Az operacsillag Stelláért rajongó Hoffmann egy szerelmes vitát követően az italban keres vigaszt, majd élete három nagy szerelméről kezd mesélni, megismerjük Olympiát, az automatizált gépezetet, a tragikus sorsú Antoniát és Giuliettát, a ravasz prostituáltat, aki tükörképét csalta ki a művésztől… Offenbach fő műve, a Hoffmann meséi több mint negyedszázad után tér vissza a Magyar Állami Operaház repertoárjába, melynek premierjét december 4-én láthatjuk az Erkel Színházban.

Jacques Offenbach utolsó, befejezetlenül maradt színpadi művével, a Hoffmann meséivel arra tett kísérletet, hogy a számára a hírnevet és sikereket meghozó könnyed, édeskés operettek, valamint A rajnai sellők 1864-es bukását követően az opera műfajában is maradandót alkosson. Bár a párizsi Opéra-Comique-ban megtartott 1881-es bemutatót már nem érhette meg, terve sikerrel járt: fantasztikus operája, amely a német romantikus író, E. T. A. Hoffmann írásain alapul, máig az egyik legtöbbet játszott francia zenés színpadi alkotás.

A Hoffmann meséiből a fennmaradt kéziratok alapján számos változat született. A Magyar Állami Operaház most a legismertebb, 1907-es kiadás alapján mutatja be a darabot. Az opera előadás-történetének hagyományai ugyancsak megoszlanak a tekintetben, hogy Hoffmann szerelmeit a színházak egy vagy több énekesre bízzák. Az embert próbáló feladatra itthon is csak kevesen vállalkoztak a Magyar Állami Operaház vezető szopránjai közül. Sándor Erzsi, Ágai Karola és Kukely Júlia nyomdokain most Kolonits Klára mutatkozik be a bravúrszerepkörben. Az előadást Székely Kriszta állítja színpadra, a rendező – Hoffmann történeteit egyfajta spirituális utazásként értelmezve – egy vasúti váróterem bárjába helyezte a cselekményt. 

A Hoffmann meséi az évadban négy alkalommal, a december 4-i premiert követően 7-én, 9-én és 15-én látható, 19 órai kezdettel az Erkel Színházban. További információkat az előadásról itt találtok.

Címkék