Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

szabadidő

szerkesztés

Kicsit elszédülsz, de aztán megszokod a „havas” lejtőt – Budapest első teremsípályáján jártunk

Szerzők

  • Jász Annamária

2020. 06. 16. 15:44

Júniusban végre lehet napozni, strandolni, fagyizni, és... síelni. Miért is ne? A főváros első fedett sípályája nemrég nyitott meg, és időjárástól függetlenül használható. Ne csodálkozzunk, ha megindul a lábunk alatt a talaj, miközben mi egy helyben állunk: hasonló teremsí-szimulátor csak egy van az országban, az is Székesfehérváron.

Kik is járnak nyáron a városi sípályákra, mikor hónapokra van még csak a síszezon? Azok, akik előre gondolkodnak. Már a téli szezon előtt érdemes belevágni ugyanis a tanulásba, és haladóknak sem árt szinten tartani a megszerzett tudást sem.

Akinek az általános iskolás és középiskolai éveiből kimaradt a sítábor, felnőttként nehezen fog tudni bekapcsolódni a rendszeresen síelni járók „kasztjába”. Kicsit olyan ez, mint az úszás: vagy megtanulod gyerekként, vagy felnőttként már nehezített pályán találod magad. A síelés ráadásul nem olcsó mulatság, komoly felszerelés is kell hozzá, és a havas magaslatokhoz általában külföldre kell utazni.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest


Kint, a hegy tetején állva elég nagy kihívás elsajátítani a síelés mikéntjét: könnyen előáll a helyzet, hogy míg a társaságunk boldogan siklik fel-le a nehezebb pályákon, mi még harmadik napon is a kisgyerekek között toporgunk a bébimezőnyben. Érdemes tehát előre gondolkodni, és némi rutint szerezni az élesben való lesiklás előtt.

Ahogy az úszás esetében, úgy síoktatásban is léteznek felnőttcsoportok a budapesti sísulikban, amelyeknek műanyagpályái nyáron is igénybe vehetőek. A Skienergie is az oktatócentrumok közé sorakozott fel idén tavasszal, de nemcsak abban különbözik tőlük, hogy fedett. A 30 fokban döntött szerkezet különlegessége, hogy a futógépekhez hasonlóan folyamatosan mozog alattunk a szilikonos műanyagszőnyeggel fedett pálya. Mintha az autópálya kitolatna alólunk – segít ki értetlenkedő arcomat elnézve egy hasonlattal Kocsik Balázs, a hely üzemeltetője. Ugyanaz a logikája, mint az ellenáramoltató úszómedencéknek, vagyis: állunk a sílécekkel egy helyben, és a lábunk alatt konkrétan megindul a talaj.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

A szemközti tükörfelületen nyomon követhetjük a fejleményeket, csetlésünket-botlásunkat, ami ajánlott is, mert ha a lábunkat vagy a mozgó pályát figyeljük, könnyen megszédülünk. Az óra végére ez azért csillapodik, az agy addigra valamennyire hozzászokik a nem hétköznapi terepviszonyokhoz.

A Skienergie biztosítja a szükséges felszerelést, ami a sílécet és síbakancsot takarja, komolyabb ruházatra nincs szükség, és nem is ajánlott túlöltözni. A pályát a Városliget mellett találjuk a Dózsa György úton, a posta régi elosztóköztpontjának csarnokában, és nemcsak a júniusi időjárás, hanem az üvegtető miatt is elég koncentrált a hőmérséklet. Így egészen bizarr módon kvázi trópusi körülmények között, minimális ruházattal síelgethet az ember, amire lássuk be, normális esetben elég kicsi az esély.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Miért is jó síszimulátoron síelni? Ozsváth Miklós és Szommer Evelin síoktatók szerint (ők vezettek be a síelés mikéntjébe a helyszínen) egyrészt a helyes tartást és az izommunkát könnyebben és gyorsabban el lehet sajátítani, mivel nem kell folyamatosan, minden lesiklás után visszacaplatni a felvonóval a kiindulási pontra. 

Olyan, mintha lassított felvételen gyakorolnánk a kanyarokat: a delikvens kontrollálni tudja a sebességét, és kitapasztalni a helyes súlypontáthelyezést, terhelést.

Itt a korlát is segít talpon maradni, akár bele is lehet csapódni, mert rugalmas – a havon az első alkalmakkor könnyű belendülni és orra bukni, valamint buckák és más gyerekek, tanulók is akadályoznak a mozgásban. A sebesség könnyen változtatható egy távirányító segítségével (biztos vígjátékokba illő jelenetet okozna, ha valaki véletlen rátenyerelne).

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

A legnagyobb előnye a pályának, hogy  „végtelen”. Ozsváth Miklós szerint egy óra alatt annyi kanyart tud begyakorolni az ember, mint terepen öt nap alatt. Az első alkalom körülbelül arra jó, hogy némi ismeretet szerezzünk a helyes tartásról, és megtanuljunk balra-jobbra közlekedni a léc mentén a testsúlyunk megfelelő pontra helyezésével . Ne feledjük, a lábunk alatt folyamatosan mozog a pálya, így elméletben haladunk előre, annak ellenére, hogy egy helyben állunk. A rugalmas rúd ehhez biztonságot ad, de ha egy ponton már el merjük engedni, a megfeszített has is elég, hogy stabilan tartsa a testet. Az izmokat ugyanis feszíteni kell végig, beleértve a has-hát-far-combizomzatot, vádlit, a fenekünket a csípő alá billentve, a térdet folyamatosan rogyasztva, figyelve arra, hogy a síléceink ne távolodjanak el jobban egymástól, mint a csípőnk szélessége. Tapasztalatlan kezdőknek éppen ezért nagy meglepetés szokott lenni az edzésnek is beillő első óra.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Európában másfelé is vannak hasonló elv mentén működő szimulátorok eltérő technikai paraméterekkel vagy méretekkel – sőt Dubajban konkrét hóval fedett sípályát is láttam a két szememmel, de ott azért még senki nem tart Európában, hogy ilyesmibe belevágjon. A Skienergie egy magyar fejlesztés, a budapesti a második pályájuk az országban: Magyarországon az első Székesfehérváron létesült Szabó István ötlete nyomán, akihez a több edzőteremben is elterjedt Walkenergie gépek is kötődnek.

Júniustól indul az oktatás 4 fős csoportoknak, további információkért a Skienergie honlapját kell felkeresni. 

Hasonló tartalmak

Admin mode