A budatétényi bevásárlóközpontban található KockaPark csak a nevében park: valójában egy széles, nagy helyiségből álló kiállítóterem és játszóház, amelyben még egy külön, több mint 200 nm-es Star Wars tematikájú szoba is helyet kapott, nem beszélve az óriási méretben terpeszkedő terepasztalról, melynek erre-arra kanyargó sínein vonatok és villamosok keresztezik egymás útját a jól ismert, valamint a fantáziaszülte épületek között. A KockaPark a legózást emeli szinte művészi szintre, és olyan élménnyel ajándékoz meg, aminek egy gyerek sem tud ellenállni, de még a gyermeklelkű felnőttek sem. Persze a Nyugati pályaudvar élethű másától az is dob egy hátast, akiben már nyoma sincs a homo ludensnek, a játékos embernek.

Kezdjük is mindjárt innen, a játékosság felől. Akinek nemcsak, hogy volt gyerekszobája, de még eleven él is benne az emlék erről, az a KockaParkba belépve azonnal elbizonytalanodik. No, nem azért, mert amit lát, az nem tetszik neki, hanem épp ellenkezőleg. Zavarba jön a hatalmas térben elétáruló és szinte ráömlő látványtól, és hirtelen azt sem tudja, merre induljon el. Vele szemben a már említett Nyugati pályaudvar gigantikus méretű épülete, valamint annak környéke terpeszkedik, bal kéz felől a kalózok kora hívogatja, jobbról pedig az előírásszerű haladási irány. Úgyhogy végül arra indul el, biztos, ami biztos.

A 2017-ben megnyitott KockaParkot lelkes legóépítők alapították, és azon túl, hogy szerettek volna összehozni egy játszóházas kiállítást, még arra is vállalkoztak, hogy a magyarországi LEGO® közösséget összefogják. Ez olyannyira sikerült is nekik, hogy jelenleg ők számítanak a legnagyobb és legátfogóbb csapatnak. Miközben a régebb óta építők is folyamatosan készítik az újabbnál újabb látványosságokat, érkeznek az újak is a soraikba – jelenleg is ki van állítva egy hatalmas MALÉV gép, ami egy ifjú építőmester munkája.

Ha végigmustráljuk a KockaPark kiállított tárgyait, azokat három csoportba sorohatjuk. Egyfelől vannak a hivatalos LEGO® kiadások, aztán ezeknek az építők által továbbfejlesztett, kiegészített és felturbózott változatai, végül – a kiállítás legnagyobb részét is ezek teszik ki – az építők által megálmodott konstrukciók, melyek között vannak ismert, neves épületek (a már említett Nyugati pályaudvar, vagy a Vásárcsarnok), meg olyan építmények is, melyek a valóságban nem léteznek (például a világ négy különböző székesegyházából formázott bazilika), de láthatunk tankokat, repülőket, autókat, lényeket, szörnyeket, filmes helyszíneket (Star Wars, Avatar, Karib tenger kalózai, Harry Potter) és fantáziatájakat is. Ezek azok az elemei a kiállításnak, amik a KockaPark meg úgy általában a legózás lényegét is megmutatják: egy kreativitást igénylő és azt fejlesztő, meg úgy általában arra sarkalló játék szellemiségét csakis felfokozott és totálisan felszabadított kreativitással lehet új szintre emelni.

A KockaPark nem egyszerűen csak egész évben nyitva tartó kiállítóterem és játszóház, hanem számos további szolgáltatást és programot is kínál. Szülinapi gyerekzsúr épp úgy megtartható a gigantikus LEGO® birodalom falai között, mint felnőttekre szabott céges csapatépítés, de szerveznek kiállításokat külső helyszínre, és játszóházi kitelepülést is vállalnak. És van még egy fontos fegyvertény a hely építőinek birtokában, ami pedig arra ösztökélheti a legózás rajongóit, hogy időnként újra felkeressék a KockaParkot: nem kötött, állandó tárlattal bír a hely, hanem a kiállítás állandóan változik, vagyis fejlesztik a már kiállított építményeket, időnként újakat hoznak és a teret is át-átrendezik – akárcsak a legózás, úgy a KockaPark is folyamatosan fejlődik.

Címkék