Tegnap este több új elemmel és pontosítással bővült a korlátozó intézkedések listája, és megjelent a Magyar Közlöny a részletekkel.

  • Könnyítésnek tűnik az új elem, miszerint az éttermek teljes bezárása helyett annyit fogalmaz meg a rendelet, hogy bár vendéget nem fogadhatnak, az elviteles rendszer működni fog: az étteremben leülni nem lehet, ott „vendégnek csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni”. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak, és ez vonatkozik a munkahelyi éttermekre és büfékre, a szálláshelyeken található éttermekre és bárokra – abban az esetben, ha kizárólag a szállóvendégeket szolgálják ki –, az iskolai étkezdékre, valamint az egészségügyi intézmények éttermeire és büféire is. Az éttermi házhoz szállítások adminisztratív terheit a kormány csökkenti, és bevonhatóvá teszi a taxisokat a feladat ellátásába.

  • A gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével minden üzlet bezár este 7-kor, és leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. „A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett” – áll a szabályzatban, ami valószínűleg azt takarja, hogy este 8-ig igénybe lehet venni ezeket a szolgáltatásokat.
  • Minden gyülekezés tilos, ahogy mindennemű rendezvény megtartása is, ideértve a kulturális eseményeket, valamint a karácsonyi vásárokat. A kormány a vallási szertartásokat nem tiltja be, azok megtartását a vallási közösségek döntésére bízza.

  • A szabadidős létesítmények bezárnak, beleértve a fitnesztermeket, fedett uszodákat, fürdőket, múzeumokat, könyvtárakat, játszóházakat, állat- és kalandparkokat, mozikat, korcsolyapályákat. Profi sportolók viszont használhatják a sportlétesítményeket.
  • Este 8 és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. Kivételt képez a munkavégzés és a profi sportolók esetében az edzés, meccs (ezeket hivatalos papírral igazolni kell, az igazolás letölthető innen), továbbá a kutyasétáltatás (a lakóhely 500 méteres körzetében) és az egészségkárodással, életveszéllyel fenyegető helyzet.
  • A maszkviselés kötelező lesz a 10 000 főnél nagyobb települések egyes közterületein. Vagyis nem mindenhol, az utcára kilépve; az érintett területeket a polgármester fogja kijelölni. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve a zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

  • A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak.
  • A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani, az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett, viszont az amatőr csoportsport (például kosarazás, foci, röplabda) tilos.
  • A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig nyitva tartanak, a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg. Az iskolák a középfokú oktatásban a 9. osztálytól digitális munkarendben működnek, a középfokú intézmények kollégiumai az iskolaigazgató döntése szerint működnek. Az egyetemek és a főiskolák digitális munkarendre térnek át. A felsőoktatási intézmények kollégiumai bezárnak, ez alól kivételeket a rektor állapíthat meg. A tartózkodás különösen a határon túli és a külföldi diákok, illetve a hatósági házikarantén-kötelezettséget a kollégiumban teljesítők számára engedélyezhető.

  • Magán- és családi rendezvények (például születésnap) 10 főig megtarthatóak. Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg. Esküvők lakodalom nélkül tarthatók meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt.
  • A kórházak, iskolák, óvodák, bölcsődék dolgozóit és a szociális intézményekben dolgozókat – a külön kormányrendeletben foglaltak szerint – hetente tesztelni kell.

Címkék