Budapesten több kutyafuttató, kutyakozmetika, sőt kutyapékség, önkiszolgáló kutyamosoda, a városhatárnál pedig kisállattemető van. Egyvalami viszont hiányzott a fővárosból, ez pedig a fedett, medencés kutyawellness. Mindez túlzásnak tűnhet elsőre, de a dolog nemcsak a pancsolásról szól. Bő egy hete nyílt meg a belváros egyetlen fedett kutyás parkja, a Top-Pancs.

Újlipótvárosban, a Katona József-Hollán Ernő utca sarkán járunk. A helyszín nem véletlen, Pochanics Szilvi, a Top-Pancs vezetője direkt a környéken keresgélt. „Újlipótvárosban 3000 kutya él, lassan több, mint ember” – indokolja. A belvárosban egyre nehezebb tisztességesen megmozgatni-futtatni a kutyákat, a parkokban is csak pórázzal lehet sétáltatni a szabályok szerint, és a növekvő kutyaállomány miatt gyakori a tumultus,

Önmagában urbánus-hipszter túlzásnak tűnhet, hogy a kutyáknak már wellnessközpontjuk is van, ahol kedvükre megmártózhatnak, vagy esős időben rohangálhatnak. A Top-Pancs azonban nemcsak erről szól – bár kétségkívül jól jön viharos, csapadékos időben, ha van tető a fejünk fölött –, hanem mozgásszervi megbetegedések rehabilitációjával és fizioterápiával is foglalkozik. A 3,5 méter átmérőjű medence is erre való elsősorban, például ha egy kutyának lebénult a hátsó két lába, úszómellényben úsztatással vissza lehet építeni az izmokat. Valamint hogy megtanítsanak úszni olyan kutyákat, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak, vagy félnek tőle, mert kiskorukban a gazdájuk egész egyszerűen bedobta őket a vízbe.

A kutyakiképzés ezért a gazdik tudatossá neveléséről is szól. Sokan észre sem veszik, ha valami mozgásszervi gondja van a kutyáknak, pedig ezek megelőzhetőek és gyógyíthatóak is a kutyafizioterápiával, ami során masszázst, speciális műtét utáni (vagy helyetti) gyógytornát is alkalmaznak. A helyen emellett működik majd kutyakozmetika és (akár egy egész napra igénybe vehető) kutyanapközi is.

Nem-kutyatartóként persze nehéz elképzelni, hogy valaki boldogan viszi be egy pincehelyiségbe a házikedvencet rohangálni a friss levegőn ténfergés helyett. Az alagsori helyiség direkt fedett: Szilvi szerint azért van erre is szükség a városban, mert nyáron elviselhetetlen a meleg a sétáltatáshoz, télen a felsózott járda kimarja a tappancsokat; persze több szempont is szólhat mellette, a tacskókra például külön vigyázni kell, mert a hidegben könnyen felfáznak. Nem egy szabályt kell persze betartani egy olyan hely esetében, ahol sok állat megfordul egymást után vagy egyszerre: speciális légtechnika biztosítja a hűtést-szellőzést-fűtést, mindennap takarítanak, fertőtlenítenek; a házirend szerint csak regisztrált microchippel ellátott, féregtelenített, érvényes oltásokkal rendelkező, egészséges kutyák jöhetnek be.

A gazdiknak az elhelyezkedés azért is jó, mert a legtöbb kutyaiskolát messze a belvárostól kell keresni – a Topp-pancsban pedig oktatás is zajlik: a Dogopolis kutyatrénerei egyelőre „puppy class” ingerszoktató kurzust tartanak párhónapos kölyköknek, de a jövőben egyéni és csoportos órák is lesznek felnőtt ebeknek.

A 250 négyzetméteres játszóteret 800 Ft/óra ellenében lehet igénybe venni, medencével együtt 1000 Ft. Pont akkora, mint a kutyakiállításokon megszokottaké, jönnek is majd gyakorolni versenyző ebek. Az elmúlt másfél hétben 200 kutyát is vendégül láttak, igény tehát van a fedett kutyaparkra és medencés programokra; szemléletformáló-ismeretterjesztő előadások is lesznek, legközelebb például a kutyafarsangon, amelyen dietetikus is közreműködik majd. 

Top-Pancs kutyapark

1136 Budapest, Katona József utca 31.
Facebook 
WEB

Címkék