A fokozottan védett barlangokat természetvédelmi és turisztikai szempontból is fejlesztette a Duna-Ipoly Nemzeti Park.

Pilisi Bioszféra Rezervátum és a világörökségre jelölt Budai-termálkarszt barlangjaiban található geológiai értékek és denevérfajok védelme és bemutatása elnevezésű projekt keretében újult meg EU-s pénzből a Duna-Ipoly Nemzeti Park több barlangja is. A projekt egyik fontos eleme volt a két budapesti, fokozottan védett idegenforgalmi barlang, a Pál-völgyi és a Szemlő-hegyi-barlangok világítási berendezésének korszerűsítése. Emellett a Pál-völgyi-barlang kőfejtőjében felújították a biztonsági elemeket – korlátokat, támfalakat is, és egy barlangi játszótér is létesült.


A Szemlő-hegyi-barlang fogadóépületében megújult a kiállítótér, 3D vetítőt kapott az előadótér, és mind a két helyszínen elérhetőek már audioguide-ok is, valamint nyolcnyelvű tájékoztatófüzetek.

A Budai-, illetve a Pilis-hegységben található további nyolc barlangban biztosították a szakemberek számára a barlangok állapotának és a denevérállomány rendszeres monitorozásának lehetőségét. A természetvédelmi helyzet javítása érdekében tett intézkedések eredményeként 5564 hektárnyi területen javult az érintett élőhelyek állapota - számolt be az eredményekről a nemzeti park. A túrázás és a természet iránt érdeklődőket egy új aloldal is segíti ezentúl az eligazodásban és tájékozódásban.

(MTI) 

Címkék