Gyerekeket szédítő városi legenda, hogy esőben betolják a Lánchidat az Alagútba, hogy a kőoroszlánok ne ázzanak el. A négy darab, egyenként több mint 10 tonnás oroszlán a mai esőben valóban eltűnt a hídról, de csak azért, mert elvitték őket egy újpesti műterembe, hogy 2022-ben megszépülve térhessenek vissza hozzánk.

Júniusban teljesen lezárták a Lánchidat a gyalogos- és a közúti forgalom elől, majd a felújítás közben egy török kori ágyúgolyót is kiemeltek a vízből, most pedig újabb szakaszhoz értek a munkálatok: elvitték a hídfőket díszítő oroszlánokat. A négy darab, egyenként több mint tíztonnás szobrot egy újpesti műterembe szállították a kivitelező A-Híd Zrt. munkatársai, ahonnan várhatóan 2022 decemberében térnek vissza. 

Az oroszlánokat egyébként nem egy tömbből faragták: több részből, egészen pontosan egy 2,8 tonnás, egy 5,5 tonnás és egy 4,3 tonnás elemből állnak, így egy szobor súlya körülbelül megegyezik egy alacsony padlós, utasok nélküli autóbusz súlyával. Az oroszlánokat a restaurátorműhelyben darabjakira bontják, majd megkezdődik az állapotfelmérésük. Ez azért is fontos, mert a mészkő a környezeti hatások miatt elgipszesedik, megköti a szennyeződéseket, míg a felszíne elszíneződik, így csak a tisztítás után lehet pótolni a hiányzó részeket. 

Címkék