A belengetett őszi korlátozások és a nyár utolsó hétvégéjének hatására az utóbbi hónapok legsűrűbb napjainak nézünk elébe programok szempontjából – az augusztus 27. és szeptember 2. közötti hét napra régóta nem látott dömpingből válogathattok az Artmozik Éjszakájától a Kolorádót helyettesítő Csakcsűr fesztiválig.

Augusztus 27., csütörtök

Augusztus 27-én első alkalommal ad koncertet a Kobuci Kertben az egyszerre mély, táncos és elszállós zenéjéről ismert Freakin' Disco. A pszichedelikus és elektronikus elemekkel is bőkezűen bánó zenekarnak ez lesz a nyárzáró bulija is egyben.

További infók

Szintén csütörtökön második alkalommal rendeznek tervezői vásárt az Auróra belső udvarán, ahol ezúttal a szövött falidíszektől a natúr kozmetikumokon át a táskákig válogathatunk majd a dizájntermékek között.

További infók 

A Capa Center legfrissebb kiállítása a napokban nyílt, A látvány érintése című tárlat Szántói Lilla munkáiból válogat. Szántói Lilla művészeti munkáiban a fotográfia és a könyv kapcsolatával foglalkozik, fotókönyveket készít. A Lapozó könyvműhely alapítójaként egy manuális technikák értékeinek megőrzésére épülő, grafikát, analóg fotográfiát és könyvkötészetet összefogó alkotóműhelyt vezet Budapesten.

További infók

Augusztus 28., péntek

Bár az idei év számos kellemetlen meglepetést tartogatott a filmszínházaknak is, 2020-ban sem kell kihagynunk a nagy cinefil kalandot, vagyis a virrasztós mozizást. Augusztus 28-án, péntektől másnapig a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe mozikba lehet vándorolni, filmről-filmre – a nagy kedvencektől a premier előtti csemegékig, s vissza. Joker, Élősködők, Palm Springs, Az igazság, Tiszt és kém – A Dreyfus-ügy, Volt egyszer egy… Hollywood, Notthing Hill-i cukrászda, Ema, Inkább lennék özvegy, Martin Eden, s még nagyon-nagyon sok másik cím vár az éjszakázókra, egyes mozinként izgalmas tematikus válogatásban is.

További infók

2020-ban már 15. alkalommal rendezik meg a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva fesztivált, melyre idén is augusztus utolsó hétvégéjén kerül sor. A járványhelyzet miatt a rendezvény visszatér a gyökereihez, ami kisebb, családias és inkább bensőséges hangulatú fesztivált jelent, mely a kisebb méretű, kevesebb embert befogadó helyszíneken zenés, irodalmi, színházi, gasztronómiai, képző- és iparművészeti programokat kínál az érdeklődőknek.

További infók 

Mint oly sok más rendezvény idén nyáron, a Kolorádó fesztivál is elmarad, a szervezők azonban nem hagyják annyiban a dolgot és augusztus utolsó hétvégéjén megrendezik a fesztivál csökkentett módú verzióját, a Csakcsűrt. A Kolorádó ikonikus programhelyszínén két napon át követik majd egymást zenekarok és DJ-k – természetesen minden hatályos járványügyi szabályozást betartva, korlátozott számú belépővel.

További infók 

A járványhelyzet miatt jóval családiasabb formában, de 2020-ban is megrendezik a Bakáts Fesztet augusztus 28. és 30. között a Bakáts téren és környékén. A három nap során színpadra lép például a Besh O Drom, a Ricsárdgír, az Anima Sound System (DJ set) és a Várkonyi Csibészek is, de számos gyerekprogram, akrobatabemutató, valamint fényfestés is várja majd az érdeklődőket.

További infók 

Akárcsak a Müpa, a New Orleans Swingfesztivál is jubilál: tizenötödik alkalommal nyitja az évadot a tradicionális jazz rajongóinak kedvét kereső háromnapos rendezvény. Rögtön az első napon ismét egy hangversenytermi koncertnek örülhetünk. A főszereplő énekesnő Szőke Nikoletta, vendég duettpartnere Gájer Bálint, a kísérő Nikoletta állandó ritmusszekciója, valamint a Budafoki Dohnányi Zenekar, műsorukon pedig Hollywood ismert filmbetétdalai szerepelnek különleges hangszerelésben. Másnap a Fesztivál Színházban a harmincöt éves Bohém Ragtime Jazz Band fülét húzhatja meg, aki előadásukban meghallgatja a jazztörténet hőskorából származó slágereket hangszeres, énekes és táncos közreműködőkkel. Vasárnap Váczi Eszter szerez majd meglepetést rajongóinak Martin Breinschmid és az osztrák-magyar The Dream Makers csapat kíséretében, hiszen tőle szokatlan módon a korai swingkorszak örökzöldjeit adja majd elő.

További infók 

A nagy fesztiválok elmaradása miatt néhány fiatal magyar zenekar összedugta a fejét, és összehozta a La Boum minifesztivált, amit a pusztazámori Öreg Tölgy Kastély-Fogadó kertjében és termeiben rendeznek meg augusztus 28-án és 29-én. A Bohemian Betyars, a Fran Palermo, a Mary PopKids, a Middlemist Red és a Platon Karataev vezérletével az esti hagyományos koncertek előtt délután akusztikus performanszokat lehet majd elcsípni, éjszaka pedig az elektronikáé lesz a főszerep a bálteremben.

További infók 

Augusztus 29., szombat

Augusztus 29-én harmadik alkalommal rendezik meg a Libegők Éjszakáját, amikor egészen hajnali 1-ig lehet majd utazni a Zugligeti Libegőn, külön erre az alkalomra váltott retúrjeggyel.

További infók

A zebegényi Füstölgő Sarok BBQ augusztus 29-én rendezi meg rendezvényhelyszínén a Füstölgő Fesztivált, ahol a füstön, parázson és szabadtűzön készült ételek kóstolása mellett zenei és gyerekprogramok is várják majd a barbecue-ra éhes vendégeket a Sárkánydombon.

További infók 

Augusztus utolsó szombatján rendezik meg a 2020-as Budapest Urban Gamest, a városi sportok utcaolimpiáját. A járványhelyzet miatt néhány változás várható az idei évben, melyek közül a legjelentősebb, hogy a grundfoci és a streetball most kimarad, újdonságként azonban bejön a jóga és street workout.

További infók 

Szombaton és vasárnap ezen a hétvégén is lazulhatunk majd a megunhatatlan dunai panorámával a háttérben a Felix Kitchen & Bar hétvégi brunchcsán. A közönségkedvenc klasszikusok mellett újdonságokra is számíthatunk, mindkét napon fél 10-től 16 óráig. (X)

További infók 

Berlin, Tel-Aviv, Helsinki, New York, Isztambul, London, Nairobi, Kigali és Tallinn után újra Budapesten a Black Food Festival, amelynek ez alkalommal az OFF Kultúrszövőgyár ad helyet. A korábbiakhoz képest további újdonság, hogy augusztus 29-én az első rendezvényhez képest jóval több, közel 50 kiállító lesz jelen a fesztiválon, ahol a macaronoktól kezdve a sörökön át a hamburgerekig lehet majd kóstolni a különböző fekete különlegességekből.

További infók 

Augusztus 29-én, a Vajdahunyad várában rendezik meg a 10. Magyar Bor Napját, melynek keretében a kötetlen beszélgetéseken és a kóstoláson túl kedvezményes borvásárlásra is lesz lehetőség. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött!

További infók

Augusztus 29-én és 30-án gluténmentes lángosokkal és palacsintákkal is készül a nemrégiben megújult Retró Lángos a Bajcsy-Zsilinszky úton, melyeket szeparált helyiségben, külön erre szánt eszközökkel és feltétekkel fognak elkészíteni.

További infók 

Augusztus 30., vasárnap

A Mit játsszunk? csapat már második alkalommal rendezi meg társasjátékpiknikjét minden játékőrültnek és más játszani vágyónak. A programot a margitszigeti Hármas Büfé mögötti rétre szervezik, ahol a pokrócokra letelepedve lehet játszani a résztvevők, vagy a szervezők által hozott társasokkal. A programon – a játékon kívül – lesz még kerekpokróc-beszélgetés a szervezőkkel, ajándéksorsolás és közös fotózkodás is. A program elsősorban felnőtteknek szól, de szívesen látják a gyerekeket és a családokat is.

További infók 

A RUNaway által szervezett Way To The Forest futóversenyeken az erdő adja a környezetet, ám ennek ellenére nem csupán a terepfutók jelentkezését várják, ugyanis az augusztus 30-i versenyen aszfaltozott útvonalon is kipróbálhatjuk magunkat Szentendre mellett.

További infók 

A nyár színeit és ízeit hozza majd sok-sok cserepes és vágott virág, dizájntermék és kerti finomság augusztus utolsó vasárnapján, a Kiskertpiacon. A helyszín ezúttal is az ELLÁTÓház.

További infók

Az idén 100 éve született Federico Fellini életpályája előtt is tisztelegve, talán az egyik legismertebb alkotását vetítik augusztus 30-án a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Az 1960-ban készült Az édes élet című film Marcello Mastroianni és Anita Ekberg főszereplésével a cannes-i filmfesztiválon elnyerte a fesztivál fődíját, az Arany Pálmát. Az édes élet mérföldkő Fellini életműve alakulásában, egyúttal a modern európai filmművészetben is.

További infók

Vasárnap, az Iparművészeti Múzeum által szervezett rolleres városi sétán felfedezhetjük, hogy az Andrássy út környékén mely híres emberek éltek, milyen stílusú épületben laktak, hogyan rendezték be otthonukat. A séta során az egyik legjelentősebb 19. századi polgári műgyűjtő, Ráth György otthonába is betekinthetünk, és megfigyelhetjük azt is, hogy milyen különleges tárgyakat gyűjtött és hogyan rendezte be a villáját. A programon elsősorban a 19. századi művészek házait nézhetjük meg, valamint sok érdekes történetet is megtudhatunk Budapest híres színészeiről, képzőművészeiről, iparművészeiről és íróiról.

További infók

Augusztus 31., hétfő

Hétfőn a 90-es évek egyik legjobb filmjét vetíti a Budapest Rooftop Cinema a Mammut Tetőn, ez alkalommal a Jim Carrey főszereplésével készült Truman show kerül vászonra a város felett.

További infók 

Szeptember 1., kedd

Szeptember 1-jén kezdődik a 16. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál, melynek versenyprogramjában ismét felbukkannak olyan alkotások, melyeket a Sundance-en és Cannes-ban is díjaztak, illetve BAFTA-ra is jelöltek. A fesztivál idei versenyszekciójába érkeztek spanyol, iráni, cseh, francia, sőt maláj rövidfilmek is, és persze a magyar alkotók is képviseltetik magukat. A vetítéseknek az Art+ Cinema, a Puskin mozi, az Olasz Kultúrintézet és a Cervantes Intézet ad otthont.

További infók 

A TOBE Gallery évadnyitó kiállításán Bartha Máté, a nemzetközi színtéren is számos sikert elért, Kontakt című sorozatát mutatja be. Az anyag 2018-ban elnyerte a Capa Nagydíjat, a 2019-es Arles-i Fotófesztiválon pedig Prix Découverte Louis Roederer-díjban részesült. A kiállítást szeptember 1. és 30. között lehet megtekinteni.

További infók 

R. W. Fassbinder születésének 75. évfordulója alkalmából a Goethe Intézet támogatásával mutatja be a KVTársulat a R. W. Fassbinder és Michael Fengler forgatókönyvén alapuló, Miért lett R. úr ámokfutó? című művet. A bemutató előadásoknak a HPS KultSzalon ad otthont szeptember 1-jén és 2-án, 19 órától.

További infók 

Szeptember 2., szerda

Szeptember 2-án ismét Paletta Estipiac, melynek origójában a Paletta Páva utcai egysége lesz továbbra is, de más környékbeli helyek is csatlakoznak majd a Tompa utcából, úgymint a Flaska Borbár és a Crafty Bar. Az említett helyek által kínált kóstolók, termékek mellett számos termelő is kitelepül a környékre, de lesz pizzasütés, madridi pacal és tapasok is.

További infók

A PIM Estikéken kortárs irodalommal, zenével és hideg fröccsel várja a múzeum árnyas kertje a látogatókat. Bemutatkoznak a Térey-ösztöndíjas alkotók, akik legfrissebb műveikből olvasnak fel nekünk. A szeptember 2-i alkalmon Falcsik Mari, Varró Dániel és Vörös István lesznek a vendégek Mirtse Zsuzsa moderálása mellett, míg a zenei vonalat Szirtes Edina Mókus fogja képviselni.

További infók 

Címkék