Hogy a belvároson kívül is van élet, már jó ideje nem titok – szerencsére egyre több külső kerületben nyílik izgalmas étterem, minőségi deli, válogatott italokat kínáló kávézó. A pestszentlőrinci Zamatic Deli & Caffé egy kicsit mind a három: remek reggeliket és tapastálakat ugyanúgy megtaláljuk náluk, mint a specialty kávét, és prémium delikínálatot.

Sándor Tamás egész életében nagyvállalatoknál dolgozott, de már jó ideje gondolkozott azon, hogy a multik világa helyett valami kisebb, saját vállalkozást szeretne. Mint mondja, sok helyen megfordult, de mindig is prémiumkategóriás termékekkel foglalkozott, így aztán nem volt kérdés, hogy ha egyszer lesz egy saját üzlete, akkor megmarad ezen a vonalon. Az olasz delikátesz kultúrába nyaralások alatt szeretett bele, így aztán szépen lassan körvonalazódni kezdett, hogy ha hátat fordít a nagyvállalatoknak, akkor ezen a területen fogja folytani. Úgy gondolta, hogy mivel a kiskereskedelem szűz piac számára, nem akar rögtön a belvárosban startolni, ahol erősebb a konkurencia – így aztán lakóhelyén, Pestszentlőrincen nyitotta meg idén januárban az üzletét, a Zamatic Deli & Caffét.

A cél az volt, hogy a mediterrán országokból ismert salumeriákhoz és csemegeboltokhoz hasonló üzlettel gazdagítsa a környéket – olyan bolttal, ahol egy jobb vacsorához is be lehet vásárolni, de ahová egy minőségi reggelire vagy délutáni borozásra és tapasozásra is beugorhatunk. A kettőt egyébként nehéz elválasztani egymástól – a polcokon sorakozó termékekből jó eséllyel viszünk haza egy-két izgalmasabb tételt, még ha csak egy sütemény-kávé kombinációra ugrottunk is be.

Az áru két nagy csoportra osztható: a hűtőpultból prémium olasz és magyar füstölt árut, francia és olasz sajtokat, Cserpes tejtermékeket válogathatunk, míg a polcokon száraztészták, olajok, szószok, izgalmas üdítők és különböző magas minőségű konzervek várnak ránk. Tamás megválogatja, hogy mit enged be az üzletébe – több különböző beszállítóval dolgozik, máshonnan érkezik az osztrák hentesáru és az olasz szalámi, de a pugliai tésztákat és szószokat például egyedül ő importálja Magyarországon. Bár alapvetően a mediterrán országok csemegeüzleteiről mintázta boltját, és az áru nagy része is külföldi, magyar termékek is vannak vegyesen a csemegepultban és a polcokon. A különlegességnek számító, egykori Nagykőrösi Konzervgyári alkalmazottak által készített dzsúzok és ivólevek ugyanúgy a kínálat részei, mint a Kanálka házias krémei vagy a Triffla termékeit.

Tamás a kávét sem bízta a véletlenre – a pulton egy gyönyörű La Marzocco kávégép díszeleg, a szemek pedig a Beanlight és a Beyond Within pörkölőből érkeznek. 
 
A bejárat mellett egy hosszú dupla polcon találjuk az alkoholokat – főleg borból, pezsgőből és kisüzemi sörből van szép választék – olasz borokból pedig kifejezetten kiemelkedő a kínálat. Alkalmanként egyébként tanulni is betérhetünk, rendszeresen rendeznek borkóstolókat, ahol a tapastálak kíséretében kótolhatunk egy-egy picészet boraiból, míg a borász mesél nekünk a termékeiről. 

Apropró, tapastálak. A vendégeknek majdnem a fele célirányosan a helyben fogyasztható kínálat miatt érkezik. A szendvicsek tényleg nagyon profi módon vannak összerakva, rendelésre készülnek, és ha eldöntöttük, hogy az olasz vagy a magyar vonalat választjuk, elég tág lehetőségeink vannak a szendvicsbetétek variálásában. A szendvicsek egyébként elég baráti áron vannak, attól függően, hogy hússal vagy sajttal, vagy teljesen vegánra hangolva kérjük, 750 és 890 Ft között mozog az áruk. Reggel általában ők, a kávék és a péksütemények a legnépszerűbbek, délután pedig a tapastálak veszik át a vezetést. 

A többszemélyes olasz, magyar hústál és sajtválogatás mellett lehetőség van a fizetett szabad rablásra is – fix ár van meghatározva személyenként, de innentől kezdve gyakorlatilag majdnem az kerül a tányérunkra, amire a pultban rámutatunk. A kétszemélyes kóstolótálon (4290 Ft) például vegyesen találunk olasz és magyar szalámikat, sonkát, kolbászt, sajtokat és különböző marinált zöldségeket. A kétszemélyes adag főétkezésnek is bőven elég, és természetesen a borok és proseccók közül is kérhetünk mellé egy-két pohárral. 

Az üzlethelyiségnek tágas kertje is van, és bár az Üllői út – csendesebb része – mellett található, a forgalom egyáltalán nem hallatszik be. Olyannnyira nyugalmas a hátsó traktus, hogy 10 különböző madárfaj is rendszeresen látogatja – ha elég álmos és nyugodt reggelt sikerült kifognunk, simán lehet, hogy egy széncinke vagy fülemüle társaságában fogyasztjuk el a reggeli kávénkat és péksütinket. Arról pedig, hogy gond nélkül beazonosíthassuk a szárnyas vendéget, a kertben található helyi maradakat ábrázoló tábla gondoskodik. 

Címkék

Elérhetőségek

Zamatic Deli & Caffé 1181 Budapest, Üllői út 393. Facebook-oldal