Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

látnivalók és kultúra

szerkesztés

Belestünk oda, ahol Munkácsy, Szinyei műveit és néprajzi kincseinket őrzik: Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ

Szerzők

  • Fürdős Zsanett

2020. 12. 16. 10:26

Mindig izgalmas betekinteni a színfalak mögé, meglesni a rejtett munkafolyamatokat, legyen szó színházi előadásról vagy műalkotásokról. Hogyan készülnek az általunk kedvelt darabok, mielőtt az összeállt egészet látjuk a színpadon? De ha a múzeumokra szűkítjük a kört, akkor hol vannak és mit csinálnak azokkal a műtárgyakkal, amiket nem látunk a kiállítóterekben? Egyáltalán, milyen terekre és milyen speciális körülményekre van szüksége a műtárgyaknak ahhoz, hogy évtizedeken át megmaradjanak nekünk?

A kacifántos nevű Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) hatalmas épülete nem a nagyközönségnek szól, noha az intézmény területén lévő Bókay-kertet bárki szabadon látogathatja. Ez a hatalmas komplexum, melyre itthon nem találunk előképeket, a műtárgyak, a muzeológusok és a restaurátorok otthona, az ő speciális igényeikre szabva. Egyszerre raktárbázis, speciális műhelyek, laborok és kutatószobák vannak a Szabolcs utcai épületekben. Itt egykor kórház állt, de annak 2007-es kiköltözése után lényegében az enyészetévé vált a terület, egészen 2012-ig, amikor megkezdték a múzeumszakmai intézmény tervezési fázisát, vele pedig a terület rehabilitációját.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

A Vasáros Zsolt tervezte komplexumot tavaly adták át, azonban működését csak nemrég kezdte meg, már csak azért is, mert a műtárgyak szállítása bonyolult és időigényes folyamat. Nem egyszerűen A pontból B pontba történik a szállítás, itt komoly előkészítés és csomagolás, sőt még útvonaltervezés is van, hiszen figyelni kell arra, hogy a tárgyak költöztetésénél a lehető legkevesebb kátyút érintse a kamion. A Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum kincseinek költöztetése még javában zajlik, de ebben a 37 000 négyzetméteres épületegyüttesben még így is izgalmas volt mászkálni. 

A műtárgyak őrzéséhez nagyon speciális körülményekre van szükség, nem mindegy a páratartalom, a hőmérséklet és a fény milyensége, mennyisége sem. De az épület tervezésekor arra is figyelni kellett, hogy a restaurátorok és a muzeológusok munkáját segítő megoldásokat alkalmazzanak. Így az épület adottságai műtárgyvédelmi feladatok tekintetében is egyedülállónak tekinthetőek, megteremtve ezáltal a műtárgyak hosszú távú megőrzésének és kutathatóságának a feltételeit. 

A 8 évig tartó tervezés és építés pedig hosszúnak tűnhet, de itt egy komplex, hazai előkép nélküli tervezési programot kellett összerakni, ráadásul a műtárgyak ekkora számú költöztetésére sem volt még itthon példa. 

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Jelenleg Munkácsy Mihály, Szinyei Merse Pál és Czóbel Béla festményeinek restaurálása zajlik, így láttuk azt is, hogyan zajlik kedvenc képeink tisztítása, hogyan kapja vissza a megsárgult festék eredeti színeit, és egyáltalán, hogyan kell alázattal és bátorsággal ezekhez a művekhez nyúlni. A restaurátorok munkáját 7 műterem és 4 diagnosztikai, konzerválási feladatok ellátására kialakított helyiség segíti. 

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

A Szépművészeti Múzeumhoz tartozó blokkban, a -3. szinten 125 000 műtárgyat raktároznak, a festményeknek pedig 25 000 négyzetméternyi képrácsfelület ad helyet. Számszerűsítés nélkül is látszik, mekkora mennyiség költöztetéséről és raktározásáról van szó. Ezek katalogizálása, nyilvántartása ma már nem papírfüzetekben történik, a muzeológusok bele is őszülnének, mire megtalálnák a keresett tárgyakat. Ma már QR-kódok segítik a tájékozódást, a digitális állapotfelmérés és nyilvántartás is az új épülettel járó fejlesztés. 

A műtárgyak is képesek sokkot kapni, ahhoz, hogy a költözést kiheverjék és akklimatizálódjanak az új helyhez, bizonyos ideig elkülönítve, a végső helyüktől egy zsilippel elválasztott területen várakoznak. És ha azt hisszük, hogy a muzeológus a műtárgyak tengerében dolgozik naphosszat, egy kicsit tévedünk: a vizsgálatok, a kiállításra való előkészítés és a munka a raktáron kívül, egy átmeneti térben történik. Az OMRRK épületében egyébként karanténhelyiségek is vannak, ahová a fertőzött tárgyakat helyezik, nehogy „továbbadják” a betegséget. 

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

A komplexum tervezésénél a dolgozók igényeit és a nemzetközi tapasztalatokat is figyelembe vették, a folyamatban közel 150 tervező, alkotó, mérnök és szakértő vett részt, kiemelendők az épületgépészeti és -villamossági, valamint a restaurátorszakmai területeken közreműködők” – mondta Vasáros Zsolt építész.

Hasonló tartalmak

Admin mode