A Magyar Állami Operaház idén kezdi 138. évadát, az intézmény három színpadán a 2021/22-es szezonban izgalmas előadások várnak ránk. A hosszas kényszerszünet után tizenhét bemutatóval – köztük hét elmaradt premier pótlásával – mintegy négyszáz kőszínházi opera- és balettelőadással és további 1300 hangversennyel, kamaraesttel, kísérő- és társművészeti rendezvénnyel készülnek az új évadra. Hivatalosan is átadásra kerül az Eiffel Műhelyház, de az évad leginkább várt eseményének az Operaház megnyitása ígérkezik. Karmesterként és a színpadon is visszatér Plácido Domingo, de a közönség olyan más világsztárokkal is találkozhat, mint Erwin Schrott, Peter Seiffert, Patricia Petibon, Matthew Polenzani és Lawrence Brownlee, míg Sir Willard White Kékszakállút és Porgyt is énekel.

Újranyitó Operaház

Az opera új évada nemcsak rengeteg előadás és program miatt lesz izgalmas, hanem azért is, mert 2022 márciusában újranyit az Operaház. Az Ybl Miklós által tervezett, 1884-ben megnyitott dalszínházat 30 éve renoválták utoljára, így most megújul a több mint tízezer előadást kiszolgáló színpadgépészet, a nézőtér és kibővül a zenekari árok így újra régi pompájában ragyog majd az Operaház.

2022. március 11. és 14. között 4 napos eseménysorozat kíséri majd az újranyitást. A Hunyadi László nyilvános főpróbájával, Plácido Domingo karmesteri közreműködésével ünnepi gálakoncerttel, Ókovács Szilveszter főigazgató rendezői debütálásában Hunyadi László erkeli ősváltozatával, valamint Kenneth MacMillan Mayerling című neoklasszikus balettjével nyílik meg az Andrássy úti dalszínház.

A legmodernebb színpadtechnikával felszerelt épület lehetőséget teremt, hogy az intézmény a wagneri életmű terén is pótolja elmaradásait, egyben próbára tegye a javított akusztikát: előbb áprilisban Almási-Tóth András rendezésben a Parsifal kortárs olvasata lesz látható, majd M. Tóth Géza számára nyílik lehetőség, hogy Az istenek alkonya bemutatójával kiteljesítse operaházi Ring-tetralógiáját.

Az Operaház, az Erkel Színház és az Eiffel Műhelyház repertoárján szerepelnek az elmúlt évad online vagy csak a bemutató erejéig látható premierjei is, így többek közt az Andrea ChénierA cremonai hegedűs, a Don Carlos, a Figaro3, az István, a királyA képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása, a Ments meg, Uram!A Mester és Margarita, a Salome, a Simone néni, a Szöktetés a szerájból és Az úrhatnám polgár.

Összművészeti játszótér: megnyit az Eiffel Műhelyház

Az Opera hiánypótló és nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló, multifunkcionális jelmez- és díszletgyártó műhelye és raktárközpontja, mely egyebek mellett próbacentrumként, látogató- és képzési központként is működik majd, már az elmúlt évad folyamán is több produkció helyszínéül szolgált, valódi működési ritmusát azonban csak az újranyitó évadban veheti fel. A kőbányai rozsdaövezet rehabilitációjában úttörő szerepet játszó Eiffel Műhelyház hivatalosan a 2021. október 24-ére meghirdetett Újjászületésnap ünnepi gálaelőadásával nyílik meg, változatos programjaival ugyanakkor már az évad indulásától a nagyközönség rendelkezésére áll.

A műfaji határokat feszegető kortárs opera- és balettelőadások mellett kamarakoncert-sorozatok is várják a közönséget. A Hevesi Sándor háziszínpadon havi rendszerességgel jelentkező Daldélutánok az Opera magánénekesei, a Kamaramatinék a zenekari tagok, a Szólódélutánok pedig az Opera Zenekar hangszeres szólistái számára nyújtanak lehetőséget, hogy általuk összeállított, személyes műsorral lépjenek a nagyközönség elé.

Az épület Mozdonycsarnokában havi rendszerességgel az előadásokhoz különböző programok is kapcsolódnak: portrébeszélgetések, közéleti-kulturális beszélgetések mellett Karosi Juli szervezésében jazzprogramok várhatók, de lesz irodalmi est is, Kovács András Péter és Janklovics Péter közreműködésével pedig zenés stand-upokkal is találkozhatunk majd.

Operapremierek

Az újranyitó bemutatók közül szeptembertől az Eiffel Műhelyházban látható az operarendezés Tarantinójaként is emlegetett katalán rendező, Calixto Bieito napjainkban játszódó Carmenje. Az elmúlt évad elmaradt bemutatói közül Karol Józef Wojtyła, a későbbi II. János Pál pápa Az aranyműves boltja című drámáját Szikora János rendezésében, a székesfehérvári Vörösmarty Színházzal koprodukcióban tűzi műsorára az Opera. Ugyancsak az elmúlt évad premierjét pótolja Philip Glass balettoperájának magyarországi bemutatója, a Jean Cocteau regénye nyomán született Les Enfants Terribles (Veszedelmes éden) Barta Dóra rendező-koreográfus színpadra állításában. 

Debussy Pelléas és Mélisande című operáját Kirsten Dehlholm és az általa alapított világhírű dán művészcsoport, a Hotel Pro Forma viszi színre, míg J. S. Bach három művén alapuló Keresztkantáták című előadását Horváth Csaba rendezi meg mozgásszínházi együttese, a Forte Társulat közreműködésével. Az Erkel Színház is bemutat két, korábban a járványhelyzet miatt elmaradt vadonatúj produkciót: Offenbach Hoffmann meséi című művét Székely Kriszta, Donizetti Az ezred lánya című vígoperáját pedig Polgár Csaba rendezésében láthatja a közönség.

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából az Eiffel Műhelyházban hallható a zeneszerző két műve, az István király és az Athén romjai, amelyek a Pesti Német Színház 1812-es megnyitójára születtek, most pedig Oberfrank Pál félszcenírozott rendezésében, egy estén láthatók. Szintén az évad új bemutatója Poldini Ede Farsangi lakodalom című vígoperája, amely Almási-Tóth András művészeti igazgató rendezésében hatvan év után tér vissza az Opera műsorára, és az Opera konkrét Covid-reakciójának ígérkezik eleve karanténos alapsztorijával.

Gyerekprogramok újrahangszerelve

Az Opera hagyományos ifjúsági programjai mellett (Csengő-bongó délután, Hangszervarázs, Mesélő muzsika, Operatúra Papagenóval, Ringató, Tütü) az Eiffel Műhelyház több új sorozatot is indít. Az jelmezvarrodában és a díszletfestőteremben havi rendszerességgel jelentkeznek a műhelymunkába betekintést engedő foglalkozások. Kishattyúk tava címmel a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeinek főszereplésével készült beavató előadás Csajkovszkij mesebalettjéhez óvodások és kisiskolások számára, János vitézke címmel pedig az Opera Gyermekkarának szólistái és a balettnövendékek közreműködésével láthatnak majd egy mesés előadást a kisebbek.

 Az Eiffel Műhelyház tereit a gyerekekkel a Háry János történetén alapuló (K)Eiffel Jancsi!-túra ismerteti meg, míg a zenei ismeretterjesztő előadásai révén népszerűvé vált Mona Dániel zenetörténész O/encia című gyereksorozata is elindul. Ugyancsak új program az OperaOvi, amelyben a Ringató korosztályából felnőtt gyerekek a zenei képességfejlesztő mellett játékos színpadi gyakorlatokban is kipróbálhatják magukat Ujvári Klára vezetésével.

Balettbemutatók

A Magyar Nemzeti Balett a már említett Mayerling-premier mellett három további kortárs bemutatót is műsorára tűz, amelyek helyszíne az Eiffel Műhelyház lesz. Wayne McGregor a Royal Ballet számára készített, Chroma című koreográfiája többszöri kényszerű halasztás után debütálhat a magyar közönség előtt, míg Sol León és Paul Lightfoot, az NDT2 kultikus alkotópárosának Sad Case című koreográfiája is először szerepel az Operaház balettegyüttesének műsorán. A társulat emellett saját erőforrásaiból, Solymosi Tamás balettigazgató, valamint Prokofieva Irina és Mirzoyan Albert balettmesterek átdolgozásában mutatja be Paquita-szvitet is. 

Az Operaházba visszatérve a balettegyüttesnek lehetősége nyílik arra is, hogy ismét műsorára tűzze a közönség rég nem látott kedvenceit. Visszatér a repertoárra Seregi László Rómeó és Júliája és John Cranko Anyeginje is, az Erkel Színházban pedig 44 év után láthatja a közönség élőben a Párizs lángjait, és visszatér a műsorra a Giselle, A diótörő és A rosszul őrzött lány is. Az Eiffel Műhelyházban az elmúlt évek modern premierjei is újra láthatók, köztük Alexander Ekman Cacti és Episode 31 című koreográfiái, Thierry Malandain Don Juan című alkotása és Venekei Marianna Tűzmadarak című darabja is.

Világsztárok az Operában

Az Opera legjobb saját erői mellett kiváló külföldi vendégművészek fellépéseivel is találkozhatunk. A tavalyi nagy sikerű parkfoglaló mintájára az Eiffel Műhelyház Kodály parkjában idén augusztusban Patricia Petibon és Lawrence Brownlee ad koncertet, Plácido Domingo Simon Boccanegra, Erwin Schrott Mefistofele, Peter Seiffert Parsifal, Matthew Polenzani Don Carlos, John Lundgren Barak, Carlo Ventre Andrea Chénier, Annemarie Kremer Salome szerepében lép a közönség elé, míg egy különleges együttműködés keretében Sir Willard White a Porgy és Bess és A kékszakállú herceg vára férfi címszerepét is elénekli, utóbbit magyar nyelven.

Az Opera Zenekar élén a magyar kiválóságok mellett olyan világklasszisok is a pulpitusra lépnek, mint a Giselle-t vezénylő David Coleman vagy az Anyegint dirigáló Paul Connelly. Verdi Rekviemjét Pier Giorgio Morandi, Az árnyék nélküli asszonyt és az „Ezrek” szimfóniáját Stefan Soltész, Az ezred lányát Fabrizio Maria Carminati, a Máté-passióSebastian Lang-Lessing, a Pelléas és Mélisande-ot pedig Frédéric Chaslin tolmácsolásában hallgathatja meg a közönség, míg az Ybl208 hangversenyt Nánási Henrik dirigálja.

Turnék, vendégjátékok, fesztiválok

2021 nyarán az Opera a megszokott margitszigeti produkciói és az Anna-bálhoz kapcsolódó OperaFüred rendezvénysorozata mellett Donizetti Szerelmi bájitalával Tatára, Gyulára és a Művészetek Völgyébe is ellátogat, Orff Carmina Buranája Beregszászon és Pécsett is felcsendül majd, Verdi Traviatája pedig Győrben és Veszprémben vendégszerepel.

Az évad egyik kiemelt eseménye lesz az Opera életében az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. Az esemény megkoronázásaként az Opera Zenekar és Énekkar is közreműködik Ferenc pápa ünnepi miséjén a Hősök terén.

Az Opera megszokott programjai közé több év kihagyás után ismét visszatér a vidéki operaprodukciókat vendégül látó Primavera Fesztivál és a vidéki balettegyütteseket meghívó Pas de Quatre est, amelyeknek az Eiffel Műhelyház biztosít helyszínt.

Szabadbérletezés a 2021/22-es évadra

2021. június 14-től a megszokott kötött bérletek helyett egy bérlethez hasonló jegyvásárlási lehetőség nyílik. Június 14. és 16. között a 2019/20-as évadban bérlettel rendelkezett vásárlókat, június 17-től augusztus 31-ig pedig minden kedves érdeklődőt vár az Opera egy új, kedvezményes jegyvásárlási konstrukcióval. Az ún. szabadbérlet lehetőséget biztosít, hogy kedvenc előadásainkat az általunk preferált dátumokon és a nekünk tetsző ülőhelyeket kiválasztva tekinthessük meg.

A bemutatókról, előadásokról és programokról az Opera honlapján találtok bővebb információkat. 

Címkék