Panoráma, koktélok, medence – miért is nem jutott eszébe ez eddig senkinek se?

Rooftop bárból és medencés hotelből több is van már Budapesten, de olyan, ami a kettőt ötvözi, és a külső közönségnek is elérhetővé teszi, még egy sem volt. A Dessewffy utcai Cortile Hotel hatodik emeletére bárki feljöhet, és a fogyasztás ellenében úszkálhat egyet a város fölött. Törülköző jár az élmény mellé, illetve van zuhanyzó és öltöző is – lényegében csak a bikinit és a fürdőnadrágot kell magunkkal hozni, és persze a pénztárcánkat. Melyik betondzsungelben izzadó budapestit ne hozna lázba egy ilyen lehetőség?

Azokat nyilván nem fogja, akik ódzkodnak a közös fürdőzéstől, főleg a járvány árnyékában – mint minden közösségi térbe merészkedő embert, ezúton is körültekintésre intenénk a strandolókat. A medencés rooftop bár azonban mindettől függetlenül szuper kezdeményezés, főleg, hogy Cortile hotel tetején lévőt a város egyik legjobb koktélbárjának, a Paulay Ede utcai Tuk Tuk Barnak a csapata viszi.

Az apró Tuk Tuk Bar a vele egy épületben található Casati butikhotelhez tartozik, melynek szállodalánca tavaly novemberben nyitotta meg a Cortile Hotelt a Dessewffy utcában. A januárban még telt házzal üzemelő butikhotel sajnos megsínylette a koronavírus járványt, de tetőteraszán soft openinggel elindult a Cortile Sky Bar&Pool, és máris nagy figyelmet keltett a fővárosban.

Egy zivataros napon ugrottunk be (vagy inkább fel) a bárba, épp, hogy csak előbukkantak a napsugarak érkezésünkkor, így fürdőzős-koktélozós vendégek híján a medence üresen, ámde így is hívogatóan kéklett a terasz fedett részén. A külső, fedetlen részen is vannak asztalok, felettük napernyők védenek a napsugaraktól.

A 140 centiméter mély medencében van 2-3 személyes pezsgőfürdős állomás is, úszómatracokra is fel lehet telepedni, és koktélt szürcsölve ringatózni a vízen, gyönyörködve a városi panorámában – mintha csak egy Los Angeles-i filmmogul luxusapartmanjában lennénk. Legalábbis filmeken szoktak ilyen jelenetek peregni, a budapestiek ilyen élményt koktélbárban még nem tapasztalhattak meg. Rálátunk az V. kerület háztetőire, Gellért-hegyre, Bazilikára, jobb oldalt a Parlament kupolájára.

Fuchs Dávid bártender fogadott minket, aki a Tuk Tukból érkezett, és ő a garancia arra, hogy az ott megtapasztal minőséggel és hozzáértéssel találkozhassunk a Cortile-ban is. A gin-tonikokra külön büszkék, Tanqueray, Opera, Knut Hansen és más prémium márkákat találunk az itallapon, melyekhez a Fever Tree tonikját párosítják. Különlegesség a Black Tomato, a paradicsommal fermentált gin; a paradicsomokat érdemes a legvégén bekapni, míg megszívják magukat a kesernyés ízzel.

Megkóstoltuk a „magyar aperolnak” is beillő Hungaria Spritzet, amelybe extraszáraz Hungaria pezsgő, citrom, kardamom és mindenekelőtt eper került, amitől olyan összetett utóízt kap az ital, amely véleményünk szerint messze túlszárnyalja a népszerű olasz italét – bár elterjedne más bárokban ez a kombináció is, nemcsak az aperol.

Itt a bárban értesültünk róla, hogy a Coca Cola az elmúlt két évben kikísérletezett egy alkoholmentes italkülönlegességet, ami a Fluére névre hallgat. A párlatot 6-7 fűszer áztatásával készítik, savanykásságával ugyanúgy az alkoholfogyasztás illúziójába ringatja az embert, mint például a borokat egész jól helyettesítő verjus. Tömény formájában leginkább a ginre emlékeztet, és jól passzol a mocktailekhez: itt bazsalikomos-citromos, epres-vaníliás kardamomos, kókuszos-ananászos (lényegében pina coladás) verzióban is ihatjuk.

Tehát absztinensek és ínyencek is fogyaszthatnak kedvükre való, izgalmas italokat a Cortile tetőteraszán. Ne lepődjünk meg, ha koccintáskor nem csilingelnek a poharak: a medencés környezet miatt szigorúan polikarbonát poharakban szervírozzák az italokat, hogy még véletlenül se okozzanak galibát a szilánkok.

Nem csodálkoznánk, ha a kánikula kitörésével sorban állnának az emberek a bejárat előtt, ezért asztalfoglalás erősen ajánlott! 

Frissítés: időközben bevezették az 5000 Ft-os minimum fogyasztást, és ingyenes törülközőt sem tudnak biztosítani a jövőben.  

Címkék

Elérhetőségek

Cortile Sky Bar&Pool 1066 Budapest, Dessewffy utca 14. Facebook-oldal