Miután a beoltottak száma elérte a 4 milliót, a vendéglátóhelyek belső terei, a mozik, a könyvtárak, az uszodák és az edzőtermek mellett a színházak is lehetőséget kaptak a nyitásra. Megkerestük a budapesti teátrumokat, mit terveznek erre a másfél hónapnyi, kurta színházi évadra; ne számítsunk tömeges nyitásra, bár sokan még hezitálnak. Pár színházban viszont újra elindul az élet, és már májusban be tud ülni néhány nézőtérre az, aki kultúrára vágyik.

A feltételek

A kormányrendelet szerint a nézőknek kötelező bemutatniuk a védettségi igazolványukat; a nagykorúval érkező 18 év alattiak védettségi igazolvány nélkül is látogathatják a kulturális intézményeket; a dolgozóknak maszkot kell viselniük, ha még nem kaptak oltást (a színészeknek nem szükséges); a védett nézőknek nem kötelező maszkot hordaniuk; este 11-kor be kell zárni az intézményt.

Sok színháztól bizonytalan választ kaptunk a kérdésre, hogy a kőszínházi évad fennmaradó részében mik a terveik így, hogy lehetőség nyílt újra játszani. A Radnóti Színház úgy döntött, májusban még online előadásokat tart, a júniusról egyelőre nem tudtak nyilatkozni. Májusban még biztosan nem nyit ki az Örkény Színház sem, a júniusi nyitást egyelőre csak fontolgatják.

Jelenleg mérlegeli a Katona is, hogy nézői és dolgozói védelme és a biztonságos színházlátogatás elősegítése érdekében milyen intézkedések bevezetésére van lehetőségük. „Szeretnénk továbbra is előírni a maszkviselést, és az őszi intézkedésekhez hasonló keretek között kinyitni a színházat – majd a helyzet és a tapasztalatok alapján esetleg fokozatosan enyhíteni. Természetesen lesz leállás is a Katonában, hiszen a nyár normál esetben is elsősorban a szabadtéri színházak időszaka” – írták válaszukban. Korábban összeállítottak egy teoretikus menetrendet a nyitásra, ami szerint május végén bemutatták volna a Lear királyt. Ezzel, illetve a leállás előtt bemutatott, frissebb előadásokkal terveznek, ennek pontosítása a következő hetek feladata lesz. De egyelőre a nézők színházbajárási hajlandósága is kérdéses, hogy ezt felmérjék, kérdőívezésbe kedtek a Facebookon.

A Bábszínház továbbra is online játszik, és csak egy hétvége erejéig nyit ki: május 29–30-án, gyereknap alkalmából. Szombaton 15 órától a Holle anyót, vasárnap 10.30-tól a 80 nap alatt a Föld körül című mesét láthatják a gyerekek. A biztonság érdekében paravános előadásokat választottak, a színészeknek ezzel a technikával lehetőségük lesz maszkban játszani – illetve 6 év felett a gyerekeknek is fel kell venniük a maszkot.

Az őszi nyitásra készül a József Attila Színház és a májusban 125. születésnapját ünneplő Vígszínház is. A májusi hónapban biztosan nem nyit ki a Jurányi Ház sem; azt az információt kaptuk tőlük, hogy az AlkalMáté Trupp Jordán Adél-előadása még egyeztetés alatt áll, kérdéses, hogy augusztus elején bemutatják-e – előtte biztosan nem kerül műsorra előadás. A bizonytalanok közé tartozik a Szkéné is, ahol végeztek egy gyors közvélemény-kutatást a nézőik között, de ők úgy nyilatkoztak, nem éreznék még magukat biztonságban. Májusban még biztosan nem indulnak be az előadásaik, de elképzelhető, hogy júniusban mégiscsak tartanak egy bemutatót.

Centrál Színház válaszában azt írta: a művészeti és a háttérdolgozók védettségének kialakulása után, legkorábban június második felében tervezi a nyitást, kötelező maszkhasználat mellett. Szerintük valószínűbb ugyanakkor a július közepi nyitás, amit Keszthelyen ejtenének meg. „Ha júniusban nyitunk, úgy a novemberi elmaradt előadásokat pótoljuk, ha júliusban, akkor a Házassági leckék középhaladóknak 2-t játsszuk. Ha nyitunk, telt házat árulunk” – írják.

Akik biztosan nyitnak

Május 15-én már vendégek előtt játszik a Thália, de a nézők kizárólag védettségi igazolvánnyal és maszkban léphetnek be a színházba, amit csak a büfékben, a fogyasztás ideje alatt vehetnek le. Június 6-ig tartó műsortervükben szerepel az Álmomban megcsaltál, Boeing, Boeing – Leszállás Párizsban, Rövid a póráz, az Alul semmi és az Oscar című darab is.

A Rómeó és Júliával, Vidnyánszky Attila rendezésével nyit június 11-én a Nemzeti Színház, ahol a nézőtéri dolgozók már megkapták az oltást, de ettől függetlenül maszkban végzik majd a munkájukat. 

Május 22-én, pótelőadásokkal nyitja meg az évadot a Játékszín: játsszák majd a Menopauza című musicalt, a Dolgok, amikért érdemes élni, az Életrevalók és a Kölcsönlakás című előadásokat, majd az első pótelőadás-széria után nyári vendégjáték-sorozatot kezdenek. A maszk használata a védettségi igazolványok mellett is kötelező lesz. Mint írják, a hosszan tartó zárlat időszakában a szabadtéri színpadok a szokottnál is nagyobb érdeklődést mutattak a produkcióik iránt. Országos turnéjuk június 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon indul, a Nagyvárosi fények adaptációjával, majd további tizenhárom helyszínre tíz előadást visznek el.

Május 17-én, közönség előtt mutatja be a Churchill és Garbo című darabot a Rózsavölgyi Szalon, ahol látható lesz majd A két pápa, a Táncórák, a romance.com és a Kései találkozás című előadás is. Nyitásra készül az Átrium is: a bisztró és a belső terek május 4. óta látogathatók, és hamarosan jelentkeznek az első előadások jegyvásárlási lehetőségeivel, az elhalasztott előadásokkal kapcsolatos tudnivalókkal. 

Az Erkel Színházban és az Eiffel Műhelyházban újra játszani fog a Magyar Állami Operaház, melynek Andrássy úti épületét épp felújítják. Május 29-én Giordano Andrea Chenier című operáját mutatják be, de műsoron lesz a Laurencia balettelőadás, valamint az Úrhatnám polgár és a Figaro3 premierjét is kitűzték. Az előadásokra az Opera a korábban bevezetett óvintézkedései megtartásával, páros helyek kialakításával, köztük két hely kihagyással készül.

Szabadtéri és egyéb megoldások

A Madách Színház továbbra is közvetít előadásokat saját webszínházában, de a tervek szerint május végén elindul koncertsorozatuk az épület tetőteraszán, ahol művészeik a legsikeresebb előadásaikat és a zeneirodalom leghíresebb dallamait idézik fel. A 3. emeleti helyszínre a Hársfa utcai művészbejárón át lehet bejutni, a védettségi igazolvány ide is szükséges, valamint a színészek biztonsága érdekében továbbra is kérik a nézőktől a maszk viselését.  

A nyitást a szabadban tervezi majd az Orlai Produkció is, ők egyébként is aktívan járják az országot előadásaikkal nyáron is. Idén júniustól szeptember elejéig játszanak majd a Városmajori Szabadtéri Színpadon, a Kőszegi Várszínházban, visszatérő vendégként meghívást kaptak többek között az Aquincumi Nyár, a Benczúr Kerti Esték, a Mézesvölgyi Nyár, a Kultkikötő szervezőitől, előadásaikat láthatja a Kisvárdai Magyar Színházak Fesztiválja, a Thealter, az Ördögkatlan, a Pécsi Szabadtéri Játékok és a ZaKo Fesztivál közönsége is. Hagyományaikhoz híven nyáron több előbemutatót is tartanak, a Válaszfalak, a Budapest, Budapest, a Hárman a padon, illetve a Nem baj, majd megértem című előadásokat láthatják majd a nézők, ősszel pedig felkerülnek a Belvárosi Színház, a 6szín Teátrum és a Jurányi Ház műsorára.

A Trafó Kortárs Művészetek Házában az évadban csak a galéria nyit ki, május 7-én (Perlaki Márton Puha sarkok című önálló kiállításával), de kültéri sétaszínházzal és sétacirkusszal készülnek a nézőknek. Május első hétvégéjén már tartottak is egy szabadtéri előadást, az East End társulat Idővonal című sétaszínházi produkciójának ősbemutatóját, melyre a járványügyi szabályoknak megfelelően limitált, csoportonként 8 fős nézőszámmal került sor. A nézők egy általuk biztosított készüléken és saját fülhallgatóikon keresztül hallhatták a műsort, az előre meghatározott útvonalon egy fiktív rádióadás műsorvezetője vezette végig őket, útközben találkoztak hagyományos színházi és beépített, dokumentarista jelenetekkel, performanszokkal és általuk elvégzendő feladatokkal egyaránt. Az előadásra minden jegy elkelt, de lesz még folytatása. Május 21-től újabb kültéri attrakciókat terveznek: 18 órakor debütál a Freak Fusion és a Flying Bodies cirQular című sétacirkusz projektje, mely június 18-ig lesz látogatható.

Címkék