A szerves hulladék bomlasztásával kitűnő minőségű virágföldet lehet létrehozni, ami tápanyagban gazdag trágyaként is hasznosítható.

Arra, hogy hogyan lehet városban komposztálni, a Humusz Szövetség irodájáról szóló cikkünkben már kitértünk részletesen, ők a XI. kerületben működő közösségi komposztpontjukon gyűjtik a környékbeliek kerti és konyhai zöldhulladékát (zöldség- és gyümölcsmaradékokat, tojáshéjat és kávézaccot).

A komposztálás lényege, hogy az összegyűlt szerves szemét természetes módon lebomlik, amit giliszták, parányi organizmusok, gombák, baktériumok, ízeltlábúak segítenek, a létrejött komposzt pedig trágyaként és virágföldként hasznosítható. Ugyanez zajlott le régen falun a házak udvarán álló szemétdombon, és zajlik le ma is számos tudatos háztartásban, nemcsak családi házak kertjébe kihelyezett, fából ácsolt vagy műanyag komposztálóban, hanem erkélyeken, belvárosi társasházak udvarán is. Fontos, hogy a komposztba nem szabad dobni főttétel-maradékot, húst, tejterméket, de még déligyümölcsök vegyszerrel kezelt héját sem.

A Zöld Tabánért csoport és a FŐKERT múlt héten a Tabánban, a teniszpályák mellett épített közösségi komposztálóhelyet, ami elsősorban a Tabán területén keletkezett zöldhulladékot fogadja be.

A szabályok betartása mellett azonban bárki szabadon használhatja saját háztartási zöldhulladékának elhelyezésére is, és hogy mit lehet beletenni, azt a tárolókra függesztett listában lehet elolvasni, valamint a Humusz Szövetség oldalán

Címkék