A nyár utolsó hetére sok színes és hangulatos programot gyűjtöttünk össze nektek, az olyan művészeti és kulturális fesztiváloktól kezdve, mint például a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva vagy a Zsinagógák Hete, egészen a Kalandra Fül vagy a Kert a Köbön Fesztiválig. Bulizhattok a Dürer Kertben a Tilos Rádió 30. születésnapját ünnepelve, de vadászhattok őszi cuccokat is a Typo Showroomban vagy jógázhattok Sugár Bercivel a Várkert Bazárban. Ráadásul egy egyedülálló és izgalmas utazókiállítást is megnézhettek, az először Budapesten létrejövő Techno Worlds tárlatot, amely lehetőséget ad arra, hogy a képzőművészet és a technó hazai kapcsolódási pontjaira reflektáljunk.

Augusztus 26., csütörtök

Augusztus 26-tól szeptember 5-igPLACCC Fesztivál a művészet hagyományos helyszínein (színháztermen, galérián) kívül – köztereken, rendhagyó helyszíneken – létrejövő alkotásokat állítja középpontba.

A PLACCC 2021 két fő tematika köré szerveződik: egyfelől a művészet és a természet, környezet, környezettudatosság kapcsolatának témáját járja körül, másfelől pedig az egyéni identitás társadalmi meghatározottságának kérdésével foglalkozik a bemutatott projekteken keresztül.

Hogyan beszéljünk a klímaváltozás kérdéséről és a saját felelősségünkről úgy, hogy ne essünk se a klímaapátia, se a klímaszorongás végletébe? Hogyan beszéljünk alapvető emberi jogokról, mint például az egyéni identitás meghatározása úgy, hogy az elgondolkodtató legyen, és ne feleslegesen provokatív?

További infók 

Háromnapos minifesztivállal ünnepli 30. születésnapját idén a Tilos Rádió, a helyszín pedig a hagyományokhoz híven ezúttal is a Dürer Kert lesz. A járványhelyzet miatt a szokásos bográcsozás most elmarad, ami azonban biztos, hogy a rádió DJ-gárdája mellett koncertek, gyerekprogramok és adománypult is várja majd a Tilos-közösséget augusztus 26. és 29. között.

További infók 

Augusztus 26-án adja utolsó nyári koncertjét Budapesten a Fran Palermo, melynek a Kobuci Kert ad otthont. A zenekar stílusa sok különféle műfajt érint az indie-től a rock and rollon át az afropopig, mindez az ütősökkel, fúvósokkal és billentyűssel megdobott mediterrán hangulattal fűszerezve. A Fran Palermo koncertjét követően DJ Infragandhi vezényli tovább a bulit.

További infók 

Augusztus 26-án a Samantha a város legvagányabb pezsgő- és champagne-választékát poharazza, hogy a Kreinbacher Birtok bennfenteseivel közösen segítsenek felfedezni a legizgalmasabb stílusokat és megkóstolni néhány kivételes palackot. Az este főszereplői a Kreinbacher magnumok lesznek: a somlói birtok palackjait már nem kell bemutatni a tradicionális pezsgők rajongóinak, de annál inkább érdemes végigkóstolni őket. A közönségkedvenc élénk és gyümölcsös Extra Dry Magnum 2017 mellett a nyárias Rosé Brut 2016 Magnumot és a legelegánsabb, 100% furmintból készült Prestige Brut Magnum 2016-ot is megkóstolhatjuk. A Kreinbacher válogatásában továbbá igazi champagne-stílusikonok érkeznek a Millenárisra: a grand cru-termelő Paul Bara, a megnyerő Piper-Heidsieck, a barátságos és kifinomult Deutz, a letisztult eleganciát képviselő Pol Roger és az értők kedvence, a Charles Heidsieck. A nyár jegyében fókuszban az átütő, gyümölcsökkel teli rozék, de az évjáratos és presztízs-cuvée-k is garantáltan levesznek majd a lábunkról. (x)

További infók 

Már három éve annak, hogy az AGNESKOVACS és a Madzag egy térbe költözött a Greguss utcában. Ennek örömére augusztus 26-án nem csupán koccintani lehet majd a két márka alkotóival, de valamennyi termékük 10% kedvezménnyel lesz kapható, sőt tombolával is készülnek.

További infók 

Augusztus 27., péntek

Péntektől szombat reggelig ismét fel lehet tenni a karszalagot, hogy a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe termeiben a lehető legtöbb filmet nézhessék meg az art mozik barátai – mint minden évben, most is igyekeztek a szervezők a legtöbb slágerdarabot beleszerkeszteni az éjszakába. Így természetesen lehet majd még egy kört kérni mindenkinek (aki befér) az Oscar-díjas dánoktól, csatlakozhatunk a szintén aranyszobros Frances McDormandhoz A nomádok földjén, viccesen-romantikusan ellazulhatunk az Űrpikniken, s akár 100 percben is eltölthetünk egy egész évet Salingerrel. 

További infók 

Idén újra izgalmas programokkal várják a Fővárosi Állat- és Növénykert barátait az Állatkertek Éjszakáján. Lesz többek között elefánttréning és mókás fókaestdenevérek tánca program, bátorságpróbaszelfidoboz, és fellép a Kaukázus zenekar akusztikus formációban. A Varázshegy programjait színesíti az Állati hálószobatitkok című előadás, melyet inkább a felnőtt látogatók figyelmébe ajánlanak.

További infók 

Augusztus 27. és 29. között rendezik meg az Andrássy út Kodály körönd és Izabella utca közti szakaszán a TE!rézvárosi Fesztivált. A sokszínű kínálatban találunk színházi programokat és előadásokat többek között a Vígszínház, az Átrium, az Örkény Színház és az Operaház jóvoltából, míg a zenei felhozatalt az Irie Maffia, a Parno Graszt és a Voices of Budapest is erősíti a különböző családi programok mellett.

További infók 

Augusztus utolsó hétvégéjén Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva áll majd a látogatók előtt, és feltárul a város igazi arca. A járványügyi helyzethez igazodva idén is kisebb körben tartják meg a nyárbúcsúztató rendezvényt, mely műfajában, tematikájában így is sokszínű programkínálattal várja a látogatókat. A legkedveltebb Házak, udvarok, házigazdák-programsorozaton túl most is lesznek városismereti séták, gyerekprogramok, jótékonysági gumikacsaverseny, táncszínház, Kultszerenádok, fényfestés a Fő téren, Barlang- és P'Art Mozi-programok, kiállítások, GastroArt, Be Massive Horizon Daytime Party. Korlátozott létszámú közönség előtt pedig fellép: Barabás Lőrinc Quartet feat. Fekete-Kovács Kornél, LGT Emlékzenekar Karácsony Jánossal, Vujicsics–Söndörgő–ViGaD.

További infók 

Augusztus 27. és szeptember 5. között izgalmas programokkal vár a Zsinagógák Hete. A főváros régóta zárva tartó zsinagógái nyitnak újra: az Újbudai Zsinagóga és a Vörösmarty utcai imaház is hosszú évtizedek után tárja ki újból kapuit, Újlipótvárosban pedig elkészült a ZSILIP közösségi központ bővítése és felújítása. Augusztus 29-én a már hagyományosnak számító Sóletfesztiválon mulathatunk, ahol 4 ország különleges sóletje mellett számos további tradicionális zsidó ételt és italt kóstolhatunk, valamint gyerekfoglalkozások és kulturális programok várnak ránk az Új Budai Parkszínpadon. A gasztronómiai utazást két sztárfellépő zárjaNissim Black afroamerikai haszid zsidó rapper először ad koncertet Magyarországon, de a Sziget Fesztiválról is ismerős londoni születésű soulénekes, dalszerző, Alex Clare produkciója is igazi zenei csemegének ígérkezik. Az ünnepi események sorába illeszkedik az Óbudai Zsinagóga 200 éves évfordulója, melynek tiszteletére szeptember 2-án különleges helyszínen, magában a zsinagógában láthatjuk a Mose Münz lajtorjája című színházi ősbemutatót. (x)

További infók 

2021-ben ismét megrendezik a ferencvárosi Bakáts Fesztet, ám ez alkalommal a Bakáts tér felújítása miatt a Nehru part lesz a fesztivál központi helyszíne. Augusztus 27. és 29. között ingyenes koncertet ad a Platon Karataev, a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Dresch Quartet és a Napfonat is, de idén is lesz mesesarok a gyerekeknek, valamint filmvetítés, színház és más kulturális programok is színesítik az eseményt.

További infók 

Kert a Köbön Fesztivál néven rendeznek háromnapos eseménysorozatot augusztus 27. és 29. között a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben. Részt vehetünk éjszakai denevérhang-vadászaton, összebarátkozhatunk valódi pásztorokkal, kalandozhatunk a végtelen sztyeppék világában, odúk és holtfák között vagy párás trópusi köderdőben. Mindezek mellett interaktív programok, gyerekfoglalkozások, izgalmas előadások és beszélgetések, esténként pedig Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint-Aurevoir.- és Szabó Balázs Bandája-koncertek is várnak minket.

További infók 

Éjszakai fürdőzés a Rudasban, vonósnégyes a Szemlő-hegyi-barlangban, kertmozizás a Havannán és a Széchenyi fürdőben, italo disco Újpesten – augusztus 27–29. között Budapest valamennyi kerületében üdítő élményeket kínál a második Budapest BonBon – Kultúrfalatok nyárbúcsúztató programsorozata.

További infók 

Kilenc hónap kihagyást követően ismét iszogatós, zenélgetős sale-t tartanak a Typo Showroomban az utolsó nyári hétvégén. Pénteken Siaga hozza magával a lüktetést a Typóba, szombaton pedig a Huszárstraße Kollektíva lesz a felelős a hangulatért, miközben a megszokottnál is több ruha közül válogathatunk majd, és persze az extra kedvezmények sem maradnak el.

További infók 

Augusztus 28., szombat

Augusztus 28-án ötödik alkalommal rendezik meg a Libegők Éjszakáját, amelyből természetesen ezúttal sem maradhat ki a Zugligeti Libegő sem. Ezen a napon rendkívüli nyitvatartás mellett várják a libegőzni vágyókat: 19 és 01 óra között, külön erre az alkalomra váltott retúrjeggyel lehet majd utazni. 

További infók 

Kalandra Fül Fesztivál Magyarország egyetlen klasszikus zenei fesztiválja, amely kimondottan gyerekeknek, kisgyermekes családoknak szól. Idén második alkalommal két napon át egy helyre – a Budapest Music Centerbe – gyűjtik a szervezők a legjobb, legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat, amelyek mind egy célt szolgálnak: szórakoztatva közel hozni a klasszikus zenét a gyerekek szívéhez. A fesztivál házigazdája az Óbudai Danubia Zenekar, akik innovatív előadásaikkal az elmúlt években lelkes gyermekek ezreinek bizonyították, hogy a klasszikus zene mennyire menő tud lenni. A fesztivál művészeti vezetője Hámori Máté, több tucat újító előadás megálmodója és a zenei utánpótlás-nevelés kiemelkedő alakja.

További infók 

technó globális jelenségként nemcsak a zenetörténetet alakította, a kultúrára általában is jelentős hatást gyakorolt. Impulzusai megjelennek a művészet, a popkultúra, a médiafogyasztás és a technológiák különböző területein. A technó tehát életérzés, amely sajátos társadalmi, életkörnyezeti és gazdasági struktúrákat mutat meg, valamint politikai médiumként is szolgálhat. A budapesti Goethe Intézet és az aqb együttműködésében szombaton megvalósuló tárlat világpremier: Budapesten jön létre először, s nemzetközi jelentőségű utazókiállításként innen indul tovább, a képzőművészet, a zene, a pop, a média és a technológia közös halmazait és törésvonalait bemutatva. 

A tárlat a videoinstallációkon kívül objekteket, táblaképeket, szobrokat rendez egymás mellé, egy külön dokumentumszekciót is magában foglal, s az aqb Project Space galériatere mellett a pincétől az emeletig betölti az Art Quarter Budapest épületének több termét. A kiállítás és kísérőrendezvényei lehetőséget és esélyt adnak arra, hogy a képzőművészet és a technó hazai kapcsolódási pontjaira is reflektáljunk.

További infók 

Az IDOL című kortársékszer-kiállítás a Budapest Jewelry Week szervezésében valósul meg, a tárlat augusztus 28. és szeptember 12. között tekinthető meg.

A nemzetközi tárlat célja, hogy hidat építsen múlt és jelen közé. A Budapest Jewelry Week fontos célkitűzése, hogy az elmúlt másfél év nehézségei után olyan kiállítással örvendeztesse meg a közönségét, amilyenre eddig hazánkban még nem volt példa; karnyújtásnyi távolságba, egy fedél alá kerülnek az elmúlt 40 év kortárs ékszertervezőinek munkái. Ez a kivételes alkalom lehetőséget nyújt arra, hogy az érdeklődők egy átfogó képet kaphassanak a művészi ékszerek legjavából, amelyek 12 ország közel 30 alkotójának munkáit mutatja be.

További infók 

PULP Budapest Open Air egy ingyenes szabadtéri parti-, illetve elektronikus zenei eseménysorozat, amely a napsütést és a legforróbb groove-hangulatot árasztja a városligeti Pavilon Kertnél.

A harmadik kiadás alkalmából DJ Crimsont hívták meg a Lick the Click! csapatából, illetve Falcaót a LavaLavából, augusztus 28-án ők osztják majd meg a DJ-pultot a PULP rezidenseivel.

További infók 

Augusztus 29., vasárnap

Augusztus 29-én rendezik meg az ország egyik kedvenc félmaratonját, a Wizz Air Budapest Félmaratont, melynek útvonala ezúttal is a város legszebb pontjain vezet majd keresztül, a budai Vártól a Gellért-hegyen át a Duna-partig. A félmaratontáv mellett idén is választhatunk több más opció közül, de a félmaratont akár párban vagy trióban is lehet teljesíteni.

További infók 

Dub FX hosszú idő után ismét Budapesten ad koncertet augusztus 29-én. Az Arena Gardenbe Mr. Woodnote társaságában érkezik az utcazenészből világszerte ismert előadóvá vált Benjamin Stanford. Előttük a 7s solo act és G Ras melegíti majd a közönséget.

További infók 

Augusztus 29-én premier előtt nézhetjük meg a A legjobb dolgokon bőgni kell című új magyar filmet a Budapest Rooftop Cinema keretein belül a Mammut Tetőn, ráadásul Cristina Grosan író-rendezővel, Rainer-Micsinyei Nóra író-főszereplővel és Stalter Judit producerrel, valamint meghívott vendégként Till Attilával is találkozhatunk.

További infók 

Kiskertpiac augusztus utolsó hétvégéjén ismét bezöldíti virágokkal és növényekkel az Anker köz félköríves utcáját, ahol gasztronómiai élvezetek is helyet kapnak a kínálatban, a gyerekeknek pedig bábszínházi előadással készülnek a szervezők.

További infók 

Augusztus 30., hétfő

Folytatódik a Filmtekercs Filmklub harmadik évadja, melynek negyedik epizódjában a Lady Bird című filmet nézhetjük meg a Kino Cafe Moziban, a filmklub vendége pedig Varga Balázs habilitált egyetemi docens (ELTE BTK Filmtudományi Tanszék) lesz.

Sugár Bertalan több mint 15 éve jógázik, sosem gondolta, hogy egyszer hivatásszerűen is ezzel fog foglalkozni. Kilenc év ashtangagyakorlás után, családi nyomásra, kezdett bele élete első jógaoktató-képzésébe, azóta folyamatosan tanít. Gyakorlásában az igazi áttörést mesterével, Jani Jaatinennel – avatott nevén Gokulacandrával – való találkozása hozta, akinek metódusát azóta is gyakorolja és tanítja. A Gokul metódus a „bandhák”, vagyis az energetikai testben rejlő erőközpontok fejlesztésére helyezi a hangsúlyt, és azok helyes használatát teszi a fókuszba. A Gokul Vinyasa egy tradicionális, holisztikus megközelítésű gyakorlás, ami nemcsak a fizikai test minden apró szegletét, de az elmét is kellőképpen átmozgatja, így hozva szinkronba a gyakorlót saját önvalójával. Hétfőn a Várkert Bazárban nekünk is lehetőségünk lesz Sugár Bercivel egyensúlyba hozni a testünket és a lelkünket önmagunkkal.

További infók 

Augusztus 31., kedd

BuSho Film Festival augusztus 31. és szeptember 5. között várja az érdeklődőket több budapesti moziban. A BuSho név egyébként egy szójáték eredménye (Budapest Short – budapesti rövid), mely azonban egy tradicionális dél-magyarországi népszokásra, a télűző busójárásra utal. 

17. BuSho fesztiválra érkezett közel ezer alkotásból az idei előzsűri 71 rövidfilmet választott a szokás szerint 15 órás versenyprogramba, melyben kategóriánkénti bontásban 4 kísérleti, 16 animációs és 51 fikciós film található. A fesztivál történetében első alkalommal fordult elő, hogy a hazai vizeken evező magyar rövidfilmesek küldték be a legtöbb, konkrétan 93 alkotást. Ez egyrészt igen örömteli, másrészt viszont komoly fejtörést okozott az ezúttal 6 tagúra duzzadt előzsűrinek, és a magyar panorámaprogram is tetemesnek ígérkezik.

További infók 

Augusztus 27-től a világhírű kortárs német képzőművész, Gerhard Richter műveiből rendez kiállítást a Magyar Nemzeti Galéria. A Gerhard Richter. Valós látszat című tárlat különlegessége, hogy Magyarországon most első ízben látható a német művész nagyszabású, az életmű valamennyi korszakát átfogó kiállítása. A bemutatott közel 80 műalkotás hazai és nemzetközi köz-, illetve magángyűjteményekből érkezik a budapesti tárlatra. A művek az 1960-as évek ikonikus fotófestményeitől a legismertebb kolorisztikus absztrakt műveken át a legfrissebb, a nagy festészeti életmű „utáni” intim ceruzarajzokig terjednek. Különleges hangsúlyt ad a budapesti kiállításnak, hogy a jövőre kilencvenéves Gerhard Richter tavaly bejelentette: „befejezte” festészeti életművét.

További infók 

Az Exkluzív Lemezjátszó keretein belül premier előtt, vinylről hallgathatjuk végig a Margaret Island negyedik, Hol marad az én történetem című nagylemezét augusztus 31-én. A zenekar három oszlopos tagjával (Lábas Viki, Füstös Bálint, Törőcsik Kristóf) Horváth Gergely, a Petőfi Rádió hajdani, Kultúrfitnesz című műsorának vezetője beszélget az új albumról, mely a hallgatás pillanatában még sehol máshol nem lesz nyilvános, csak a helyszínen, a B32 Galéria és Kultúrtérben. A zenekar pár vadonatúj dal akusztikus előadásával készül az estre.

További infók 

Szeptember 1., szerda

Idén 23. alkalommal rendezik meg Budaörs legnagyobb ingyenes kulturális seregszemléjét: 1 város, 4 nap, 6 helyszín, 33 program, 180 közreműködő – a rendhagyó módon nyár végén megrendezett Budaörs Fesztivál minden korosztályt és stílust kielégítő műsorkínálattal várja vendégeit, nem kötelezi el magát egyetlen zenei műfaj mellett sem. A választék és a kínálat rendkívül széles és sokszínű: a jazztől az alternatív rockon és az indie folkon át a népzenéig, a színházi nyílt próbától a képzőművészeti kiállításokon át a gyerekprogramokig minden megtalálható.

További infók 

Szeptember 1-jén nyílik Tombor Zoltán első önálló intézményi kiállítása a Mai Manó Házban, mely egyszerre reflektál a közelmúlt egy mindannyiunkat érintő aktuális eseményére és enged betekintést az alkotó divatfotóinak a világába. A karantén időszakában született sorozat képei a mára szinte a feledés homályába merült helyzet letapogathatatlan bizonytalanságára reagálnak, hol metaforikus, hol absztrakt, hol objektív leíró pontossággal, portrét rajzolva egy kitalált, elszigetelt figura lassú és csendes karanténnapjairól egy, a művész által „megírt” helyen. A sorozat nagy egésze mellett az egyes képek metaforikus állításokkal árnyalják és egészítik ki a világszinten zajló történéseket, lehetőséget adva a befogadónak arra, hogy elidőzzön a közelmúlt tanulságain.

További infók 

Schwechtje Mihály film- és színházrendező, forgatókönyvíró, egyetemi oktató. A Jurányi Házban 2019-ben bemutatott, Az örökség című darabja Kortárs Magyar Dráma-díjas, és megkapta a 2020-as MOST Fesztivál legjobb stúdiószínházi előadás díját. Szeptember 1-jén és 2-án mutatják be a második jurányis rendezését, a Hajtűkanyar Autósiskolát.

További infók 

VAN filmzenekar visszatér az A38 Hajóra, hogy bemutassa a 2020 végén megjelent, Ez című kislemezét, amely a filmektől függetlenül készült. A szeptember 1-jei estén az éneklős-táncolós alterpopot játszó TAO zenekar is fellép majd.

További infók

Címkék