Friss programajánlónkban újra vegyesen válogattunk nektek az online és a hagyományos programok közül, így színházi közvetítések, online koncertek és workshopok mellett találhattok lejjebb új kiállítást, termelői piacot, művészeti és karácsonyi pop-up vásárt is.

December 3., csütörtök

Harmadszor nyílik meg a Resident Art Fair, a téli időszak páratlan művészeti seregszemléje, ahol a közel 120 művésztől kiállított 330 műalkotást nemcsak megtekinteni, de megvásárolni is lehet. A műalkotások több mint fele az 50 ezer és 100 ezer forintos kategóriában találhat gazdára. A műveket előzetesen az online katalógusban lehet megtekinteni.

További infók

A friss zsidó és izraeli filmek legjavát felvonultató Zsidó és Izraeli Filmfesztivált idén online rendezik meg, a Távmozi felületén. A december 6-ig tartó fesztivál alatt az elmúlt évek legjobb, a zsidó kultúrát, életmódot, emlékezetet bemutató filmjei kerülnek a virtuális vászonra.

Az idei válogatásban többek között Németországból, az Egyesült Államokból, Oroszországból, Norvégiából, Franciaországból, Izraelből és Magyarországról találhatók alkotások.

További infók

Idén decemberben már nyolcadik alkalommal nyílik meg a Projekt Showroom karácsonyi pop-up ajándékboltja, ahol egészen december 22-ig válogathatunk a különböző dizájnajándékok között. A repertoárban több mint száz hazai és külföldi tervező munkáját találhatjuk, melyek között a család minden tagja számára lesz majd valamilyen meglepetés.

További infók 

December 4., péntek

December 4-én felvételről közvetíti az eSzínház a Grecsó Krisztián tavaly megjelent regényéből készült, Vera című előadást. A regényt Grisnik Petra dolgozta át színpadra, s az előadásban is őt láthatjuk, melyet Göttinger Pál rendezett.

További infók 

Pop-up karácsonyi vásárral készül az ünnepekre az Industrial Lamp Budapest is. December 4-én és 5-én náluk is beszerezhetjük a fa alá valót, elsősorban képkeretek, tükrök, üvegek, vázák, fejőszékek, sámlik, apró bútorok, kisebb dekorációs tárgyak, lerakóasztalok, lámpák, régi vintage és retró plakátok, munkavedélmi plakátok, növényes és állatos nyomatok lesznek elérhetőek.

További infók

December 4-én új kiállítás nyílik a Deák Erika Galériában, amely Alexander Tinei, moldáv származású művész alkotásait mutatja be. Alexander Tinei a kortárs figurális festészet egyik nemzetközileg is meghatározó alakja, alkotásait utoljára három éve láthatta a hazai közönség. Művészetét áthatja a korszellem és az identitáskeresés problematikája. Jellegzetes, meghatározhatatlan terekből előbújó, kék vonalakkal megjelölt sápatag figurái a mélyben meghúzódó létkérdések hírmondói. A festményein megjelenő karakterek az alkotói életút előrehaladtával egyedülálló stílusjegyeivé váltak, amelyek most egy színeiben és festési módjában is sokkal merészebb, kísérletező környezetben térnek vissza.

Legújabb sorozatában, eltávolodva figuráinak mélylélektani ábrázolásától, Tinei az alkotói szabadságot, az anyaghasználatban rejlő játékot állítja a középpontba. Alkotói módszeréhez ezúttal egy egészen új inspirációt talált, és figyelme a kollázstechnika képépítési módszere mellett egy hagyományos grafikai eljárás, a linómetszet felé fordult. Az új technikának az elsajátítása nemcsak újabb esztétikai minőségek felé nyitott távlatokat Tinei művészetében, de az alkotói önkifejezés és az önmegismerés egy újabb eszközévé is vált.

További infók 

December 5., szombat

A TRIP WebSzínház december 5-én a Kollár-Klemencz Kamarazenekar koncertjét streameli, 19 órai kezdettel. A koncert Kollár-Klemencz László tavaly megjelent, Ég az erdő című lemezének dalaira épül.

További infók 

Talán az egész 20. század történelme elmesélhető egy család, egy ház, egyetlen kő történetén keresztül is. Marius von Mayenburg A kő című drámájában családról családra, generációról generációra hagyományozódott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek a felszínre, melyekkel talán megérthetünk valamit a múltunkból, de még inkább a jelenünkből. A darab magyarországi ősbemutatóját – Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezésében – december 5-én a Pesti Színházból közvetítik az eSzínház felületén.

További infók 

A tavaszi, első járványhullám miatti korlátozások a Nemzetközi Jazznap (április 30.) magyarországi eseményeit is elsöpörték, velük együtt a szokásos ingyenesen látogatható koncerteket is. De a szervezők úgy döntöttek, nem múlhat el az év anélkül, hogy ne ünnepelnénk meg ezt a világraszóló és itthon is kedvező visszhangra talált, Herbie Hancock-féle kezdeményezést. December 5-én a Jedermann Facebook-oldalán a Dresch Quartet koncertjét közvetítik élőben.

További infók 

Élt egyszer egy özvegyasszony, annak volt két lánya: az egyik szép és szorgos, a másik csúnya és lusta. Az özvegy sokkal jobban szerette a csúnya lustát, mert az édeslánya volt. Minden munkát a másiknak kellett végeznie, az volt a Hamupipőke a házban. Ott ült szegény napestig a kút mellett az úton, és font, egyre font, míg csak a vér ki nem serkent az ujjából.

Grimm testvérek kedves és tanulságos meséje az emberi erényekről és az igazságról, amelyben mindnyájan bízunk, amely korunkban éppen olyan aktuális, mint generációkkal ezelőtt. Sok tánccal és vidámsággal, ami a Budapest Táncszínház új programjában azzal az eltökélt szándékkal készült, hogy Magyarországon is időben megmutassák és megértessék a táncművészet értékeit és szépségeit a fiatal korosztállyal, hogy kultúra- és művészetszerető felnőttek váljanak belőlük.

További infók

Az Apacuka Ceramics november 14. és december 13. között pop-up karácsonyi vásárt rendez minden hétvégén, így december 5-én és 6-án is. Ezeken a napokon az alapkínálatuk mellett már a karácsonyi sütikhez tökéletesen passzoló kínálókat, tányérokat is beszerezhetjük, illetve minden mást is, ami az ünnep dísze lehet.

További infók

December 6., vasárnap

Gryllus Vilmos hagyományos Mikulás-napi koncertjét idén online tartja meg, december 6-án, amit a Facebook-oldalán nézhetnek majd a gyerekek és persze mindenki más is, aki szeretne ünnepi hangulatba kerülni. A Mikulásról szóló dalok mellett karácsonyi, újévi és farsangi nóták is felcsendülnek majd.

További infók 

December 6-án a szokásos szezonális termelői finomságok mellett burgerezés – természetesen elvitelre – is vár mindenkit, aki ellátogat a Pancs Gasztroplaccra, az Élesztőház udvarán. A klasszikus piaci termékek mellett most is lesznek vegán készítmények is, így könnyedén feltölthetjük majd a téli kamrát.

További infók 

December 6-án Nyikolaj Vasziljevics Gogol Háztűznéző című darabjának előadását közvetíti az eSzínház a Katona József Színház prezentálásában. A Háztűznéző eredetileg Kérők címmel íródott, de Gogol később a kritikák hatására átírta a darabot. A vígjáték új verziójában jelent meg Padkaljoszin és Kacskarjov alakja, akik a darab főszereplőivé lettek – Padkaljoszin beteges félelme a házasságtól és a döntéstől válik azzá a koherens lelki folyamattá, amely a menyasszony, Agafja házasodási pánikjával egyesülve a cselekményt mozgatja. Így vált egy szellemes műből a lélek sötét bugyrait, titkos félelmeit és kétségbeeséseit is megmutató komédia.

További infók 

December 7., hétfő

A járványhelyzet miatt idén először online rendezik meg a Csak a Mentes karácsonyi vásárát. A glutén-, cukor-, laktózmentes, paleo- és vegán alapanyagok, termékek vásárlása mellett számos programra is lehet számítani, hiszen a vásár előadásai, workshopjai és közös főzései is az online térbe költöznek december 7. és 13. között.

További infók

A szobanövények gondozásával kapcsolatos sikertelenségek legfőbb oka általában a rossz választás. Mert gyakran esik az ember abba a hibába, hogy nem azt a növényt veszi meg, ami a lakhelyéhez és az életstílusához legjobban illik, hanem azt, ami szembejött, amit kapott, amire nagyon vágyott, ami akciós vagy hirtelen jó ötletnek tűnt.

A tudás átadása mellett az Urban Jungle Budapest workshopjának része egy online, személyre szabott szobanövény-tanácsadás is, amely során segítenek a számunkra legideálisabb szobanövények kiválasztásában és akár a beszerzésben is.

További infók 

December 8., kedd

December 8-án, szintén az eSzínházban, a Balázs Elemér Group koncertjét láthatjuk. Balázs Elemér formációja kiemelkedően egyéni hangzásvilágot alakított ki; ennek legfőbb jellemzői a dallamközpontúság és a különleges ritmika, melyeket a férfi- és női hang érdekes kontrasztja tesz még színesebbé.

További infók 

December 8-án 14 órától Báthory Kinga tart online jógaórát a Fitness and Yoga Now felületén, melynek középpontjában a stresszoldás lesz. Ezt váll- és csípőlazító flow-gyakorlatokkal érhetjük majd el, az óra összesen 80 perces.

További infók 

December 9., szerda

Szerdán 21 órától a 2017-es, Floridai álom című amerikai drámát vetítik a Budapesti Távmoziban. 

A floridai Orlando a világ minden részéről érkező turisták Mekkája. Minden igényt kielégítő hotelek, pazar vidámparkok és éjszakai bárok tarkítják, ahol minden turista szívesen költi el megtakarításait. Pár lépésre a mesébe illő üdülőkomplexumoktól azonban más világ rejtőzik. Brooklyn és hatéves, cserfes barátai a turistaparadicsom árnyékában töltik a nyári szünidejüket, amit csodákkal és lehetőségekkel teli kalandként élnek meg, míg a körülöttük lévő felnőttek a mindennapi élet nehézségeivel birkóznak. 

További infók 

Címkék