A városi kertészkedésre egyre több lehetőség nyílik Budapesten, az elmúlt évben számos közösségi kert nyílt a fővárosban. Most Terézváros Önkormányzata a Rózsa utca 51–53. szám alatt hoz létre egy kiskertet, ahol 30 darab magaságyás várja majd a kertészeket, az utca felőli szakaszon pedig szabadon látogatható közösségi pihenőkertet alakítanak ki, így újabb kis zöldfelülettel gazdagodik a belváros.

A városi kertészkedés nemcsak remek elfoglaltság a környéken lakók számára, de sok helyen szuper közösségek kovácsolódnak. Így friss gyümölcshöz, zöldséghez, fűszernövényekhez vagy virágokhoz juthatnak a városlakók, a közösségi élmény pedig enyhíti a nagyvárosokra jellemző magányt, és segít kialakítani a környezettudatosságra és a fenntarthatóságra fókuszáló szemléletmódot.

A Terézvárosi Önkormányzat is erre törekszik, a Rózsa utca 51–53. szám alatt található telek hátsó részén 30 db magaságyást alakítanak ki, az utca felőli szakaszon pedig szabadon látogatható közösségi pihenőkertet hoznak létre. Így nemcsak a kertészek számára nyílik egy kis zöldfelület a belső kerületi háztömbök között, de a környéken lakók is élvezhetik a zöldfelületet.

Az önkormányzat azoknak a VI. kerületi lakosoknak a jelentkezését várja, akik szeretnének részt venni az első terézvárosi kertész közösség létrehozásában, az ágyások művelésében és fenntartásában, valamint napi rendszerességgel foglalkoznának a növények gondozásával. A kertészek számára havi rendszerességgel rendeznek majd programokat, hogy valódi pezsgő közösség alakuljon ki. Ha igény mutatkozik rá, akkor az önkormányzat olyan ágyásokat is ki fog alakítani, melyek kerekesszékből művelhetőek.

A közösségi kert működtetéséhez várhatóan szükséges lesz a kertészek anyagi hozzájárulására is. Ennek összege a tervek szerint nem haladja meg az évi 12 000 Forintos összeget, mely alól szociális helyzet alapján felmentést is lehet igényelni. A kiválasztás során előnyt élveznek a kerthez közelebb lakók, a fogyatékkal élők, a kisgyermekes és az egyedülálló szülők, valamint a nyugdíjasok. A jelentkezéseket március 31-ig várja az önkormányzat, a kert várhatóan április-májusban nyílik majd a pandémiás helyzetet figyelembe véve. A közösségi kert ideiglenes lesz, mivel a telek hasznosítása 2 évre szól, de remélhetőleg a jövőben több új közkert is nyílik majd a kerületben.

A jelentkezés részleteiről a Terézvárosi Önkormányzat honlapján találtok bővebb információt.

Címkék