Amikor egy hely már évtizedek óta ugyanazzal a kedvességgel és odaadással fogadja vendégeit, amikor a hangsúly a folyamatos megújuláson van a még tökéletesebb élmény érdekében, amikor a nap végén az a legfontosabb, hogy mindenki elégedetten távozzon és szívesen visszatérjen, biztosak lehetünk benne, hogy jó kezekben vagyunk. A Szőnyi Étteremben szívvel-lélekkel készülnek a fogások kicsiknek és nagyoknak, amiket nyáron a pompás teraszon érdemes elfogyasztanunk!

A Szőnyi Étterem egy szép időt megélt, és változatlanul közkedvelt hotelben található, ahová még ha először véletlenül is tér be az ember – tételezzük fel praktikussági okokból útközben ugrik be egy áhított ebédre – elég valószínű, hogy hamar rajongójává válik. Ha az idő nem sürget, és hosszú órákat ücsörögnénk el egy árnyas helyen, ahol a kínálatban a különböző ízlésű családtagok is megtalálják számításukat, és a legkisebbek is jól érzik magukat a modern játszótéren, ez az étterem tökéletes választás. A hely filozófiája, hogy az étkezés egy olyan élménnyel párosuljon, amiért érdemes visszajárni. Étlapjukon modern és házias jellegű ételek sorakoznak, az egészségtudatosabb fogásokkal egyre inkább kiegészülve, a páratlan hangulatú terasz egy része ősztől beüvegezve télikertként, kandallóval várja a vendégeket.

„Konyhánkban hagyományos ételek készülnek kicsit újragondolva, nem túlzásba esve, olyan mennyiségben, amivel jól lehet lakni, és amelyek minősége megkérdőjelezhetetlen. A tökéletességre törekszünk, így mindennap én is megkóstolom az ételeket mielőtt felszolgáljuk kedves vendégeinknek” – meséli Ruszkai Katalin, a hely megálmodója.

„Konyhánkban hagyományos ételek készülnek kicsit újragondolva, nem túlzásba esve, olyan mennyiségben, amivel jól lehet lakni, és amelyek minősége megkérdőjelezhetetlen. A tökéletességre törekszünk, így mindennap én is megkóstolom az ételeket mielőtt felszolgáljuk kedves vendégeinknek” – meséli Ruszkai Katalin, a hely megálmodója.

Hétközben az üzleti ebéd, hétvégén a polgári lakomázás a jellemző. A bőséges választékról a folyamatosan fertőtlenített étlapon tájékozódhatunk – régi kedvencek és modern trendek fényében készülnek a fogások, frissen, magyarosan, de a nemzetközi csavarokat bevonva. Csernoch György az étterem fiatal, ambíciózus séfje külföldi tapasztalattal a zsebében fordította a konyhát egy friss zöldségekkel bátran operáló, reform irányba. Népszerű a csirkehúsos-jalapeñós sajtkrémleves, a gyöngyöző húsleves házi lúdgégetésztával, tele miden földi jóval, halételek közül a harcsapaprikás, a grillezett argentin garnéla és a lazacsteak. Legnépszerűbb szárnyasétel a vargányával, pármai sonkával göngyölt csirkemellfilé, melyhez köretként citromos-fenyőmagos tepsis burgonya jár. A kacsa, a cigánypecsenye és a mézes szójaszószos sertéskaraj mellett sem lehet elmenni szó nélkül, a bélszínrajongók nagy örömére pedig Angus marhából készülnek a steakek. Házi tésztával dolgoznak, kéthetente új ételt is tálalnak. Nyáron kihagyhatatlan a hideg meggyleves, hiszen gyermekkorunk nagy álma válik valóra, mert így tulajdonképpen egy desszerttel kezdjük az étkezést. Krémes, savanykás, megunhatatlan. A vegetáriánus felhozatal egyik közkedvelt darabja a grillezett kecskesajt mellett, ami a szezonális salátával és az édes sült sárgabarackkal jó válaszzás, ha könnyed és friss fogásra vágyunk.

Az ételfelhozatalnál nem ér véget a történet, a Szőnyi Éttermet a bájos, sok tervezés és gondoskodás eredményeként megvalósult kert koronázza meg. Modern a japán stílus ihlette halastóval és tavirózsával, mégis bohókás a mediterrán kerteket megidéző zabolátlan virágaival. Az idő itt kicsit megáll, a madarak és a lepkék mellett pedig egy vörös alak is megvillantja idomait: Garfield a kert egyik legközvetlenebb, és legközkedveltebb lakója időről időre valamelyik szimpatikus kőre terül ki, és meditatív módon napfürdőzésbe kezd. Jólneveltségét jól mutatja, hogy az asztalok közelébe nem merészkedik, viszont ha a kert egyik padján élvezzük a hely lassú ritmusát, feltehetően odaballag bezsebelni egy adag simogatást. A kert mellett találjuk a parkolót (ahol egyébként még elektromos töltő is van), és közvetlenül mellette az étterem játszóterét. A Szőnyi Étterem gyermekekből álló vendégserege itt kedvére mászhat, kúszhat, homokozhat vagy elkötheti a számos motor valamelyikét, amíg a felnőttek egy koktél mellett élvezik az édes semmittevést.

És ha már az italoknál tartunk, van hova nyúlni e téren is. A klasszikus üdítővonal és limonádék mellett találunk Panyolai pálinkából készült koktélokat, népszerű nyári kedvenceket, mint az Aperol, söröket, köztük csapolt Pilsner Urquell–t és hazai pincészetek prémium borait. Az étterem belső részén 50 fő, a teraszon 32  fér el kényelmesen 8 nagy asztalnál. A jó időre való tekintettel a terasz nagy népszerűségnek örvend, ha biztosra akarunk menni érdemes asztalt foglalni, akik pedig menekülnének a hőség elől, az étterem elegánsabb, légkondicionált részén is helyet foglalhatnak. 

Címkék

Elérhetőségek

Szőnyi étterem 1142 Budapest, Szőnyi út 38–40. Facebook-oldal Weboldal