Skandináv Filmfesztivállal, új színházi bemutatókkal, Cézanne-kiállítással, Bohemian Betyars-lemezbemutatóval, wekerletelepi sétával, jótékonysági könyvvásárral és Wes Anderson új filmjével búcsúzik az október – mutatjuk a következő hét nap szerintünk legizgalmasabb programjait.

Október 28., csütörtök

8. Skandináv Filmfesztivál

Október 28. és november 3. között 8. alkalommal rendezik meg a Skandináv Filmfesztivált az Art+ Cinemában. A fesztivál keretein belül egy héten át a legkiválóbb északi filmek kerülnek vászonra a mozi két termében. A programot premier előtti vetítések, hazai forgalmazásba nem kerülő játék- és dokumentumfilmek színesítik. 

További infók

Faktor Terminál: Pesti Coco – ősbemutató

Október 28-án és 29-én mutatják be a Faktor Terminál Pesti Coco című, új előadását a Három Hollóban, melyet Rotschild Klára ihletett.

Rotschild Klára a legendás Rotschild Klára-ruhaszalon (később Különlegességi Női Ruhaszalon, még később Clara Szalon) legendás vezetője volt, aki négy évtizeden át uralta a hazai luxusdivatipart. Igaz, a legendák egy részét ő maga gyártotta, ám ez is csak azt mutatja, milyen tudatos személyiség volt. És éppen ez a tudatosság, a rezsimeken átívelő töretlen karrierje mögött rejlő erő és akarat érdekelte a Faktor Terminál alkotóit, amikor úgy döntöttek, előadást készítenek róla. Milyen az, amikor valaki egész életében a tökélyre törekszik, és végül kénytelen saját tökéletlenségével szembesülni.

További infók 

Nunki Bay Starship – From a Proper Distance – lemezbemutató

Nunki Bay Starship legénysége ismerős lehet a nagyközönségnek népszerű hazai zenekarokból. Ebben a projektben egyesítik zenei tehetségüket és inspirációjukat, létrehozva ezzel saját, különleges univerzumukat. Stílusukat „audiovisual wormhole”, azaz audiovizuális féregjáratként határozzák meg – zenéjük a pop, a neo-soul, a jazz elemeivel operál, pszichedelikus és R&B-ízekkel fűszerezve. Első albumukat 2019-ben adták ki, lehetőségük volt nagy budapesti klubokban játszani, országszerte turnézni és fesztiválokon fellépni. Tavalyi tagcseréjük után több mint készek meghódítani a világot, sőt a világűrt is új albumukkal, a From a Proper Distance-szel. Ez az anyag új, letisztultabb zenei irányt mutat, és olyan problémákat, ideológiákat vesz górcső alá, melyeket szeretünk a szőnyeg alá söpörni a mindennapi életünkben. A lemezt október 28-án a Fonóban mutatják be élőben.

További infók 

Október 29., péntek

Cézanne-tól Malevicsig. Árkádiától az absztrakcióig

Kilenc évvel a nagy sikerű Cézanne és a múlt. Hagyomány és alkotóerő című kiállítást követően újabb Cézanne-hoz kapcsolódó kiállításnak ad otthont a Szépművészeti Múzeum: a most nyíló tárlat ezúttal a francia mester életműve és az európai avantgárd művészet 1906 és 1930 közötti kapcsolatait vizsgálja. A Cézanne-tól Malevicsig. Árkádiától az absztrakcióig című kiállításon több mint százhúsz műalkotást láthat a nagyközönség. A február közepéig látható tárlatra a múzeum saját anyaga mellé a világ mintegy negyven jelentős gyűjteményéből kölcsönzött remekműveket.

További infók

Friedrich Schiller: Don Carlos

Történelmi kulisszák között, 1568-ban játszódik Schiller nagy klasszikusa, a Don Carlos, amelyben II. Fülöp spanyol király az inkvizícióra támaszkodva próbálja összetartani a világ legnagyobb keresztény birodalmát. Miközben az uralkodó rendszer a zászlójára tűzött értékrendet céljai érdekében önkényesen kiforgatja és a cselekvés lehetőségétől a másként gondolkodó fiataljait teljesen elzárja, Németalföldön már készülődik az a szabadságmozgalom, amely majd kirobbantja Európa első polgári forradalmát. Egy zárt rendszer totalitásában, ahol a társadalmi szolidaritás leépült, a változtatás lehetőségébe vetett hit elveszett, néhány fiatal úgy dönt, nem éri be azzal, amit készen kap. Eszméik, vágyaik, öntudatuk hajtja őket, hogy nekifeszüljenek az őket és embertársaikat személyes szabadságukban korlátozó világnak. Szembekerül egymással király és alattvaló, férj és feleség, apa és fia. Társadalmi szerepeik és személyes viszonyaik összekeverednek a konfliktusokban – a Don Carlosban elválaszthatatlan egymástól a politikai, a családi és a szerelmi tragédia.

Radnóti Miklós Színház előadását legközelebb október 29-én láthatjuk ismét.

További infók 

Verzió x METU alternatív plakátkiállítás

Metropolitan Egyetem (METU) tervezőgrafika szakos hallgatóinak kiállítását idén negyedik alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál keretein belül. A hallgatók – Ducki Krzysztof mentorálása alatt – a fesztivál idei műsorából szabadon választva készítették el az alternatív filmplakátokat. A kiállítás november végéig tekinthető meg.

További infók 

Nature is healing – Natural Wine Friday

Október 29-én ismét a natúr boroké lesz a főszerep a nor/ma grandban, ahol ezúttal Bencze István mesél majd a natúrbor-készítésről, illetve hat konkrét tételt is megkóstolhatunk majd a kötetlen estén. 

További infók 

Október 30., szombat

Hadik Brunch Nádasdy Ádámmal

Az október 30-i Hadik Brunch vendége Nádasdy Ádám költő, nyelvész, műfordító lesz, akivel ezúttal is Ott Anna beszélget majd egy kiadós brunch mellett, melyről a Hadik séfje, Apor Bálint gondoskodik.

További infók 

Whiskey-workshop a Párisi Udvarban (x)

Párisi Passage Café & Brasserie ezúttal egy exkluzív whiskey-kóstolóra invitál, ahol beletanulhatunk a klasszikus whiskey-koktélok elkészítési módjába. A workshopra a Párisi Udvar csodálatos Budapest Salonjában kerül sor, október 30-án, ahol megízlelhetjük a tölgyfa hordóban érlelt bourbont, belekóstolhatunk a juharfás ízjegyekről híres Tennesse whiskey-be, majd zárásként kipróbálhatjuk a rozswhiskey-t. A whiskey-kóstoló után pedig belevághatunk három időtlen klasszikus elkészítésébe: megtanulhatjuk az old fashioned, a whiskey highball és a boulevardier készítésének titkait. A Párisi Passage Café & Brasserie bárvezetője, Tóth Norbert mutatja meg a fenti tételeket, a bartender kollégák pedig boldogan segítenek elkészíteni a koktélokat. Az alkoholmentes italok az esemény alatt korlátlanul fogyaszthatók, további whiskey-k és koktélok pedig felár ellenében érhetők el. Az este folyamán Angus miniburgerrel és New York-i sajttortával készül a stáb, a kóstolócsomag részeként.

További infók 

Utcáról Lakásba! Egyesület könyvvásár

Október 30-án 12 órától könyvvásárt rendez az Utcáról Lakásba! Egyesület a Grundon. Az egyesület célja, hogy minél több rászoruló ember költözhessen szociális bérlakásba, otthonépítő munkájukat 1000 és 10 000 Ft közötti adománnyal segíthetjük majd.

További infók 

Transz | Tánc | Bali Gill Marais fotóin

Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum fotókiállítása Bali szigetének egy kevéssé ismert oldalát szeretné megmutatni két utazó szemszögéből. Mindketten nők voltak; egyikük az 1930-as évek közepén, másikuk a 20. és 21. század fordulóján érkezett Balira. Nem ismerték egymást, mégis ugyanazt látták meg Balin közel egy évszázad különbséggel.

Gill Marais fotóriporterként jutott el Balira 1988-ban, s onnantól fogva élete jó részét ott is töltötte. Megkapó fotósorozatokat készített a sziget rituális transztáncairól, a tárlat ezekből mutat be válogatást. Zboray Ilona az 1930-as évek közepén érkezett a szigetvilágba, hogy a már másfél évtizede ott dolgozó bátyját meglátogassa és felfedezze a titokzatos trópusokat. A kiállításban korabeli tudósításai olvashatók többek között azokról a transztáncokról, amelyeket Gill Marais a 21. század elején fotókon örökített meg.

További infók 

Halloweeni Czakó Piacz és krizantémvásár

Halloweeni hangulattal, jelmezes termelőkkel jön az október 30-i Czakó Piacz, ahol ez alkalommal a megszokott kínálat mellett krizantémvásár is vár minket, míg a Czakó Bisztróban frissen készül majd a lángos. Mindezek mellett a kicsiknek kéz- és arcfestéssel is készülnek a szervezők. 

További infók 

Október 31., vasárnap

Bohemian Betyars – Gubancos lemezbemutató, vendég: Deep Glaze

Október 31-én az Akvárium Klubban mutatja be legújabb, Gubancos című lemezét a magyar folkpunk-kedvenc Bohemian Betyars. Előttük a Deep Glaze lép színpadra, novemberben ők is új albummal jelentkeznek, így tőlük is lehet számítani újdonságokra ezen az estén. 

További infók 

Kiskertpiac – ANKERmarket feat. chili

Október utolsó vasárnapján újra Kiskertpiac – ANKERmarket, ezúttal kissé csípősen. A piac kiállítói a Madhouse belső terében, valamint teraszán várnak minket növényekkel, természetközeli dizájntermékekkel és rengeteg chilivel, melyből szószokat és más gasztrokülönlegességeket készítenek a termelők.

További infók 

Élet a Wekerlén – Egy munkástelep története a lakásreformtól napjainkig

Sétaműhely sétáján bejárhatjuk az ország egyik leghíresebb lakótelepét és megismerhetjük a Kós Károly vezetésével csodálatosan megtervezett úthálózat tereit és körútjait, valamint a legfontosabb középületeket – az iskolát és a postákat, az egykori lovas rendőrség és a pékségek épületeit. Megnézhetjük az itt élő közösség, az egykori és jelenlegi lakók élettereit, a lakóházakat a híres-neves spalettás ablakokkal. Választ kaphatunk arra is, miért volt szükség a 20. század első évtizedeiben létrehozni egy ilyen meghatározó jelentőségű munkástelepet.

További infók 

k2 Színház: Rosencrantz és Guildenstern halott

k2 Színház új előadásában színpadra viszi Tom Stoppard legismertebb színművét, amelyben Hamlet, a dán herceg két gyermekkori jó barátja szemszögéből kapunk betekintést William Shakespeare legtöbb halottat felvonultató tragédiájába.
Rosencrantz és Guildenstern úton vannak Helsingőr felé, egy különös helyen, ahol a feldobott pénzérmék csak fejjel felfele érnek földet, ahol lehet, hogy kizökkent az idő, és ahol feltűnik egy csapat tragédiajátszó is, akik bármit és bárhogyan eljátszanának, csak akadjon néző, aki nézi. Közben a két főhős számára sokkal több a kérdés, mint a válasz: hogyan kerültek ide? Miért vannak úton? Pontosan honnan fúj a szél? Mi a különbség a sólyom és a gém között? És egyáltalán: mi az ő szerepük ebben az egészben? 

További infók 

November 1., hétfő

A francia kiadás

Az Oscar-díjra jelölt, elismert filmes, Wes Anderson elméjének legújabb szüleményében, A francia kiadásban egy 20. századi, kitalált francia városban publikált amerikai magazin utolsó kiadásából elevenedik meg egy csokorra való történet. Feltűnik benne Benicio del Toro, Adrien Brody, Tilda Swinton, Léa Seydoux, Frances McDormand, Timothée Chalamet, Lyna Khoudri, Jeffrey Wright, Mathieu Amalric, Steve Park, Bill Murray és Owen Wilson is. A filmet Budapest-szerte vetítik a mozik, mi hétfőre a Puskin Mozit ajánljuk.

További infók 

Dinamikus jóga & stretching

November 1-jén 18 órától Szatmári Lívia Anna (Livi loves Yoga) vezetésével vehetünk részt dinamikusjóga-órán a Twentysix stúdiójában. Az órára kezdőket is várnak, a részvételhez minden kelléket biztosítanak a helyszínen.

További infók 

November 2., kedd

Rebekka Bakken (NO) & Modern Art Orchestra

Kétféle arcát is megmutatja november 2-án Müpában a norvég énekesnők kiemelkedően sikeres generációjának talán legnagyobb hatású képviselője, Rebekka Bakken. Egyrészt azt, amelyiket a Tom Waits-számok újraértelmezéseit tartalmazó Little Drop of Poison című albumon ismerhettünk meg – itt a nagy kreativitást igénylő művészi feladatok megvalósításakor különösen elemében lévő Modern Art Orchestra kíséri majd –, másrészt a legutóbbi, Things You Leave Behind című lemezén megszólaló, a bluesra fogékony díváét. 

További infók 

Magyar design – 10+1 kísérlet

Magyar design – 10+1 kísérlet című kiállítás az 1972-ben szintén a Fészek Galériában rendezett Magyar design (10 kísérlet) című tárlatra reflektál. Az 1972-ben Pohárnok Mihály által problémafelvetésképpen kezdeményezett kiállítás fókuszában a funkcionalizmus, a rendszerelvű tervezés, a gyárthatóság kérdései és a társadalmi igények tervezésben való figyelembevétele állt. A kiállítás szélesebb körben is közfigyelem tárgyává tette az iparművészet és a dizájn helyzetét az 1970-es évek Magyarországán, és hatással volt a magyar dizájn további alakulására is.

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói egy egyetemi kurzus keretében arra vállalkoztak, hogy ennek a magyar dizájn történetének szempontjából meghatározó kiállításnak az elemzésén, értelmezésén keresztül a dizájn mai helyzetén is elgondolkodjanak. Majd ötven évvel az eredeti kiállítás után a magyar dizájn ismét helyet kap a Fészek Galériában. A kiállítás az eredeti tárlat alapelvének és tárgyainak ismertetése mellett az utóbbi évek dizájnprojektjei közül válogat, amelyek a dizájn mai szerepét hivatottak bemutatni. A válogatás célja olyan kortárs dizájnprojektek felkutatása, amelyek egyaránt képesek az 1970-es években újító tervezői gondolkodás hatását, a jelenkor kihívásait és a dizájn társadalmi szerepét tükrözni.

További infók

November 3., szerda

Barabás Lőrinc – Random Szerda

A Random Szerda Barabás Lőrinc trombitás vezetésével a budapesti hiphop-jazz-színtér jeles képviselőiből alakult alkalmi formációkat vonultatja fel. Minden koncerten az instrumentális, fúziós zene születésének megismételhetetlen pillanatait élhetjük át. A jammelés hagyományain alapuló sorozat gyorsan meghódította a város improvizatív zenére nyitott közönségét, és ezúttal a Turbinában folytatódik a sorozat.

További infók 

Pass Andrea: Finálé – bemutató

November 3-án
 a Jurányi Házban mutatják be Pass Andrea legújabb, Finálé című darabjának előadását. A darabra igen nagy hatással voltak Mark Fisher brit kultúrakutató tudatiparral kapcsolatos gondolatai, melyeket a szerző be is épített a műbe.

További infók

Címkék