Minaret, törökfürdők, fazsindelyes házikók, tímárműhelyek, legelésző marhák – a budai városrész török hódoltság korabeli látványa elevenedik meg a videóban, amit egy oktatási segédanyagokat gyártó cég készített.

Sokat írtunk már a Tabánról és a török kori Budáról, és bár metszetek, rajzok rendelkezésre állnak a korszakról, nehéz magunk elé képzelni a ma már félig füves placcként tátongó domboldalt, a beépített, zsúfolt budai rakpart 400 évvel ezelőtti látképét.

A Hyperion Interaktív Oktatásfejlesztő Kft. animációjában egész érzékletesen tárul fel a Várhegy déli oldalában a török félhold égisze alatt zajló élet és a látkép, amelyet meghatározott Mustafa pasa dzsámija, a ma már betemetett Ördök-árok torkolata és az „ilidzsák”, mai nevükön Rudas és a Rác fürdők.

A cég amúgy történelmi tematikájú, multimédiás oktatási segédanyagokat, videókat, dokumentumfilmeket és játékokat fejleszt főleg a magyar történelem felidézése céljából, de a nándorfehérvári diadal, az isaszegi csata és más fontos események 3D-s megjelenítésén túl egyéb korszakokat és témákat is felölelnek, gyártanak például térképes animációkat a Föld benépesítéséről vagy a szalamiszi csatáról.

Az 1.16 perces videó egyelőre csak egy teaser, Buda és Pest török kori 3D rekonstrukciójának első fázisa, amit feltehetően majd egy bővebb verzió követ majd.  

Címkék