Október végéhez közeledve sem csappantak meg a programok: a következő hét napra is izgalmas koncerteket, színházi előadásokat, vásárokat és workshopokat ajánlunk nektek. A BUSH idén is több budapesti klubot tölt meg jó néhány ország előadójával, úgyhogy ha ellátogattok valamennyi koncertre, akkor az őrült lett funktól kezdve az orosz ambienten át a kelet-európai popig igazán eklektikus élményben lehet részetek. Budapestre látogat a világhírű New York-i muzsikus, Cory Henry, így élőben hallhatjátok Best of Me című, legújabb lemezét. Lesz újra Wamp Design Vásár a Bálnában, illetve ruhavásár a Szatyorban, de aktívabban is kikapcsolódhattok például az őszi tökdíszworkshopon a Sarki Fűszeresben.

Október 21., csütörtök

Budapest Showcase Hub 2021

Niklas Paschburg, a Golan, az Áron András & The Black Circle OrchestraFjordwalkerIna WestGURT (O)Barabás Lőrinc és még egy sereg fellépő tölti meg ismét a belváros klubjait október 21-én és 22-én, egészen pontosan 13 ország 40 előadója közül válogathatunk Budapest hét helyszínén. Posztszovjet „Stranger Things”, kortárs elektro-klasszikus, őrült lett funk, orosz ambient, szerb garázspunk, álmodozós crydance és kelet-európai pop is szerepel a menün. Október 21-én, csütörtökön este a koncertek a város jól bejáratott, valamint legújabb klubjaiban szólalnak majd meg: az A38 Hajón, a Gödör Undergroundban, a Toldi Klubban, a Központban, a Rézkígyóban, a frissen nyílt Turbinában, de a Rumbach utcai zsinagóga is kinyitja kapuit egy estére a koncertlátogatók előtt.

További infók 

Cory Henry (US): Best of Me

A világhírű New York-i muzsikus, Cory Henry újra és újra feladja a leckét azoknak, akik valamilyen stílus kategóriái szerint kívánják jellemezni frenetikus, ellenállhatatlanul spontán és virtuóz zenéjét. A csodagyerekként feltűnt, több hangszeren játszó énekes, dalszerző és producer idén szeptemberben adta ki Best of Me című lemezét, melynek anyagával azonnal turnéra is indult, szülővárosa Blue Note Jazz Clubjában például tíz koncertet is adott idén szeptemberben. Most pedig Budapestre látogat, ahol koncertjének a Müpa ad majd otthont.
 
További infók 

SOLID Kóstoló – Bott Frigyes

Október 21-én új sorozatot indít a SOLID Budapest, melynek keretében kedvenc borászaikat hívják meg a Hotel Rum 7. emeletére, hogy mutassák meg legjobb boraikat, köztük olyan tételekkel, amiket máshol még nem lehetett megkóstolni.

Az első alkalmon Bott Frigyes lesz a vendég, akinek a boraival régóta találkozhatunk a Királyi Pál utcában. Olyan borokat is kóstolhatunk majd tőle, amik itthon nincsenek forgalomban vagy egyáltalán nem jelentek még meg a piacon.

További infók 

Október 22., péntek

Hodworks: Pirkad

Hodworks Pirkad című produkciója a társulat első olyan bemutatója, ahol a meztelen test megkerülhetetlen módon áll a figyelem középpontjában. A társulat korábbi előadásaival ellentétben a táncosok itt a színpadot klasszikus értelemben használva, zárt egységekben néznek szembe a rájuk nehezedő feladatokkal. Az előadás előrehaladtával testük a komoly igénybevétel során változni kezd, a nézők pedig azt mint egy színpadra zárt, eleven tájat figyelhetik, szokatlan és zavarba ejtő közelségből. A rendkívüli igénybevétel a táncosoktól elmélyült tudatosságot, erőt, kifinomultságot és figyelmet követel.

Pirkad előadása így arra ad lecsupaszított teret és lehetőséget, hogy előítéletmentesen, szabadon merüljünk el egy radikális tapasztalatba. A meztelen testeken megfeszülő izmok, a gyűrődő bőr, a rajta egyre erősödő bőrpír látványa mind komplex kérdéseket rajzolnak ki. A mozgás teremtését látjuk. A Pirkadot a 2014-es év 20 legkiemelkedőbb kortárstánc-előadása közé választotta az Aerowaves nemzetközi hálózat, és 2014-ben elnyerte az évad legjobb kortárs magyar táncelőadásának járó Lábán Rudolf-díjat. Az előadást október 22-én a MU Színházban láthatjuk.

További infók

MADAM ● The Opening

Amikor kihunynak a fények és elalszik a város, a MADAM akkor ébred fel: a Kazinczy utca titokzatos szépsége október 22-én lerántja magáról a leplet. Lüktető ütemekkel, sejtelmes neonfényekkel, titkokat rejtő bársonyfüggönyökkel és Európa egyik legjobb hangrendszerével érkezik Budapest legújabb szórakozóhelye, a MADAM. Sokak számára ismerős lehet a helyszín, azonban a Kazinczy utca 21. látványosan átalakul majd az októberi nyitásra, ahol prémium-vendéglátás és minőségi italok várnak minket, hogy belevessük magunkat egy felejthetetlen éjszakába. (x)

További infók 

Őszi tökdíszworkshop

Október 22-én 16 órától tökdíszworkshopot tart a Rózsa Virágai virágbolt a Sarki Fűszeresben. A workshop 2 órája alatt minden résztvevő maga készíthet el egy egyedi tökdíszt, melyhez minden alapanyagot és segítséget biztosítanak a helyszínen.

További infók 

Október 23., szombat

Platon Karataev – Atoms, dupla lemezbemutató

Platon Karataev második, Atoms című nagylemeze bár hangzásban eltávolodik az első anyag számaitól, ugyanabból a magból építkezik. A dalok a zsibbadást, a lebegést és a dermedtséget járják körül, hiszen Pilinszky szavaival élve  mindannyian didergő atomok vagyunk. A Platon Karataev első single-je, az Elevator 2017-ben a német és az angol Spotify viral listákon is előkelő helyet ért el, első lemezük, a For Her dalait pedig közel 4 milliószor streamelték a Spotify-on, főleg Németországól, Angliából és Amerikából. Az Atoms című lemez bemutatóját október 23-án és 24-én tartják az A38 Hajón.

További infók 

A szabadság ritmusa – történetek rendszerekről és váltásokról

Az Imagine Budapest sétáján átélhetjük, milyen volt nyakkendőben és világos zakóban belépni az Ifiparkba, megtudhatjuk, hogy hogyan segítette Elvis Presley az 56-os forradalom ügyét, hogy milyen befolyással volt az életre Kádár János és a jazz. Hol és mivel kereskedtek a pesti dollárboltokban? Mi szólt a tilosban sugárzott Szabad Európa Rádióból esténként? Milyen hatása volt az amerikai kultúrának a magyar szabadságvágyra, és hogyan segítette az amerikai külpolitika a rendszer lazulását? Miért nem lett az LGT-ből világhírű zenekar? A Petőfi térről induló túrán többek között ezekre a kérdésekre kaphatunk választ.  

További infók 

Paletta Októberfeszt

Október 23-án ismét az Oktoberfest hangulatával és bajor street foodokkal vár minket a Tompa utcába a Paletta csapata. A Käsespätzlétől a ropogós malaccsülkön át a házi lekváros császármorzsáig válogathatunk majd a legnagyobb német népünnepélyt idéző fogásokból.

További infók

Zsibiszombat #5

Filip csapata ezúttal nem a Népszigeten rendezi meg a Zsibiszombat következő alkalmát, október 23-án az újbudai pop-up helyszínükön találkozhatunk velük, ahol most is válogatott bútorokkal és egyéb holmikkal várnak minket.

További infók 

Október 24., vasárnap

Őszi ruhavásár a Szatyorban

Október 24-én ismét ruhavásárt rendeznek a Szatyor Bárban, ahol most is ismert bloggerek és influenszerek árulják majd ruháikat a fenntarthatóság jegyében.

További infók 

Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplója

Az elmúlt évek egyik legnagyobb irodalmi szenzációja Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni 1935 és 1946 között írt naplójának megjelenése volt. Szinte a naplók kiadásával egy időben Hámori Gabriella színésznőben megfogalmazódott, hogy szeretne ebből a lenyűgöző anyagból előadást csinálni. A FILC  Fischer Iván Lakásszínháza saját produkcióját először 2015. december 15-én láthatta a közönség, Seres Tamás szerkesztésében és rendezésében. A darab azóta több mint 50 telt házas előadást élt meg, s bemutatták több fesztiválon és játszóhelyen. Az előadást legközelebb október 24-én láthatjuk, a Várkert Bazárban.
 
Az előadás után Hámori Gabriella és Seres Tamás, az előadás rendezője beszélgetnek a könyvről és a monodráma keletkezéséről.

További infók 

WAMP Design Vásár

Legközelebb újra a Bálnában rendezik meg a WAMP Design Vásárt: október 24-én közel 100 hazai alkotó hozza el őszi kollekciójának darabjait, de a kifutó nyári alkotásokból is lehet még szemezgetni ezen a napon.

További infók 

Október 25., hétfő

Textúra 2020 – Újra élőben

A járványhelyzet okozta korlátozások miatt az elmúlt évben félbeszakadt a Szépművészeti Múzeum nagy sikerű színházi produkciója, a Textúra. A tervezett kilenc előadásból tavaly csupán kettőt láthatott élőben a nagyközönség. 2021 októberétől azonban újra látható lesz a különleges összművészeti program, amely változatlan tartalommal és színészi gárdával várja a rajongóit.

A 2020/2021-es évad Textúra-jeleneteit Székely Kriszta, a Katona József Színház tagja rendezte, aki friss látásmódjával és egész estén átívelő koncepcióval tágítja a már megszokott kereteket. Rendezői koncepciója szerint az idei Textúrán múzeumi dolgozók bőrébe bújva kerülnek bemutatásra az irodalmi alkotások és a múzeum műtárgyai. Az előadásokon egyrészt betekintést nyerhetünk az intézményben dolgozók mindennapjaiba, másrészt megismerhetjük személyes történeteiket és gondolataikat.
 
További infók 

Eszkimó asszony fázik

Mariról, az egykori szökött intézeti lányról nehéz elhinni, milyen erővel vonzza a bűvkörébe került férfiakat. Laci neves zongoraművész, aki miután összeakad Marival, csapot-papot s főként a saját karrierjét teljesen elfeledve segíti a lányt énekesnői ambíciói kiteljesítésében. Csak arra nem számít, hogy Marit változatlanul erős szálak kötik férjéhez, Jánoshoz, a siketnéma állatkerti állatgondozóhoz. És hogy hogyan lehet egy szerelmi háromszöget megnyugtatóan kezelni? Erre sajnos nincs recept.

Xantus János első egész estés mozifilmje vérbeli posztmodern melodráma, a 80-as évek közepén kibontakozó, új érzékenységnek nevezett irányzat legnépszerűbb, kultikus darabja, a Trabant, a Balaton együttesVíg Mihály és Hobó zenéjével.  

További infók

Október 26., kedd

Spanyol Filmhét 2021

Spanyolország sokszínű filmterméséből ad ízelítőt az október végén, megszokott időpontjában jelentkező Spanyol Filmhét, amelyre ezúttal is a Spanyol Nagykövetség, a Budapesti Cervantes Intézet és az Uránia közös szervezésében kerül sor.

A tizennégy filmet tartalmazó válogatásban erős hangsúlyt kap Pedro Almodóvar művészete: október 26-án az ő Velencében díjazott új filmje, a Párhuzamos anyasorsok nyitja a filmhetet, de a programban további két alkotás is kötődik a nevéhez: az Emberi hang / La voz humana című kisfilmnek rendezője, míg a Benidormban havazik című Isabel Coixet-filmnek producere volt.

További infók 

Jazzaj: Spinifex (NL)

Az amszterdami Spinifex a szabad zene, a punk rock és a kortárs jazz találkozási pontján határozta meg magát, de a kirobbanó energiájú muzsika mélyén ősi indiai és török ritmusciklusok húzódnak. Extrém pontosság, furcsa, tört ütemű grúvok, határokat feszegető improvizáció, kíméletlen jazzcore-eksztázis vár ránk október 26-án a Turbinában.

További infók 

Október 27., szerda

Öltöző – jelmezkészítő workshop gyerekeknek

Október 27-én a Ludwig Múzeum Nagylátószög – 120 éves a magyar film című kiállításához kapcsolódóan workshopot szervez középiskolásoknak, amelyen a filmekhez készült jelmezeket és jelmezkészítési alapelveket ismerhetik meg csoportokban elvégzett feladatok keretében. Ezt követően jelmezeket is alkothatnak magyar filmek karakterei számára.

További infók

Városi séták #4: Művészeti kalandozások a Palotanegyedben

A klasszicista palotákkal, régi bérházakkal és hangulatos közterekkel szegélyezett Bródy Sándor utca nemcsak a XIX. század fantasztikus építészeti örökségét rejti, de tele van izgalmas kortárs galériákkal és műtermekkel is. A séta elején érdemes megismerkedni az utca és a Palotanegyed történetével, ahol olyan különleges épületeket fedezhetünk fel, mint az alkimistapalota vagy a MÉSZ-székház. Múltbéli kalandozásaink után viszont érdemes a kortárs művészetre fókuszálni és felfedezni a Palotanegyed jobbnál jobb kiállítótermeit.

További infók 

Címkék