2020. A legjobb lenne az egész évet elfelejteni, de tanulhatunk is belőle sokat a világról és saját magunkról is – ez egy hosszú folyamat és feladat, amit mindenkinek magának kell elvégeznie. Addig is, amíg beköszönt 2021, és remélhetőleg lassacskán javul majd a helyzet, még van egy kis időnk valamennyi lazításra az év utolsó napjaiban, amihez segítségül gyűjtöttünk nektek tíz szilveszteri és két előszilveszteri online programot.

Előszilveszteri programok

Ez az év a zeneipar számára is nagyon nehéz volt, koncertekre alig volt lehetőség, fesztiválokra pedig még annyi sem. A Kiscsillag hagyományos koncertjei mellett elmaradt a lemezbemutatójuk és a 15 éves jubileumi bulijuk is, ezért december 30-án 20 órától élőben jelentkeznek a TRIP Hajóról, hogy egyetlen koncertbe sűrítsék 2020-at. A stream megtekintéséhez jegyvásárlás szükséges, amivel támogathatjuk a zenekart, sőt számot is lehet majd kérni.

További infók 

December 30-án 19.30-tól a Müpából közvetítik élőben a Muzsikás együttes koncertjét. A két ünnep közötti Muzsikás-koncert a Müpában már évek óta megszokottnak számít, és ez még a jelen körülmények között sem maradhat el, így egyfajta kapaszkodónak is tekinthetjük.

Az együttes távoli magyarlakta vidékekre kalauzol, ahol a népzene a mindennapi élet részeként épült be a hétköznapokba, egyrészt örömforrásként, a mulatozás alapjaként, másrészt léleknyugtató és feszültségoldó szerként, gyógyírként a bajra. Ebben az évben ünnepelt szólistáik – a Moldvából származó Petrás Mária és a Fölszállott a páva győzteseként ismert Kacsó Hanga – mellett a Kossuth-díjas Berecz András vendégeskedik a műsorban, valamint feltűnik még két ifjú tánctehetség: Berecz István és Appelshoffer János is, hogy közösen megidézzék a karácsony meghittségét és az év végi ünnepkör vidám, felszabadult, világi hangulatát is.

További infók 

Szilveszteri programok

A Budapest Bár is régóta ad koncerteket az év utolsó napján, ha máshogy nem, akkor online. Ezúttal 20 órától a TRIP Hajó színpadán lép fel a Farkas Róbert vezette zenekar, akikhez Németh Juci, Rutkai Bori, Behumi Dóri, Mező Misi, Frenk, Keleti András, Szűcs Krisztián és Kollár-Klemencz László is csatlakozik a kétórás műsor alatt.

További infók 

A TÁP Színház szilveszteri előadása méltó vége lesz az évnek. A Minden rossz című varietét 20 órától streamelik a Hatszín Teátrumból, a teljesség igénye nélkül olyan közreműködőkkel, mint Thuróczy Szabolcs, Mucsi Zoltán, Földes Eszter, Wrochna Fanni, Scherer Péter és Fekete Ádám. Egy dolog pedig egész biztos az alkotók szerint: ők is és a nézők is kínosan fogják érezni magukat.

További infók 

Szintén a TRIP Hajóról közvetítik élőben a Péterfy Bori & Love Band szilveszteri koncertjét 22.20-tól, tehát röviddel a Budapest Bár fellépését követően. A szokásos tombolás és megőrülés garantált, sőt egy interaktív csemegére is lehet számítani, amiért érdemes követni az együttes Facebook-oldalát.

További infók 

December 31-én 17 órától az Orlai Produkciós Iroda és a Füge Produkció közös vígjátéka, a Hogy szeret a másik című Alan Ayckbourn-darab lesz látható a SzínházTV-n. Göttinger Pál rendezésében olyan színészek tűnnek fel, mint Ötvös András, Grisnik Petra, Pataki Ferenc, Ullmann Mónika, Nagy Dániel Viktor és Edvi Henrietta.

Három házaspár. Két hely. Két idő. Eközött kell ugrálni, különben baj lesz. Frank a főnöke Bobnak és Williamnek. Bobnak viszonya van Frank feleségével, és állandó vitái a sajátjával. William felesége viszont ok nélkül gyanakszik, hogy férje megcsalja. A titkos szerelmesek folyamatosan azt hazudják otthon, hogy William házasságának megmentésén dolgoznak. Mindenki gyanakszik mindenkire, és egyre szövevényesebb a helyzet, csak a virtuóz egyensúlyozás képes rendet teremteni a káoszban. Vagy célravezetőbb lenne az igazság? 

További infók

Élő közvetítéssel zárja az évet a Telekom Electronic Beats is, 21 órától egészen újév hajnaláig követik majd egymást a zenekarok és a DJ-k a Zoomon. A Studio Barnhus képviseletében becsekkol Kornél Kovács és Axel Boman, míg a magyar elektronikus zenei színtérről Vatsanah, Perrin, Tolo, LAU és Mankind is a pult mögé és a kamera elé áll. A line-up egyik csúcspontja a La Boum All Stars lesz, hiszen a Fran Palermo, a Mary Popkids, a Bohemian Betyars, a Platon Karataev és a Middlemist Red egyetlen produkcióként int búcsút 2020-nak.

További infók 

20 órától felvételről streameli Peer Krisztián Csapodárok című darabjának előadását az eSzínház, amely egy igazi olasz komédia, sok humorral és színészi virtuozitással, a Radnóti Színház társulatának prezentálásában.

Hiába telt el a keletkezése óta csaknem ötszáz év, Ruzante komédiája, A csapodár madárka, a fiatal feleség és az őt körülügyeskedő és -udvaroló három férfi, a férj, a koma és a katona széles ecsetvonásokkal megfestett vígjátéka a mai napig a színpadok kedvelt darabja. Bár a maga korában nemegyszer illetlennek bélyegzett reneszánsz komédia korának jellegzetes paraszti és városi figuráit ábrázolja vaskos realizmussal, mégis olyan képet fest az emberi esendőségről, amely minden kor számára ismerőssé teszi. Szőcs Artur az embert gyarlóságában is szeretetteli humorral megmutató, szerkesztésében ízig-vérig ruzantei darabból készít magunkkal játékos szembenézésre késztető előadást. 

További infók 

Ha igazán jókedvűen szeretnénk zárni ezt az évet, a Zuboly szilveszteri koncertjénél kevés jobb alternatívát találunk. 20 órától a Metro Clubból közvetítik a humortól cseppet sem mentes bulit, ahol a legnagyobb Zuboly-slágerek hangzanak majd el.

További infók

A Katona József Színház különleges lehetőséget biztosít az eSzínházon keresztül, ugyanis szilveszterkor felvételről ismét megnézhetjük Egressy Zoltán Portugál című darabjának előadását Lukáts Andor rendezésében, melyet 2018 óta nem játszanak a színházban. A közvetítés 20 órakor kezdődik.

Egy tér (falu: Irgács), melyben látszólag megtörténnek a dolgok jelentős amplitúdó nélkül. A hétfő hétfő, a nyár nyár, a kocsma kocsma – s ez így lesz akkor is, ha elmúlik az élet, tehát a hétfő története hétfői, a nyár csúcspontja a céllövölde, szabadsága a strand, a kocsma, a sör, a foci, az ismétlődő dialógok szegényes változatai..., stb. A fordulatos, nagyon mai vígjáték két évtizede tartozik a Katona és a magyarországi színpadok legsikeresebb előadásai közé.

További infók 

A Budapest Jazz Club virtuális színpadára két zenekar is érkezik szilveszterkor: 21.30-tól a francia manouche swing stílust saját képére formáló Pankastic! nyitja az estét Oláh Krisztiánnal kiegészülve, majd az eredeti manouche swinget megidéző Myrtill és a Swinguistique-kel folytatódik a műsor 23 órától. A koncertek mellé vacsorát is rendelhetünk a Budapest Jazz Clubból, melyet az Árpád híd, Váci út, Rózsák tere, Erzsébet híd, Attila út, Széna tér, Mechwart liget, Vérhalom tér, Kolosy tér és Flórián tér által határolt területen szállítanak ki.

További infók

Hogy már délelőttre is jusson program gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, arról a Nemzeti Táncszínház gondoskodik, 11 órától 80 nap alatt a Föld körül adaptációját közvetítik, melyet a Budapest Táncszínház társulata ad elő Földi Béla rendezésében.

A főhős, Phileas Fogg, pozitív tulajdonságai, mint a humanizmus, a becsület, az adott szó és az egészséges versenyszellem olyan emberi tulajdonságok, melyre gyermekeinket és ifjúságunkat nap mint nap tanítani kell. A Föld körüli út során különböző kultúrákat, életszituációkat és ebben a feldolgozásban változatos táncokat mutat be a darab a nézőknek. A tánc kitűnő kifejezési forma, a mozdulatok egyértelműen érzékeltetnek egyetemes érzelmeket, mondanivalót. A tánc nonverbális nyelve segít bemutatni a világ változatosságát, a kulturális sajátságokat, a közös emberi értékeket. A mese végén, mint ahogy az kell, győz a jó. Kiderül, hogy a cél maga a megtett út, és minden lehetőség közül győz a szerelem, melyre főhősünk egy indiai hercegnő személyében talál.

További infók 

Címkék