A főváros pesti oldalának egyik rejtett értéke, a Naplás-tó, ez a buja és vadregényes táj a végeláthatatlan mocsárral, kvartyogó békákkal, teknősökkel, egymásba fonódó fákkal, na és a tóval, amiben fürdeni ugyan nem szabad, de sétálni a partján igen. A pestiek, azon belül is a a XIV., XVI. és XVII. kerületiek közkedvelt kiránydulóhelye ősztől egy izgalmas újdonsággal lesz gazdagabb: kilátó épül, ahonnan végre tényleg meglátjuk a környék valódi szépségét.

A Pilisi Parkerdő Zrt. egyik kiemelt célkitűzése a városi erdők ökológiai és turisztikai értékének fejlesztése, ezen belül pedig a pesti oldal erdőterületei jelentős potenciállal rendelkeznek. A XVI. kerületben található Naplás-tó környezetébe tervezett új kilátó építése is ennek a célkitűzésnek a része. A környék az utóbbi évtizedekben vált ipari övezetből lakó és pihenő övezetté, egyre népszerűbb kirándulóhellyé. A kilátó koncepciójának kitalálása során figyelembe vették a helyszín adottságait, és nagyon fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. 

A kilátó megépítésével megváltozik a környékbeli erdők funkciója és az erdei turisztikai lehetőségek is: felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból pedig méltó helyükre kerülnek a főváros pesti oldalának erdőterületei.
 
A Naplás-tavi kilátó a Pilisi Parkerdő városi erdő fejlesztési programjának egyik eleme. A megvalósítást a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé. A kilátó terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok augusztus első hetében indulnak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz.

Címkék