Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

látnivalók és kultúra

szerkesztés

Ártó szellemek – Megnéztük a Post Mortem című magyar horrort

Szerzők

  • Wágner Gábor

2021. 10. 26. 15:41

Bergendy Péter rendező a negyedik filmjével – ami egyben a második mozija – szinte a lehetetlenre vállalkozott: elkészítette az első magyar (hazai viszonylatban nagy költségvetésű) horrorfilmet, amivel a nemzetközi porondon is szeretné majd megállni a helyét. Az eddig bezsebelt fesztiváldíjak és elismerések (28 fesztiválon 23 díj), valamint az a tény, hogy ezzel a filmmel indulunk a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-szoborért, azt mutatják, a rendező vállalását a film teljesíti. Mi már láttuk a Post Mortemet, ami ugyan nem hibátlan munka, de egyfelől üdítő meglepetés, másfelől pedig profi alkotás, amit tényleg simán és bátran oda lehet tenni a nemzetközi mezőny hasonló darabjai mellé. Sőt az, hogy a film speciálisan magyar környezetben, bő 100 évvel ezelőtt, egy kis faluban játszódik, és hogy erősen megjelenik benne a sajátos (kelet-európai) néphiedelem, még ki is emeli valamennyire.

Bergendy Péter nevét a közönség 2004-ben ismerte meg, amikor elkészítette a „magyar Bridget Jones”, az Állítsátok meg Terézanyut! című romantikus regény filmes romkomverzióját. Ezt követően a tévé és más zsánerek felé fordult. A 2011-es A vizsga egy ügynökthriller, a 2018-as Trezor pedig a bankrablós tematikát a középpontba helyező krimi, és ami még összeköti őket, hogy mindkét film történelmi kulisszák között, az 1956-os forradalom után játszódik. Bergendy új filmje egy újabb zsánert pipál ki, a horrort, azon belül is a kísértetes ijesztgetést, és mindezt a Post Mortem is a történelem viharába helyezve teszi, ugyanis bő 100 évvel ezelőtt, közvetlenül az I. világháború után és a spanyolnáthajárvány közepette játszódik. 

Fotó: Szupermodern Filmstúdió/Szvacsek Attila

A film hangulatát erősen meghatározza az, hogy a történet középpontjába egy nagyon bizarr egykori szokást helyeztek az alkotók: a halottfotózást. Mielőtt eltemették a holtakat, szépen kisminkelték és felöltöztették, majd általában a még életben lévő családtagjaik körében lefotózták őket. Csak hogy maradjon valami emlék utánuk – ha már az életükben nem készült fotó róluk. Dicséretes vonása a filmnek, hogy ezt a hangsúlyos részét a filmnek nem tolja túl, hanem végig a hajmeresztő bizarrságon belül marad, és nem viszi el se komikus irányba, se hatásvadászba. A film legdermesztőbb jelenetei éppen ezért azok, amikor a központi szereplő, a német fotográfus és egykori katona, Tomás (Klem Viktor) velük foglalatoskodik. 

Talán nincs még egy ilyen film a mozitörténetben, amelyikben annyi a halott szereplő, mint az élő, és amelyikben legalább ennyire fontos dramaturgiai szerepet töltenek be. Egy idő után már őket is ugyanúgy meg tudjuk egymástól különböztetni, mint az élőket, a halottak élettelen tömegéből is kiemelkedik jó pár karakter.

Fotó: Szupermodern Filmstúdió/Szvacsek Attila

Tomás, a fényképész a háború vége felé majdnem ottmarad a fronton, de visszatér a halálból egy látomásnak köszönhetően, amiben egy lány hívja magához. Vele aztán nem sokkal később, a magyar faluvilágban, amit egy vándortársulat tagjaként jár be mint halottfényképező, össze is találkozik. A lány, Anna (Hais Fruzsina) elhívja őt a falujába, ahol a hideg tél miatt a megfagyott föld alkalmatlan a temetésre, így még mindig sok az elhantolatlan és éppen ezért lefotózható halottjuk. Tomás a lánnyal tart, és belecsöppen egy hajmeresztő kísértettörténetbe, ami egyre durvább helyzetekbe taszítja a falubelieket, és egyre bizarrabb halálesetekkel jár. 

Tomás pedig, Anna és pár falusi segítségével, nekiáll kibogozni a történések okát és megoldani a helyzetet.

Fotó: Szupermodern Filmstúdió/Szvacsek Attila

A Post Mortem kapcsán joggal merül fel a kérdés, hogy hozza-e azt a horrorfilmes színvonalat – pláne hogy a kísértetes filmeknek most nagy reneszánszuk van –, amit a hollywoodi alkotásoktól már megszokhattunk, hiszen ha nem, akkor felesleges is belevágni egy ekkora vállalkozásba. A jó hír az, hogy igen. Az alapkoncepció átgondolt, a rendezés profi, a látványvilág különleges és hatásos, egyszóval a Post Mortemet jó nézni és végig fenntartja az érdeklődésünket, na meg a kíváncsiságunkat is, hogy vajon mire fut majd ki a film. Ugyanakkor a színészek (Klem Viktor, Schell Judit, Anger Zsolt, Ladányi Andrea és Hais Fruzsina) hiába igyekeznek, a karaktereik nem eléggé kidolgozottak, nincs elég mélységük és izgalmas háttértörténetük – kis túlzással alig tudunk meg többet róluk, mint az egy-két halott „szereplőről” –, az ijesztgetés pedig, ami azért nagyrészt rendben van, néha mégis kicsit sok, olykor túlontúl hatásvadász.

Fotó: Szupermodern Filmstúdió/Szvacsek Attila

Na és pár ún. bevált horrorklisé is elhagyható lett volna. Mintha az alkotók nem bíztak volna eléggé a dermesztő alaphelyzetben meg abban, hogy már maga a halottfényképezés is nagyon hajmeresztő eleme a történetnek. Mindezek ellenére a Post Mortem sikeres kísérlet, egy jól és hatásosan működő magyar horrorfilm. Ha a misztikum felől nézzük a dolgot, akkor a biztos kezű rendezés, a remekül kivitelezett látvány meg a jól átgondolt, erős koncepció mellett ez talán annak köszönhető, hogy ebben a filmben is felbukkan egy apró, de fontos szerepben Hámori Gabriella, aki eddig Bergendy Péter minden filmjében játszott, jó kabalája a rendezőnek.

Post Mortem


Magyar misztikus horror
115 perc
Rendezte: Bergendy Péter
Szereplők: Klem Viktor, Hais Fruzsina, Schell Judit, Anger Zsolt, Ladányi Andrea, Reviczky Gábor

Bemutató dátuma: 2021. október 28.
Forgalmazó: InterCom

Hasonló tartalmak

Admin mode