Ingyenesen megtekinthető szerda éjfélig a Nemzeti Filmintézet (NFI) streamingplatformján, a Filmio.hu-n az Édes Anna, a Teketória és a Szamárköhögés Törőcsik Mari felejthetetlen alakításaival.

Három filmet, az Édes Annát, a Szamárköhögést és a Teketóriát nézhetjük meg ingyen online a Nemzeti Filmintézet jóvoltából a Filmio.hu-n. Így tiszteleg az NFI a ma reggel elhunyt színésznő halhatatlan emléke előtt.

Az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb magyar színművésze, Törőcsik Mari eljátszott mindent, amit színésznő eljátszhat színházban és a filmvásznon egyaránt. Amikor megkérdezték François Mitterrand volt francia elnököt, hogy számára mi a film, akkor ennyit mondott: 

„Egy lány, aki egy körhintán ül és nevet. Nem emlékszem a film címére, de nekem az ő nevetése a FILM.”

„Egy lány, aki egy körhintán ül és nevet. Nem emlékszem a film címére, de nekem az ő nevetése a FILM.”

Édes Anna (Fábri Zoltán filmje, 1958) – Fábri Kosztolányi-adaptációja katartikus erővel mutatja be az elnyomott és megalázott kisember végső lázadását Törőcsik Marival a címszerepben. A kiváló neorealista film 2015-ben bekerült a Magyar Művészeti Akadémia által válogatott 53 filmklasszikus közé is.
 
Teketória (Maár Gyula filmje, 1976) – Koltai Lajos operatőr képeinek izzó intenzitása mutatja meg a válása után kiüresedett, a világban a helyét nem találó hősnő lelkének rezdüléséit az újrakezdésért folytatott küzdelemben. Tőröcsik Mari végtelenül őszinte, érzékeny és aprólékos színészi játékának csodás példája.

Szamárköhögés (Gárdos Péter filmje, 1986) – Gárdos Péter tabutörő filmje nem a forradalom hőseiről szól, hanem azokról az esetlen, félős kispolgárokról, akik a lakásukban begubózva, a rádióra tapadva élték át a forradalom napjait. Gyermeki nézőpont mögé bújtatott 56-os film, kesernyés humorral, három együtt élő generáció civódásaira koncentrálva, Törőcsik Mari felejthetetlen mondataival. 

A filmek itt és itt tekinthetők meg. 
 

Címkék