A Nemzeti Filmintézet szeptember 21. és 26. között negyedik alkalommal rendezi meg a főváros legnagyobb nemzetközi filmfesztiválját, a Budapesti Klasszikus Film Maratont. A fesztivál hat napja alatt több fővárosi helyszínen – köztük a Szent István-bazilika előtti téren – öt tematikus blokkban hetvennél is több frissen restaurált klasszikus filmet láthat a közönség.

A Budapesti Klasszikus Film Maraton szeptember 21-én kezdődik: az Uránia Nemzeti Filmszínházban megrendezésre kerülő nyitógálán levetítik – az 1896-os Lumière-filmekből összeállított válogatásban – az első Magyarországon készített filmfelvételeket, az első magyar film, A táncz születéséről készített animációs dokumentumfilmet, valamint Korda Sándor 1918-ban készült kultikus némafilmje, Az aranyember digitálisan restaurált változatát. A szeptember 21. és 26. között zajló Maraton helyszínei: Uránia Nemzeti Filmszínház, Toldi mozi, Budapesti Francia Intézet, Ludwig Múzeum és a Bazilika előtti Szent István tér.

A Maraton idén öt blokkban (Hommage, Fókuszban, Magyarok Hollywoodban, Magyar szem, Nyitott archívumok) mutatja be a nagyközönségnek a frissen restaurált klasszikusokat és filmritkaságokat. A Maraton Hommage válogatása minden évben a nemrég elhunyt alkotók előtt tiszteleg. Idén Törőcsik Marira, Jankovics Marcellra, Tóth János kinematográfusra és Bertrand Tavernier francia filmrendezőre emlékeznek. A Fókuszban szekcióban három kerek alkotói évforduló kerül terítékre: Jancsó Miklós (100), Huszárik Zoltán (90) és Mészáros Márta (90). Rajtuk kívül még két animációs alkotó, Reisenbüchler Sándor és Halász János (John Halas), valamint az avantgárd Moholy-Nagy László munkásságának fontos alkotásai is szerepelnek az idei Maraton programjában. 

A nagy hagyományú magyar operatőri „iskola” alkotói az elmúlt 120 évben külföldön is letették a névjegyüket, így a Magyar szem címet viselő szekció rájuk fókuszál: Zsigmond Vilmos, Hildebrand István, Koltai Lajos és Rudolph Maté szemével láthatjuk majd a világot. A Magyarok Hollywoodban címet viselő válogatás Hollywood gazdag magyar örökségéből szemezget. Levetítik a Trauner Sándor díszlettervező Oscar-díjjal jutalmazott közreműködésével készült Legénylakást, a László Miklós műve alapján készült Saroküzletet, a Lengyel Menyhért darabjából forgatott Lenni vagy nem lennit, Joe Pasternak Örök Éva című vígjátékát, a Lugosi Béla által megformált Drakulát és természetesen Kertész Mihály első számú klasszikusát is, a Casablancát.

A Nyitott archívumok programban az európai filmarchívumok restaurált, ritkán látható, fontos alkotásait mutatják be. Idén egy 1920-as motoros filmet nézhetünk meg (Motorral a felhők felett), egy Orson Welles-filmet a hamisításról (H, mint hamisítás), de rácsodálkozhatunk George Pal reklámanimációira és mai zenével kísért némafilmekre is. A fesztivál legnépszerűbb helyszínén, a Bazilika előtti Szent István téren idén négy estén át mozizhatunk ingyen. Láthatjuk Jancsó Miklós teljes körűen restaurált remekművét, a Szegénylegényeket, Jankovics Marcell János vitézét és két népszerű amerikai filmklasszikust (Az óceánjáró zongorista legendája, Harmadik típusú találkozások). A Budapesti Klasszikus Film Maraton vetítéseihez nemzetközi szakmai programok, könyvbemutatók, előadások, közönségtalálkozók, kiállítások, zenei és gyermekprogramok is kapcsolódnak.

Címkék