Az biztos, hogy 2020 emlékezetes év lesz a Liszt Ferenc Repülőtér életében – a szó pozitív és negatív értelmében egyaránt. Idén adták át az új utasmólót, az új poggyászosztályozó csarnokot és a Cargo City-t, ugyanakkor a koronavírus-járvány a reptéren is érezteti hatását: idén 97%-kal esett vissza a forgalom. Ám semmi sem tart örökké, bizakodásra ad okot, hogy a közeljövőben a kisebb fejlesztések mellett a 3. utasterminál megépítését is kilátásba helyezte a Budapest Airport.

2018-ban írták alá a Liszt Ferenc Repülőtér teljes területére vonatkozó fejlesztési tervet. Ennek keretében készült el az 1. móló, az új poggyászosztályozó csarnok, valamint a légiáru-kezelő központ, a Cargo City is. Ahogy korábban mi is megírtuk, az elkészült új utasmólóval a diszkont légitársaságok utasainak várakozási idejét szerették volna komfortossá tenni a korábbi, kényelmetlen bádogváros-hatást keltő épület helyett. A három nagyfejlesztésen túl kialakítottak egy kétsávos turbokörforgalmat a terminálokhoz vezető úton, ami segíti az utas- és áruforgalmat, felújították a futópályákat és gurulóutakat, míg az terminálon belüli közlekedés megkönnyítésére digitális fejlesztéseket hajtottak végre.

Az Mfor.hu értesülései szerint a további fejlesztésekről sem mond le a Budapest Airport Zrt. (BA), ezek közül a legnagyobb a 3. utasterminál megépítése lesz. A fejlesztési terveket a járvány miatt bekövetkező csökkenő forgalom és pénzügyi helyzet, valamint a bizonytalan(abb) jövő következtében felülbírálták és újratervezték, de a cég bizonyos fejlesztések előrehozása mellett döntött. Érdekes kérdés, hogy miért a zuhanó utasforgalom kellős közepén indul egy újabb utasterminál megvalósítása a reptéren, de ha a járvány előtti rekordévet és a töretlen felívelést nézzük, akkor van ok a bővítésre.

A tervben a 3. utasterminál mellett a repülőtér környezetének és meglévő épületeinek teljes felújítása, egy közlekedési csomópont kialakítása, a parkolási lehetőségek kibővítése is szerepel. A jövőbeni fejlesztéseket a járvány utáni fellendülés és az utasforgalmi igények függvényében fogják megvalósítani, mindezzel pedig céljuk, hogy biztonságosan termeljenek bevételt. Ez egyébként a befektetők szempontjából is vonzó lehet, a potenciáis fejlesztéseken túl a reptér lehetséges eladásáról és állami tulajdonba kerüléséről is szóltak pár napja a hírek, azonban a BA nem erősítette meg az eladási / vételi szándékot. 

Címkék