Mindkét magyar versenyfilm bekerült a díjazottak közé a 71. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (Berlinale): Nagy Dénes a legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét kapta meg Természetes fény című bemutatkozó alkotásáért, Kizlinger Lilla pedig a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medve díjat nyerte el Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjében nyújtott alakításával.

A zsűri Nagy Dénessel, a Természetes fény című film rendezőjével kapcsolatban kiemelte, hogy a háborúról szóló alkotásával szembesíti a nézőt a passzivitás és az egyéni felelősségvállalás közötti választás kényszerével. Kizlinger Lilla Fliegauf Bence filmjében nyújtott alakításáról pedig elmondták, hogy intenzív jelenléte révén a felszínre hozza a mélyrétegeit annak az epizódnak, amelyben szerepel.

Nagy Dénes az első magyar elsőfilmes, aki elnyerte ezt a díjat a Berlinale történetében. Az élvonalbeli filmesekből álló nemzetközi zsűri (Enyedi Ildikó, Mohammad Raszulof, Adina Pintilie, Gianfranco Rosi, Nadav Lapid és Jasmila Žbanić) választotta ki a legjobbakat a versenybe került 15 alkotás közül. Az ítészek mellett a nemzetközi sajtó is nagy lelkesedéssel fogadta a II. világháború alatt a megszálló magyar katonák sorsát követő Természetes fényt, amelyet a Vertigo Média mielőbb szeretne hazánkban is bemutatni (amint kinyitnak a mozik).

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Természetes fény a II. világháború idején, a Szovjetunió által megszállt vidékeken játszódik, egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben. A keleti fronton harcoló alakulatok mellett csaknem százezer magyar katona teljesített szolgálatot a front mögötti területeken. Semetka István – egyszerű magyar földműves – szakaszvezetőként teljesít szolgálatot az egyik gyalogos honvéd alakulatnál, amely a vidéket járva eldugott orosz falvakban illegális partizáncsoportok után kutat. A történet a katonák mindennapjait mutatja be Semetka szemszögén keresztül, akinek parancsnoka váratlan halála súlyos terhet tesz a vállára.

Az idei Berlinalén csupán két színészdíjat ítéltek oda: a legjobb fő- és a legjobb mellékszereplő díját. Utóbbit kapta meg Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjének egyik mellékszereplője, Kizlinger Lilla. „Felfoghatatlan, nagyon fura és lenyűgöző” idézi a film alkotóinak közleménye a nyertest, aki Janisch Attila és Nagy Viktor osztályában tanulja a filmrendezést.

Fliegauf Bence legújabb szerzői filmje  az első részhez hasonlóan  hétköznapi életünk, párkapcsolataink lázálomszerű útvesztőjébe kalauzol, ahol a szereplők életük talán legnagyobb titkát próbálják felfejteni: a másik embert. A hat kis történetben láthatatlan fonál köti össze az azokban szereplő embereket.

A filmet Fliegauf Bence írta és rendezte. A filmben szerepel Sodró Eliza, Gubik Ági, Jakab Juli és Végh Zsolt, Balla Eszter, de mások mellett feltűnik Víg Mihály zenész és a majdnem százéves Lénárt István is, valamint Keresztes Felicián és a rendező fia, Fliegauf János is.

A Berlinale fődíjával, a legjobb filmért járó Arany Medvével Radu Jude román rendező Bad Luck Banging or Loony Porn című munkáját tüntették ki. A zsűri nagydíját Hamagucsi Rjuszuke japán rendező Wheel of Fortune and Fantasy című alkotásáért ítélték oda.

Címkék