Mint tudjuk, az elmúlt időszak a színházakat is nagyon nehéz helyzetbe hozta, ami ugyanakkor sok kreatív ötletet is szült. Egy ilyen ötletből sarjadt ki a Jurányi Ház új színházi élménye, a Színház a város is.

A Színház a város egy olyan kísérleti műfaj, egy színdarabsorozat, amellyel az alkotók kilépnek a színpadról és megmutatják, hogy igaza volt Shakespeare-nek – tényleg színház az egész világ. A sorozat új értelmet ad a mindennapok megszokott helyszíneinek és történéseinek, a körülöttünk zajló életből készülnek a színdarabok, olyan írók közreműködésével, mint Tasnádi István, Péterfy-Novák Éva és Péterfy Gergely, Szabó Borbála, Pass Andrea, Vinnai András és Kovács Dániel Ambrus.

Az általuk készített összesen 8, egyenként 15 perc körüli színdarab Budapest különböző pontjain, az Operaháznál, a Parlamentnél, a Filozófusok kertjében vagy épp a Központi Vásárcsarnokban játszódik. A közönségnek nincs más dolga, mint elsétálni ezekre a helyszínekre, mobilon elindítani az előadások hanganyagát és látni-hallgatni, ahogyan színdarabként új életre kelnek a minket körülvevő emberek, állatok, tárgyak és történések. A színdarabok főszereplői ugyanis nem színészek, hanem olyan élő és élettelen dolgok és jelenetek, amik már annyira a hétköznapjaink részévé váltak, hogy talán fel sem tűnnek – egészen addig, amíg az előadások hanganyaga teljesen más megvilágításba nem helyezi őket.

Az előadások és a helyszínek listája, amely az első évad során még bővülni fog: 

  • Pass Andrea: Hangjáték két platánfára, Frankel Leó u. 25–29.
  • Pass Andrea: Az Operaház őrzői, Andrássy út 22.
  • Péterfy-Novák Éva és Péterfy Gergely: Daráló, Központi Vásárcsarnok
  • Vinnai András: Álomőrség, Kossuth tér 1–3.
  • Szabó Borbála: Csoportterápia, Filozófusok kertje
  • Kovács Dániel Ambrus: Gólya, Margitszigeti Vadaspark
  • Kovács Dániel Ambrus: Szökőkút, Mechwart liget
  • Tasnádi István: Vérmező/Városmajor, a helyszín megegyezik az előadás címével
A projektről és az előadásokról erre a linkre kattintva találtok további információt.

Címkék