Ugyan készülünk nektek tematikus karácsonyi programajánlóval is, idei utolsó hagyományos ajánlónkban is jócskán találhattok az ünnephez kapcsolódó eseményeket a livestreamektől a piacokig, vásárokig. A karácsonyi programok mellett lesz még online előadás Izlandról, új kiállítás a TOBE Galleryben, Mmamt támogató koncert és stresszoldó jóga is.

December 17., csütörtök

Trafó Galéria online műteremlátogatás-sorozatában minden csütörtökön 21 órától kurátorok és szakírók kalauzolásával nyerhetünk betekintést egy-egy képzőművész műtermébe és ismerhetjük meg legfrissebb műveiket és terveiket. A sorozat negyedik eseményén, december 17-én Bukta Imre mezőszemerei műtermébe látogathatunk el Fenyvesi Áron kurátor vezetésével.

A beszélgetést a Trafó Galéria Facebook-oldalán élőben lehet követni, az online műterem-látogatás végén pedig ugyanitt várják a kérdéseket.

További infók 

December 17. és 20. között mini-karácsonyivásárt tartanak a SISKO Studióban, ahol ráadásul a vásár minden napján más-más vendégtervezőt látnak majd vendégül, így a SISKO saját termékei mellett a vendégek kínálatából is válogathatunk.

További infók 

December 18., péntek

Szkéné Színház saját fejlesztésű online színházában a nézők közvetlenül alakítják a történetet, melyet minden hónapban más-más színészpáros improvizációja kelt életre. Adott két szereplő, akik minden kapcsolatot megszakítottak egymással, súlyos titkokat hagyva feldolgozatlanul közös múltjukban. Egyikük most megtöri a csendet. A december 18-i előadáson Bozó Andrea és Szikszai Rémusz lesznek a főszereplők.

További infók 

December 18-án Nagy Gábor idegenvezető és geográfus tart előadást Izlandról a Csili Művelődési Központ Facebook-oldalán. Nagy Gábor idegenvezetőként a Föld számtalan különleges országába vezet utakat. Cikkeivel olyan kiadványokban is találkozhatunk, mint a Földgömb vagy a National Geographic magazinok. Az előadáson olyan praktikus információk is elhangzanak, hogy hogyan utazhatunk kevés pénzből is különleges helyekre, de természetesen a tudományos kíváncsisággal rendelkezők is választ kaphatnak az olyan kérdéseikre, hogy mi az az aurora borealis, ismertebb nevén a sarki fény, milyen egy gleccser a valóságban, lehet-e főzni egy pajzsvulkánon, vagy éppen lehet-e egyszerre két kontinensen állni úgy, hogy egyik lábunk Európában van, a másik pedig Amerikában.

További infók

December 19., szombat

Kollár-Klemencz László két nagyszerű zenésszel együtt készítette el új produkcióját. Farkas Róbert hegedűművész, a Budapest Bár vezetője, valamint Dargay Marcell, a Katona József Színház és más színházak állandó zeneszerzője különleges, művészi és sok-sok ötlettel teli kíséretet adnak Kollár-Klemencz rendkívül szuggesztív és érzelmes előadásmódjához. December 19-én a Várkert Stream közvetíti élőben a Zabolátlan lovaim-koncertjét.

A Zabolátlan lovaim című produkcióban különleges hangulatvilágú köntösbe öltöztetnek emblematikus magyar és külföldi dalokat, köztük Kollár saját dalait is. Gyönyörű, érzelmekkel túlfűtött, melankóliával telített, ismert és kevésbé ismert, nemzetközi és hazai dalokat válogattak egy csokorba: „Lesznek klasszikus francia sanzonok, a hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes évek nagy klasszikusai, valamint a kortárs popkultúrából ehhez a hangulathoz illő dalok. A teljesség igénye nélkül a következő előadók dalaiból válogattuk össze a repertoárt: Jacques Brel, Yves Montand, Dalida, Viszockij, Johnny Cash, Benjamin Clementine, Cseh Tamás, Paolo Conte, Marlene Dietrich.”

További infók

A Király utcai ROOTS Budapesttől nem áll távol a jótékonykodás, évente többször is visznek adományokat árvaházakba és hajléktalanszállókra, december 19-én 15 órától pedig eljön a karácsonyi gyűjtés ideje is, amikor bárki hozzájárulhat majd a csomagokhoz. Várnak mindenféle segítséget, de elsősorban használt ruhákat, amit a srácok elviteles forralt borral hálálnak majd meg.

További infók

December 19-én dizájn- és garázsvásárt rendeznek a Meet Labben, ahol lesznek üvegek, betonok, ékszerek, poharak és kerámiák is, amik ajándéknak is kiválóak.

További infók 

Karácsonyi zenék, forralt bor, forró tea, kürtős kalács, mézeskalács, hamburger, sült kolbász, frissen sült rétes, sütik, hagyományos piaci termékek – ez mind várja azokat, akik ellátogatnak december 19-én reggel 8 órától a Római-parti Piacra, ahol már minden a karácsony körül forog majd.

További infók 

December 20., vasárnap

December 20-án, a Budapest Bár idei karácsonyi koncertjén főleg az Ünnep és a Ha megtehetnéd című lemezek dalai szerepelnek. Az előadást Keresztes Tamás Jászai-díjas színész rendezi, öt zenész és tíz énekes részvételével. A Farkas Róbert vezette Budapest Bár zenekar mellett fellép Tóth Vera, Behumi Dóri, Németh Juci, Lovasi András, Frenk, Keleti András, Kollár-Klemencz László, Mező Misi, Ferenczi György és Szűcs Krisztián.

További infók 

Hamarosan teljesen elkészül Egyedi Péter Mindenkinek megvan a maga története című projektjének második lemeze, ám az utolsó simításokhoz még szükséges némi anyagi támogatás. Hogy az utolsó simítások is megvalósulhassanak, december 20-án élő támogatói koncert lesz az Mmamt Facebook-oldalán, melynek ideje alatt bárki hozzájárulhat az album megjelenéséhez.

További infók 

December 21., hétfő

December 21-én, 22 órától az utóbbi évek egyik közönségkedvenc hazai alkotását, a Liza, a rókatündért tűzi műsorra a Budapesti Távmozi.

Liza, a csinos, de roppant szerény ápolónő élete egy csapásra megváltozik, amikor születésnapi kimenőt kap. Elhatározza, hogy megtalálja élete szerelmét, ám hamarosan több hullazsákba került hódolója lesz, mint élő. Ezért a fiatalon elhunyt japán slágerénekes, Tomy Tani szellemének segítségével Liza arra a következtetésre jut, hogy ő egy elátkozott rókatündér. A nagyszámú áldozat és a késsel mesterien bánó Liza felkelti a rendőrség érdeklődését, és a különc helyszínelő, Zoltán zászlós nyomozni kezd. Eközben a kétségbeesett és szerelemre vágyó Liza a maga szerény, de következetes módján megpróbálja legyőzni az átkot és megtalálni az igazit. 

További infók 

December 22., kedd

A többnyire fotóművészetet bemutató TOBE Gallery új tárlatán egyéb médiumok bevonásával szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy mennyire izgalmasan hat egymásra a fotográfia, a festészet vagy akár az üvegművészet. Ebből az alkalomból számos vendégművésznek nyílik lehetősége a bemutatkozásra egy kísértetiesen delikát kiállításon. A tárlat címe utalás Tim Burton azonos című, 1993-as animációs filmjére. A kultikusnak számító mese az egyedi Burton-hangulattól válik varázslatossá. A groteszk, horrorisztikus látásmód mellé egy páratlanul kedves és finom megjelenés társul, ami a kiállításon a figurális és a geometrikus absztrakt művek ütköztetésével valósul meg. Ahogy a kis animációs történet is teljesen magával ragadja az embert, úgy ezen tárlat hangulata sem fogja ereszteni a látogatót. A kiállítás kísérletet tesz arra, hogy a művészet által belső démonjaink megnyugvásra találjanak, és így az ünnepekre való készülés sem válik lidércessé. A kiállítás december 22-ig látogatható.

További infók

A keddet stresszoldó jógával kezdhetjük, 9 órától Hegedüs Bettina tart feszültségmentesítő órát a Fitness & Yoga Now felületén, ami karácsony előtt mindig jólesik, de ebben az évben különösen.

További infók

December 23., szerda

December 23-án ráadás piaci napot szervez a Pancs Gasztroplacc csapata az Élesztőház udvarán, így ha valami kimaradt volna az ünnepi menü hozzávalóiból, akkor azt még az utolsó pillanatban itt beszerezhetjük. A kínálat a már megszokott lesz, tehát most is válogathatunk klasszikus és vegán piaci termékek közül is, a péksüteményektől a sajtokig.

További infók

2017. december 22-én járt a Holland Kamarakórus a Zeneakadémián a Concerto Kölnnel, hogy előadják Bach Karácsonyi oratóriumát. E felvételt közvetíti a Zeneakadémia december 23-án 19.30-tól. 

A patinás, hetvenöt éves múlttal büszkélkedő kórust évtizedek óta a nemzetközi koncertélet vezető együttesei között tartják számon, a világlapok kritikáiban az énekkar bámulatosan homogén hangzását és a szólószerepeket is gyakran vállaló énekesek extrakvalitását magasztalják. A kórus a régizene-játék egyik topcsapatával, a Concerto Kölnnel érkezett erre a hangversenyre. A német zenekar az elmúlt három évtizedben a legkiválóbb szólistákkal és karmesterekkel lépett fel. Hetvennél több stúdió-, koncert- és operafelvételt készített, melyekkel sorra nyerte a legrangosabb európai hanglemezdíjakat. A közelmúltban hatalmas visszhangot keltett egy olyan operaritkaság DVD-felvétele (Leonardo Vinci: Artaserse), melyen napjaink legfényesebb kontratenor-énekesei szerepelnek, Philippe Jaroussky, Franco Fagioli, Max Emanuel Cencic és Valer Sabadus. 

További infók

Címkék