Szombat Éva fotós, Katona Évi (ëviköt) és Pintér Pálma (Verkstaden) tervezők kollaborációjának eredményeképpen született meg a Nagyi mondta-miniprojekt, amely a két fiatal tervező ruhái és kiegészítői segítségével fotókon arra hív bennünket, hogy akárhány évesek vagyunk is, élvezzük az életet, csináljuk azt, ami jólesik. Az ötven az új negyven, sőt, lehet, hogy a harminc is. Ne hagyjuk, hogy az éveink száma mondja meg, mit kell csinálnunk, hiszen az élet nem lineáris visszafejlődés, ahol kötelezően hanyatlanunk kell egy boldogság/kor tengely mentén.

Katona Évi számára a kötés nem csupán egy divatjamúlt hobbi újjáéledése, munkáin keresztül azt szeretné megmutatni, hogy mennyire friss és mai darabokat lehet létrehozni, például a nyolcvanas évek kézimunkatömegkultúra-hagyományának felhasználásával is. Pintér Pálmának, a Verkstaden ruhamárka alkotójának munkái ehhez kísérleti szemléletükkel, skandinávos keresetlenségükkel kapcsolódnak. Az pedig egyértelműnek látszott, hogy ha a két tervező közös projektről álmodik, akkor fotósként Szombat Éva jöhet szóba, hiszen az ő munkái vizuálisan és gondolatiságukban is illeszkednek az alkotók szemléletéhez.

A „Nagyi mondta”-szériát a szigethalmi idősotthon fotósorozata inspirálta, ahol az ott élő idősek fiatalságnak szánt üzeneteit olvashattuk. Innen készült az első két minta, „Kevesebb munka, több élet” és „Legyetek szerelmesek! Az olyan jó” felirattal. Pálma ezt követően gyűjtést indított a Verkstaden Instagram-oldalán, ahova követők nagyszüleik beszólásait, tanácsait küldhették kommentben, de a fotósorozat részét képezik olyan szövegek is, amik csak a különböző életszakaszok közötti váltásra reflektálnak. 

A „Nagyi mondta”-széria alkotásai arra ösztönöznek, hogy kezdjünk el másképp gondolni az időre. Mint a kötésnél: megkötjük, lebontjuk a sorokat, ezáltal újragondoljuk azt, amit nagyi alkotott. 

A „Nagyi mondta”-széria alkotásai arra ösztönöznek, hogy kezdjünk el másképp gondolni az időre. Mint a kötésnél: megkötjük, lebontjuk a sorokat, ezáltal újragondoljuk azt, amit nagyi alkotott. 

A projekt további fotóit az Instagramon találjuk. Itt tudunk rácsodálkozni arra, hogy szorongás és nosztalgia helyett mennyi örömmel és természetességgel követhetjük nyomon testünk változását és az idő múlását. A világ változik, így az idősödéshez kapcsolódó sztereotípiák is változnak. Tényleg a negyven az új harminc, a nyolcvan pedig az új tinédzser? Tényleg akkora különbség lenne az egyes generációk között? Jobb volt-e minden régen? Jó-e, ha életünk egyes szakaszai újra visszaköszönnek? Ezekről az izgalmas kérdésekről mind elgondolkozhatunk a képek láttán.

Szombat Éva
WEB
Instagram

ëviköt
WEB 
Instagram
Facebook

Pintér Pálma (Verkstaden)
Instagram
Webshop

Címkék