A sportolás során nagyon fontos a bemelegítés, azonban előfordulhat, hogy ez lemarad, vagy éppen nem elegendő időt szentelünk neki. Ilyenkor sajnos olyan sportsérüléseket is szenvedhetünk, amelyek kellemetlenné tehetik mindennapjainkat. A következő cikkben ezekről, valamint speciális kezelésükről lesz szó bővebben.

Milyen sportsérülések vannak?

A terheléses sportsérüléseket általában az ismétlődő, helytelen terhelés okozza. Jellemző tünetei közé sorolható az inak eredésének kitapintása, a gyulladások, a fáradásos törés vagy a porckárosodás.

Az akut sérülések egyszeri, hirtelen nagy külső ráhatásra alakulhatnak ki. Ilyenkor megjelenhetnek zúzódások, szakadások, rándulások, de ficam vagy törés is.

A krónikus sérülések akkor alakulnak ki, ha nem ismerik fel a sportsérüléseket, és nem vagy rosszul kezelik azokat.

Az újrasérülés általában az eredeti sporttevékenység megkezdése után 1 hónapon belül, ugyanazon a helyen létrejövő sérülést jelenti.

A sportsérülések kezelése

Az első és legfontosabb, hogy az érintett testrészt nyugalomba helyezzük és pihentessük. Azonban a pihentetés nem egyenlő a teljes ágynyugalommal, hiszen szükség lehet a beteg aktivizálására is. Hatékony módszer lehet például a sérült végtag felpolcolása, amellyel javítható a keringés.

Ezenkívül a sportsérüléseket különböző módszerekkel és terápiákkal szükséges kezelni a sérülés helyétől, változatától és mértékétől függően. A legismertebb és legbeváltabb módszerek közé sorolható például a cryotherapia/jégterápia, a szakaszos jegelés, a jégmasszázs, a rugalmas pólya, a wrapping vagy a gipszrögzítés.

Kezelés gyógyszerkészítményekkel

Természetesen a sportsérülések kezeléséhez szükség lesz speciális gyógyszerkészítményekre is. A Dr. Hertelendy magisztrális sportgéljei segítenek enyhíteni a kellemetlen tüneteket. A hűsítő gélek erős hűtőhatásuknak köszönhetően enyhítik a duzzanatot, s a lüktető, égő, fájdalmas érzést is csökkentik. A tiszta gyógyszerkönyvi alapanyagokból készült termékek gyors felszívódást és hatékony enyhülést biztosítanak.

A Dr. Hertelendy már számos területen bebizonyította szaktudását, hiszen megannyi egészségügyi probléma kezelését támogató készítményt forgalmaz. A termékeket saját recept alapján készítik Hajmáskéren, a Szent Benedek Gyógyszertárban.

Amennyiben te is túl vagy egy kellemetlen sportsérülésen, magisztrális készítményeik biztosan enyhítik fájdalmadat! Azonban ne feledd, semmi nem helyettesíti a szakorvosi javaslatot, így sérülés esetén mindenképpen konzultálj az orvosoddal, nehogy krónikussá váljon az állapotod! Az orvos továbbá a termékeket is véleményezheti. A kockázatokról és mellékhatásokról kérdezd meg kezelőorvosod, gyógyszerészed!