Bár a hely nevében a zöldség- és gyümölcslébár szerepel, a bár helyett jobban illene a Lényegre a kuckó megnevezés, merthogy egy szuterénből lett kialakítva, a járdáról nézve félig-meddig az utcaszint alatt van a hely. Ez persze mit sem von le a hely értékéből, sőt inkább növeli: mintha egy boszorkánykonyhába mennénk a kedvenc varázsfőzetünkért. Az Újlipótvárosban, a Katona József utca 31. alatt nemrég megnyitott Lényeg mindenféle hidegen préselt, friss zöldség- és gyümölcsleveket kínál.

Amikor a minap felkerestem a Lényeget és megkóstoltam előbb a sárgarépaitalt, majd az almás-gyömbéres keveréket, egy régi, nagyon kedves emlék jutott az eszembe. Tizenvalahány évvel ezelőtt másfél hónapot töltöttem Mexikóban, és ott találkoztam először utcai léárusokkal, akik a kisvárosoktól a nagyvárosokig minden településen ott voltak, és fillérekért árulták a friss gyümölcsökből, zöldségekből készített leveiket. Napjában többször is felkerestem valamelyik árust, hogy megigyak egy-egy félliteres üdítő vitaminkoktélt, legtöbbször sárgarépát gyömbérrel. Amikor az árus észrevett, már mosolygott is, és közben bólogatott, hogy ő bizony tudja: „zanahoria”, vagyis sárgarépa. Amikor most a Lényeg előtt állva kortyolgattam a sárgarépaitalomat, pont ez jutott az eszembe, meg az, hogy itt is szeretnék majd hasonlóképpen járni

A Lényeg nemrég nyitott meg, egy napsütéses szeptemberi napon. Családi vállalkozás, amit egy apa, valamint a fia és a lánya visznek, és mivel már egy ideje rendszeresen isznak nyers, friss gyümölcsökből és zöldségekből készült italokat, arra jutottak egy idő után, hogy ezt mások is megtehetik, ők pedig a közvetítőcsatorna lesznek. Az ötlet megszületését tettek követték, és most már bárki bármikor felkeresheti őket egy-egy frissítő, vitamindús italért. A Lényeg az utca felé nyitott szuterén, itt folyik a gyümölcsök és a zöldségek feldolgozása és levesítése, de beülni nem lehet, elviteles módszerrel működik a hely. Vannak előre elkészített levek, de az egyéni kívánságokat is teljesítik, ha valami olyasmit innánk, ami egyébként nincs a repertoáron.

Kétdecis papírpohárban vagy üvegben kérheted az italodat, de van félliteres kiszerelés is. Az üveg betétdíjas (200 Ft), amivel bármikor visszamehetsz, hogy újratöltsék neked azzal, amivel csak akarod. És persze saját üveggel vagy zárható pohárral is érkezhetsz. A lényeg a csomagolásmentesség, hogy semmi felesleges szemét ne keletkezzen. Az árak a megfizethető kategóriába esnek: összesen alig több, mint ezer forintot hagytam ott a két deci sárgarépaléért és a félliteres alma-gyömbér-koktélért. Arra pedig, hogy visszamegyek még, mérget lehet venni, hogy idővel aztán itt is úgy járjak, mint tizenvalahány éve Mexikóban. Amikor csak felbukkanok és meglátnak, már bólogatva mondják nekem: „Tudjuk, sárgarépa gyömbérrel.” 

Címkék

Elérhetőségek

Lényeg 1137 Budapest, Katona József utca 31. Facebook-oldal