Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

látnivalók és kultúra

Csipkerózsika felébredt álmából – ilyen lett a felújított turai Schossberger-kastély

Pazar látványt nyújtott leromlott állapotában is, a felújítást megelőző években, most pedig olyan, mintha egy Walt Disney-rajzfilmből bukkanna elénk. Az egykori Schossberger-rezidencia luxusszállóként nyitott újra a nyáron, megnéztük, hogy fest most.

Annak ellenére, hogy a műemlék évtizedek óta magára volt hagyva, a pincében állt a víz, egykor szenzációszámba menő, pompás, tornyos tetőszerkezetét is megmarcangolta az idő vasfoga, a kastély még a 2010-es években is látogatható volt. Sok turista érkezett a Budapesttől egy órára fekvő Tura egyetlen nevezetességéhez, amely potyogó vakolat ide vagy oda, málló pompájában is lélegzetállító látványt nyújtott. 2013 októberében nekem is volt szerencsém megnézni: olyan volt, mint Csipkerózsika elátkozott kastélya, a festői küllem mögött málló falak, kongó terek, betört ablakok, romos szobák követték egymást. Az akkor rendezvénytérként funkcionáló Pálmaházban vörösbársonyos székek sorakoztak a miniszínpad előtt, egy halloweeni program mementójaként faragott töklámpások díszítették zugait.

Ezt kísértetjárta körítést még megfejelte a félhomályos folyosókon megrendezett, szürreális Angelina Jolie-kiállítás a sztár életéről, ami annak állított emléket, hogy két évvel előtte itt forgatta le Vér és méz földjén című filmjének egyes jeleneteit. 
 
A kastély vonzereje azonban az omladozás ellenére is működött, egyrészt látszólag egészen látogatóbarát maradt, másrészt architektúrája ritkaságszámba megy a hazai kastélyok között, ezt pedig építtetőjének, Schossberger Zsigmondnak és tervezőjének, Bukovics Gyulának köszönheti.

Zsidó kereskedőkből bárók

A Schossbergerek egyszerű dohánykereskedőként kezdték, de a 19. század közepére a leggazdagabbak közé küzdötték fel magukat. Schossberger Vilmos Simon alapozta meg a vagyont, 1863-ban nemesi címet is kapott Ferenc Józseftől (dohánylevélcsokrot tartó oroszlánnal és a szorgalmat jelképező méhkaptárral díszített címerük ma is megnézhető a főbejárat felett). Fia, az ambiciózus Schossberger Zsigmond apja nyomdokain tovább lépdelt felfelé a társadalmi ranglétrán, 1890-ben más zsidó nagypolgárhoz hasonlóan bárói címben is részesült. Rangjához méltó, azt prezentáló, divatos nyári lakot szeretett volna építtetni magának, amihez külföldi példát vett alapul: a hasonlóan polgári háttérrel rendelkező, vagyonos Rotschildok kastélyát, a buckinghamshire-i Halton House-t.

Ahogy azt az északi torony szélzászlója ma is jelzi, 1883-ban épült fel az Esterházy családtól megvásárolt turai birtokon a neoreneszánsz stílusú kastély megannyi ég felé törő tornyával és kéményével, oldalában a letisztultabb, itáliai reneszánszt idéző, kápolnához hasonlító Pálmaházzal/Télikerttel. Útleírásokban gyakran olvasni a fordulatot, hogy Loire menti kastélyokra emlékeztet.

A terméspala tetőket éppenséggel pont franciaországi palabányából hozatták, és dicséretes, hogy a felújítás során ugyaninnen hozták az új fedőelemeket. Az épület tervezőjeként immár Bukovics Gyulát tartják számon, aki több Andrássy-úti villát és a Kossuth téri Földművelésügyi Minisztérium is jegyez építészként. Ybl Miklós munkatársaként és irodavezetőjeként dolgozott, és a Turai kastélyról is sokáig tartották, hogy maga Ybl tervezte, amire ráerősített, hogy a belső díszítőfestéseket az Operaházban is remeklő Scholtz Róbert készítette. Az utókor csak pár éve tisztázta a félreértést.

A historizáló küllem mögött rendkívül modern otthon rejlett: központi fűtés, villanyhálózat, étellift, vízvezetékrendszer. Korszerű vívmány volt a maga idejében, hogy a falak közé 30 centiméteres légrést is terveztek szigetelésül, valamint felülről tüköraknás fénycsapdák közvetítették a fényt az épület alsó, sötétebb részeibe. Mindezt a kényelmet Schossberger Zsigmond utódai csak pár évtizedik élvezhették: a család a nemesi cím felvételekor sem hagyta el a zsidó vallást, a II. világháború után pedig szomorú véget ért magyarországi történetük: Zsigmond egyik unokája, Schossberger Viktor munkaszolgálatban vesztette életét, testvére, Klára pedig Angliába menekült.

1944 után a kastélyban működött orosz főhadiszállás, hadikórház, aztán évtizedekig, 1974-ig általános iskola. Ezután még a lebontása is felmerült, de aztán a Lapkiadó Vállalat birtokba vette birtokba végül az épületet. A 90-es évek elején egy titokzatos indiai befektető vásárolta meg, aki aztán sorsára hagyta az egyre rosszabb állapotba kerülő műemléket. A kastély aztán 2015-ben került ismét reflektorfénybe leginkább politikai okokból, új tulajdonosa, a miniszterelnök vejéhez köthető BDPST Group miatt, akik vállalták az épület és a hozzá tartozó műemlék park teljes felújítását.

Luxusszálló 19 szobával

A 30 hónapon át tartó külső-belső felújítás során az egyik legkomolyabb teendő a talajvíz kizárása és a pincerész szigetelése volt (itt kapott helyet a luxusszálloda spa-részlege), a másik pedig a tető szó szerinti újjáépítése: a tetőszerkezetet födémig visszabontották, a 20, összeomlás szélén álló kéményt tégláról téglára építették újra.


19 szobás luxusszálloda lett a kastélyból, ami a limitált szobaszámmal exkluzivitást ígér a vendégeknek. Csetnegi Zoltán, a BOTANIQ Turai Kastély szállodaigazgatója az épületbejáráson elmondta, hogy ahhoz, hogy 19 szobával gazdaságilag fenntartható legyen a kastély, a rendezvényekre is nagy hangsúlyt kell fektetni, a parkban ezért is építettek fel egy erre alkalmas sátrat – a kastély ugyanis meglehetősen tagolt, terei túl kicsik ahhoz, hogy konferenciákat lehessen tartani bennük. 

A földszinten lévő szalonok se túl méretesek (a funkciójuk könyvtárszoba és társalgó lesz), a bálteremnek újonnan elkeresztelt, korábban különböző irodákra, termekre tagolt helyiség sem elég nagy. Így is kellett bővíteni az épületet: a kastély területének 90%-át teszi ki vendégtér, a szálloda infrastruktúráját ellátó kiszolgálóhelyiségek a föld alá kerültek 500 négyzetméteren, a bálterem terasza melletti területen.

A műemléki előírások miatt elég változatos képet mutat a szobák mérete és elrendezése, a 2. emeleten például jóval alacsonyabb a belmagasság, és van olyan szoba, melynek kis budoárja az óratoronyba csatlakozik (melynek órája ma már műhold segítségével mutatja a pontos időt). Az óratorony törzsébe illeszkedik a szuteréntől felfelé a sókamra, a szivarszoba és az első emeleti szobában egy kis tárgyaló.

Az egész kastélyban rekonstruálták a Scholtz-féle festéseket és egyéb díszítőelemeket, újjáépítették a süttői és sóskúti mészkőből készült korlátokat, boltíveket, és kőrestaurátorral az eredeti lépcsőket is. A lépcsőfordulóban egy kis helyen meghagyták ez eredeti cementkövezetet látványosságként, amúgy öntött terrazzo burkolatot kaptak a földszinti terek és a folyosók – kár a fekete-fehér eredetikért, de állítólag már nem voltak annyira jó állapotban.

Kívülről eredeti pompában ragyog a kastély, de bent a korhűséget hiába keressük. A II. világháború után teljes berendezését kifosztották, amit a tervezők nem akartak réginek álcázott bútorokkal vagy innen-onnan összeválogatott antikvitásokkal pótolni, ezért inkább a modern olasz dizájnbútorok mellett döntöttek – ízlés dolga, ki mit preferál, vágyik-e vagy sem a századfordulós hangulatra, ha épp egy luxus kastélyszállóban tölti az éjszakát.

A Pálmaházra – ahogy persze az egész kastélyra – rá sem ismerni, itt a földszinti kávézó/bár vendégterét alakították ki. Hogy télen-nyáron emberi tartózkodásra alkalmas legyen a helyiség és a klíma, az eredeti ablakkazetták összetöredezett, vékony üveglapjai helyett egy darabból álló, vastagabb üveget helyeztek be a régi felosztásnak megfelelő vas imitációkkal.

Az épület a korábbi sárgás szín helyett fehérben pompázik, halljuk is a fülünkben a Walt Disney-mesék intróját; Csipkerózsika felébredt álmából, és alapos nagytakarításba, renoválásba fogott a háza táján. Még szebb véget érne a mese, ha a különleges műemléket az is közelebbről megcsodálhatná, akinek nem telik a luxusra. Erre szerencsére gondoltak a tulajdonosok, és nyáron a turai lakcímkártyával rendelkezők ingyen bejárhatták be a kastélyt.

Jelenleg egy 2500 Ft-os belépővel bárki sétálgathat a 10 és fél hektáron elterülő ősfás parkban, a jegy ára pedig egy meleg italt is magában foglal a Pálmaház kávézójában előre lefoglalt és egyeztetett időpontban. Új és örömteli fejlemény, hogy a honlapjukon épp vasárnapi családi ebédet hirdetnek gyerekprogramokkal, tehát ily módon is van és (remélhetőleg lesz is) lehetőség bejutni az elragadó műemlék falak közé.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Látnivalók és kultúra

Budapest Szubjektív – Németh Juci

?>

Interjúsorozatunkban Németh Juci énekesnőt kérdeztük a Budapesthez fűződő viszonyáról.

Szponzorált

A The New Yorker mintájára itt a The Budapester – 151 illusztráció mesél a fővárosról a Városháza udvarán

?>

151 illusztráció idézi fel a budapestiek városi élményeit a The New Yorker hetilap borítóinak nyomán, a grafikákat a Városháza parkban nézhetjük meg.

Kultúra

Fűri Judit előadása a Városmajori Jézus Szíve-templomban

Fűri Judit üvegművész–restaurátor december 2-án a Városmajori Jézus Szíve-templom díszüvegablakainak restaurálásáról és rekonstrukciójáról tart izgalmas előadást.

Neked ajánlott

A