Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

kultúra

szerkesztés

Egy hónapig most a We Love Budapesten nézheted meg az Oscar-díjra nevezhető animációs magyar rövidfilmet, a Szimbiózist

Szerzők

  • We Love Budapest

2020. 05. 11. 11:39

Az amerikai South by Southwest Filmfesztivál (SXSW) világszerte az egyik legrangosabb. Ami itt nyer, az automatikusan nevezhető Oscar-díjra. Ez történt most a MOME-n végzett Andrasev Nadjával, aki első animációs rövidfilmjével, a Szimbiózissal győztesként került ki a kategóriájából. A filmet most egy hónapon át bárki megnézheti nálunk ingyen és akár többször is egymás után. A Szimbiózis egy megcsalt nő története, álomszerű, eredeti módon kicsavart szerelmes film.

A világ egyik legrangosabb filmfesztiválja a texasi Austinban található. Az évente megrendezett South by Southwest Filmfesztivált (SXSW) azonban idén nem rendezik meg. Hiába a világ egyik fontos és kiemelt filmes megmérettetése, a világjárvány miatt elsőként mondta le az idei programját, de öröm az ürömben, hogy azért a szervezők díjakat végül osztottak, és közzétették a zsűri által legjobbnak ítélt alkotásokat. Az animációs rövidfilm kategória nyertese pedig nem más lett, mint Andrasev Nadja és a Szimbiózis című munkája. Ez pedig olyan fegyvertény, amivel már a film nevezhető Oscarra, az amerikai filmakadémia díjára. A fesztivál animációs rövidfilm szekciójának zsűrije az alábbiakkal indokolta a döntést:

„Stílusában gyönyörűen letisztult, tartalmában erőteljes. Mindannyiunkat levett a lábunkról az, ahogyan a film érzékelteti az árulás, a magány és a gyötrő kíváncsiság bonyolult együtthatását, miközben a nőiség legkülönbözőbb megnyilvánulásait is kifejezi. Ráveszi a nézőt, hogy empátiával és kíváncsisággal kövesse a történet folyását, mélyen beleérzőn és elköteleződve figyeljük, mi következik. Ez a film ma, ebben a korban elmesélve, ilyen finom animációs eszközökkel nagy és váratlan hatást gyakorolt ránk.”

Fotó: Andrasev Nadja

Az SXSW előtt a Szimbiózis több mint 50 fesztiválra kapott meghívást, köztük olyan nagyágyúkra is, mint az annecy-i és a szarajevói nemzetközi filmes fesztiválok, és díjakat is nyert már, például Angers-ban és a Slamdance-en (Park City, Utah), illetve a hazai Primarimán és a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon.
 
A készítő, Andrasev Nadja a MOME animáció tanszékén végzett, és már ott készült diplomafilmje, A nyalintás nesze is szép nemzetközi pályát futott be: több mint 80 fesztivál versenyprogramjában szerepelt és bezsebelt pár komoly díjat is (Cannes, Drezda, Kijev, a dél-koreai BIAF, Zágráb, valamint New Orleans).

Fotó: Andrasev Nadja

A Szimbiózis Andrasev Nadja első önálló filmje, ami egy rendkívül személyes hangvételű történet, igazi kitárulkozás a fiatal alkotó részéről. A film főhőse, miután rádöbben arra, hogy a szerelme megcsalja, nyomozásba kezd. Kiderül számára, hogy nem is egy nővel, hanem többel is félrelép a férje, az élmény pedig annyira felzaklatja, hogy különös gyűjtőmunkába kezd. A Szimbiózis álomszerű és szürreális film, mely a női lélek rejtelmeibe enged nagyon őszinte bepillantást. A rajzok magukkal ragadják a nézőt, de nemcsak azok, hanem a történet is: hiába rövid a film, az ember még hosszan nézné tovább a főhős különös kalandjait.
A film készítője, Andrasev Nadja a következőket mondta a díjról és a filmről:

„Az SXSW pár nappal az esemény előtt mondta le a fesztivált, utána pedig napokon belül több, mint 15 helyről kaptunk hasonló levelet. A jelenlegi helyzet aggasztó a fesztiválok, filmgyártók és általában a kulturális élet fennmaradása szempontjából. Ezek után szinte hihetetlen volt, hogy díjat nyertünk. Nagyon boldog vagyok, hogy az az óriási munka, amit a kitartó és lelkes stáb belefektetett a filmbe, jó visszajelzéseket kap a nézőktől és a szakmától! Óriási hálával tartozom nekik és mindenkinek, aki támogatott abban, hogy ez a film elkészülhessen."

Fotó: Andrasev Nadja

Domonyi Rita, a Szimbiózis forgatókönyvíró-dramaturgjának gondolatai a film sikere kapcsán: 

„Most, amikor a jelen helyzetben ránk zárul a világ, nemcsak a Szimbiózis szereplőinek, hanem mindannyiunknak foglalkozni kell azzal, hogy milyen világot hoztunk létre magunknak a családban és a párkapcsolatunkban. Ez a szembenézés most mindenki számára elkerülhetetlen.”

A Szimbiózis sound designere Lukács Péter Benjámin, vágója Czakó Judit volt, producerei Fülöp József és Sipos Orsolya (Salto Film), valamint Emmanuel-Alain Raynal és Pierre Baussaron (Miyu Productions). A francia és a dán partnerek mellett a Magyar Média Mecenatúra Macskássy pályázata is támogatta. A film producere, Fülöp József a közös munkáról beszélt:

„Mindig izgalmas olyan alkotókkal együttműködni, akik egyéni hangon tudnak bemutatni sokakat foglalkoztató témákat. Andrasev Nadja is ilyen, ezt már bizonyította egyetemi évei alatt. Nagyon örültünk, hogy minket választott a diploma utáni első filmje fejlesztésére és gyártására. A Salto csapatával büszkék vagyunk a sikerekre, amit a Szimbiózis és rendezője kiérdemelt magának.”

Fotó: Andrasev Nadja

A We Love Budapest szerkesztőségét is lenyűgözte Andrasev Nadja díjnyertes filmje, amit most egy hónapon át bárki megnézhet nálunk. Reméljük, sokan tesznek így, azt pedig még inkább, hogy a Szimbiózist Oscar-díjra jelölhetik, majd meg is nyeri a rangos filmes díjat.

A filmet egy hónapon át most kizárólag nálunk nézheted meg az alábbi linken!

Forgalmazó: Miyu Distribution
Támogatók: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Program, France Télévisions / France3, CNC, Drôme Department and Valence Romans Agglo, Région Auvergne-Rhône-Alpes in partnership with CNC, Open Workshop / The Animation Workshop, Filmjus, A magyarországi filmszakmai adókedvezmény támogatásával

Hasonló tartalmak

Admin mode