi és lelki egészséget megőrző hatása kerül fókuszba. Meghívott előadóik a finn és a magyar módszerekbe engednek bepillantást és adják át tapasztalataikat az érdeklődőknek.

További infók

Március 24., szerda

Ha már nagyon unjuk otthon a banánt, akkor irány Ázsia! Ugyan egyhamar még nem pattanhatunk oly könnyedén repülőre, mint eddig, de nem lehet elég korán kezdeni a tervezgetést. Dr. Kozári Karina, az Eupolisz Utazási Iroda idegenvezetőjének Instant Ázsia című előadásában olyan izgalmas témákról lesz szó, hogy: vajon mit esznek a lankaiak, hol láthatunk leopárdot, mi az a mango sticky rice? Erre és még sok más érdekes dologra is fény derül az ázsiai „foteltúra” során, ahol Srí Lankától Thaiföldig, Kambodzsától Laoszon át Indonéziáig kalandozhatunk.

További infók

A hét közepén mi is eshetne jobban, mint egy könnyed vígjáték? A Távmozi március 24-én 18:30-tól Woody Allen 2016-os filmjét, a Café Societyt tűzi műsorára. Bobby New York-i zsidó, egy összetett foglalkozású család legkisebb gyermeke. Elutazik szerencsét próbálni Phil (Steve Carell) bácsikájához, akinek gyönyörű titkárnője, Veronica (Kristen Stewart) azonnal megragadja. Csakhogy ő titokban a házas Phil bácsi szeretője… Főhősünk visszatérve New Yorkba gengszter bátyjával megnyitja a környék egyik legmenőbb szórakozóhelyét. Ám történetük Veronicával nem ért még véget!

További infók

Címkék