2022. január 13. és 30. között, Magyarország és Szlovákia összesen öt városában rendezik meg a 15. férfi kézilabda Európa-bajnokságot, melynek Budapest és az Eb-re épülő Budapesti Multifunkcionális Sportcsarnok lesz a fő helyszíne, hiszen a csoportmeccsek és a középdöntők egy része mellett az elödöntőknek és a döntőnek is a magyar főváros ad otthont. Mindezek apropóján jött létre az együttműködés az Európa-bajnokság szervezői és a városi kincsvadászatokat szervező UrbanGo között, melynek egy izgalmas, családdal vagy barátokkal is könnyen teljesíthető pálya lett az eredménye.

Nagy kedvenceink a városi séták, közülük is azokat szeretjük a leginkább, amelyek interaktívak és a résztvevőket is bevonják – akár rejtvényeken keresztül –, játékosan elmesélve ezzel az adott téma érdekességeit. Ilyen az UrbanGo és az Eurohandball közös pályája is, a Spot more, ami ugyan nem egy klasszikus városi séta, hiszen itt egy applikáció és a starthelyszínen átvett csomag alapján mehetünk végig az útvonalon, mégis végig fennmarad az interaktivitás, sőt több helyütt csapatmunkára is szükség van.

A Múzeum körúton, az első helyszínen melyről a pontos infókat a időpontfoglalást követően kapjuk meg átvett csomagban találjuk a pályához tartozó térképet, két kártyacsomagot a feladatokkal, valamint az applikációt aktiváló kódot, melynek megadását követően már indulhat is a kincskeresés. Bár az információs kártyacsomag is nagy segítségnek bizonyul, sőt szükséges is használni, komoly elakadás esetén az alkalmazáson keresztül kérhetünk extra segítséget, valamint néhány állomásnál a megoldást is ide kell beírnunk.

Az összesen 16 állomást hosszabb-rövidebb sétaszakaszok kötik össze, tömegközlekedést egy alkalommal sem kell használnunk, annyit viszont elárulhatunk, hogy egy buszmegállóban is akad megoldandó feladat. A pálya olyan hangulatos utcákat érint, mint a Bródy Sándor, a Kecskeméti vagy a Veres Pálné utca, illetve a teljesítés nincs időkorlátok közé szorítva sem, szóval nyugodtan be lehet ülni valahova menet közben egy kávéra, esetleg néhány falat erejéig. Mi ezt a lehetőséget kihagytuk, így kényelmes tempóban, néhány segítségkérés mellett kevesebb mint két és fél óra alatt értünk célba.

A feladatok végig kreatívak és az egyensúly is nagyon jól el van találva, érződik, hogy átgondoltan jönnek egymás után a keresgélős, az egyszerűbb és a rejtvényfejtős állomások, ugyanakkor mindegyikre igaz, hogy valamilyen módon kapcsolódik a kézilabdához és az Európa-bajnoksághoz. A feladványok úgy vannak kitalálva, hogy a hardcore kézirajongók is kiélhessék magukat, de azért azokat sem fogja elrettenteni, akik csak egy nagy világverseny idején ülnek le kézilabdát nézni, mindeközben pedig a Belváros pezsgése és századfordulós épületei szegélyezik az útvonalat.

Összességében a Spot more pálya tökéletesen eléri a célját: edukatív, kreatív és játékos módon hozza össze nem csupán azokat, akik élnek-halnak a kézilabdáért, sőt akár már meg is van a jegyük az Európa-bajnokságra, de azokat is, akik a hagyományos városi sétákat kedvelik, és talán még velük is találkozhatunk majd a lelátókon 2022 januárjában.

Címkék