A július közepén, a Rottenbiller utca Lövölde tér felőli szakaszán megnyitott hely hiánypótló, de annyira, hogy egy hatalmas rést tömtek be vele, merthogy ilyen korábban még nem volt. A Kutya Egy Hely kutyabarát kávézó-bár kutyabarát embereknek, ahova érkezhetünk négylábú társunkkal vagy akár nélküle is – itt senki sem marad kutya nélkül. Pláne hogy általában már a bejáratnál is mindenkit két vidám eb fogad, Dália és Troy. Előbbi a helyet kitaláló és üzemeltető Tünde kutyája, utóbbi pedig a neki sokat segítő jó barát, Tomi négylábú társa. Akárcsak maga a hely, ők négyen is nagyon barátságos, kedves és vidám emberek, illetve kutyák.

Az, hogy a Kutya Egy Hely megszületett, talán egy természetes folyamat dicső eredménye. Az utóbbi években, évtizedben szemmel láthatóan megnőtt a kutyás városlakók száma, aminek következtében egyre több hely – és már nem csak a romkocsmák és a kerthelyiségek – érezte úgy, hogy azt is fel kell tüntetnie magáról, hogy kutyabarát vagy sem. Ezt ha nem egy jól látható tábla jelezte, akkor az, hogy itt-ott vízzel teli tálakat helyeztek el a gazdikkal betérő kutyák számára. A Rottenbiller utca 39. alatt július 19-én megnyitott Kutya Egy Hely ezt a folyamatot tetőzi be: elsősorban gazdikat várnak kutyákkal – de nemcsak őket, hanem mindenkit, aki szereti az ebeket. De ide már nem a kutyák kísérik el a gazdikat, hanem fordítva. 

Ahogy a 4+2 láb átlépi a küszöböt, az ebek jutnak főszerephez. Mondjuk csak ki bátran: a Kutya Egy Hely az ő helyük.

Ahogy a 4+2 láb átlépi a küszöböt, az ebek jutnak főszerephez. Mondjuk csak ki bátran: a Kutya Egy Hely az ő helyük.

Elsőre felmerülhet az emberben, hogy vajon miben más a Kutya Egy Hely, mint a többi kutyabarát hely. Már a portál is arról árulkodik, hogy itt azért több minden történik annál, mint hogy kérdés nélkül szeretik a kutyákat, ha pedig belépünk és szétnézünk, már látjuk is: ez a hely az ebekre lett kitalálva. A kutyák úgy járkálnak bent fel-alá, mintha csak otthon lennének, senki nem szól rájuk, nem tolja őket félre, itt tényleg ők az elsők. Ráadásul ha az utcaszinti részről lemegyünk az alsó szintre, egy tágas játszóház fogadja őket, ami esős, hideg, rossz időben jöhet igazán jól – és előre szólunk, onnan nem lesz könnyű felimádkozni őket. 

Az alsó szinten lévő játszóházban kábé 7-8 kutya fér el egyszerre kényelmesen, mellette pár asztalt is találunk nagyobb társaságok számára. Az utcaszinten áll a pult, illetve néhány kisebb asztal, ezek fölött pedig egy galéria is húzódik babzsákokkal, és a mosdókat is arra találjuk. Ha kicsit is tele a hely, és ebből kifolyólag mindenhol kutya van, az nagy mértékben dobja fel az ember kedvét, vagyis a Kutya Egy Hely a nem kutya vendégekre erősen pozitív hatást gyakorol mentálisan

A Kutya Egy Helyet Dália vizsla gazdája, Tünde álmodta meg, majd találta ki részleteiben, hogy aztán meg is valósítsa az elsőre talán kissé idealistának tűnő ötletet. Ami azonban tökéletesen működik. Menet közben Tünde jó barátja és a mudi fajtájú Troy kutyus gazdija, Tomi is beszállt segíteni, úgyhogy most ketten viszik a helyet. 

A Kutya Egy Hely több mint egy kávézó-bár, ahol szeretik a kutyákat és adnak nekik vizet. Van a már említett játszási lehetőség, de van ám itt kutyanapközi is, úgyhogy ha valaki nem tudja vagy nem akarja magával vinni a munkahelyére a kutyáját, és otthon sem akarja hagyni, ide nyugodtan beadhatja, egy külön ember felügyeli őket és foglalkozik velük egész nap, egészen pontosan reggel fél 8-tól este 6 óráig. Egy óra 800 Ft-ba kerül, de van egész napra szóló napijegy is 4500 Ft-ért. Egyelőre csak kedden és csütörtökön van erre lehetőség, de a terv az, hogy minden hétköznap működjön a kutyanapközi. 

Jelen pillanatban a hétfő a szabadnap, akkor egyáltalán nincsenek nyitva, minden másik napon viszont igen. Reggel 9-kor nyitnak, kedden, szerdán és csütörtökön 19 órakor zárnak, pénteken 21 órakor, szombaton pedig 22 órakor. Az ember vendégek elkölthetik itt a reggelijüket, vannak finom szendvicsek és sütemények, természetesen lehet kávézni is, és vannak délutáni, esti beülésekhez passzoló koktélok, sörök, és minőségi termelői borok is – mindez teljesen hétköznapi, baráti árakon. Na és persze a kutyák sem maradnak muníció nélkül: egyelőre kutyapuszedlit, fogtisztítót és kisebb csontokat kérhetünk nekik a pultból. 

Elsősorban kutyával érkeznek a vendégek – például a Városligetbe menet vagy onnan visszafelé –, de szép számmal jönnek már olyanok is, akiknek ilyen-olyan ok miatt nincs kutyájuk, viszont nagyon szeretik őket, és ezért sosem mondanak nemet egy jó kis kutyázós lehetőségre. Egy kutyus meg nem az a típusú társállat, aki kihagyna egy random simogatást bárkitől: tipikus win-win szituáció. Na és az, aki az irodai meló helyett inkább a home office-t választja, ő is feldobhatja magának az unalmas munkaórákat azzal, ha innen dolgozik és időnként megsimogat egy-egy hálás kutyabuksit. 

Nem hivatalosan ugyan, de a Kutya Egy Hely kapcsolatban áll menhelyekkel, kutyás szervezetekkel, csoportokkal és civil állatvédőkkel is, ezek a kapcsolatok pedig a jövő szempontjából nagyon fontosak. Novemberben a Futrinka Egyesületnek lesz itt egy jótékonysági tacskós rendezvénye, egy úgynevezett tacsizsúr. De rendszeres örökbefogadó-napokat is terveznek, illetve kutyás szülinapokat, sőt nyitva állnak bármilyen kutyás rendezvény előtt. A Kutya Egy Hely az egyik legfontosabb és megkerülhetetlen találkozási pontjává szeretne válni a város kutyásainak. Na meg persze a kutyáknak is, elvégre itt mégiscsak ők a főszereplők.

Címkék

Elérhetőségek

Kutya Egy Hely 1071 Budapest, Rottenbiller utca 39. Facebook-oldal