Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Bréking / látnivalók és kultúra

Bréking / budapest

szerkesztés

Valósághű animáció mutatja meg, milyen volt a török kori Tabán

Szerzők

  • Jász Annamária

2020. 08. 04. 11:54

Minaret, törökfürdők, fazsindelyes házikók, tímárműhelyek, legelésző marhák – a budai városrész török hódoltság korabeli látványa elevenedik meg a videóban, amit egy oktatási segédanyagokat gyártó cég készített.

Sokat írtunk már a Tabánról és a török kori Budáról, és bár metszetek, rajzok rendelkezésre állnak a korszakról, nehéz magunk elé képzelni a ma már félig füves placcként tátongó domboldalt, a beépített, zsúfolt budai rakpart 400 évvel ezelőtti látképét.

A Hyperion Interaktív Oktatásfejlesztő Kft. animációjában egész érzékletesen tárul fel a Várhegy déli oldalában a török félhold égisze alatt zajló élet és a látkép, amelyet meghatározott Mustafa pasa dzsámija, a ma már betemetett Ördök-árok torkolata és az „ilidzsák”, mai nevükön Rudas és a Rác fürdők.

A cég amúgy történelmi tematikájú, multimédiás oktatási segédanyagokat, videókat, dokumentumfilmeket és játékokat fejleszt főleg a magyar történelem felidézése céljából, de a nándorfehérvári diadal, az isaszegi csata és más fontos események 3D-s megjelenítésén túl egyéb korszakokat és témákat is felölelnek, gyártanak például térképes animációkat a Föld benépesítéséről vagy a szalamiszi csatáról.

Az 1.16 perces videó egyelőre csak egy teaser, Buda és Pest török kori 3D rekonstrukciójának első fázisa, amit feltehetően majd egy bővebb verzió követ majd.  

Hasonló tartalmak

Admin mode