A térképes alkalmazás kéznél van, ha azt akarjuk megtudni, hol találunk rózsatöveket, bibircses nyírfát, japáncseresznye fát (ez az infó a tavaszi virágzáskor jól jöhet), datolyaszilvát (ki gondolná, hogy a Népligetben!), libanoni cédrust vagy szecsuáni ősmamutfenyőt, de akkor is, ha jártunkban-keltünkben szeretnénk megtudni, tartózkodási helyünkön éppen milyen növényekkel találjuk magunkat szemben.

A BP Fatár applikáció lényegében egy naprakész, térképes fa és park adatbázis és hibabejelentő alkalmazás, melyet a Főkert Zrt. fejlesztett le a Főváros támogatásával, miután leltárba vették a Budapesten fellelhető összes fát és zöldterületi objektumot, majd külön adatlapokat is létrehoztak nekik.

Az egyes közterekre, utcákra, sugárutakra rákeresve tájékozódhatunk, pontosan milyen virágok, fák, köztéri elemek teszik elviselhetővé például a Széll Kálmán teret, milyen flóra jellemzi a Hungária körutat vagy a Keleti pályaudvart. Vegyük például a Blahát: a térképen fellelhető információk szerint korai juhar, mirigyes bálványfa, virágos kőris, magyar kőris, kocsányos tölgy, tövises lepényfa is tengeti életét a nehezített körülmények között.

Az ingyenesen letölthető applikációban helyet kaptak a főváros kiemelt parkjai, azok minden fája, utcabútora, játszótere, ivókútja és kerti építménye. Május óta több mint 100 Budapesti nevezetes fával, és ami a legjobb, hogy 38 fővárosi helyi védettségű területtel gazdagodott, tehát egyenként rá tudunk keresni nemcsak az olyan híres, természeti emléknek számító fákra, mint a Gazda utcai hársfa, a Heinrich István utcai olimpiai emléktölgy vagy a Ráth György utcai platán, hanem az összes helyi védettségű területre Budapesten. Olyanok aprókra is, amikről nem sokat hallani, például a Denevér úti gyepfoltról a XII. kerületben, a Fácános vagy a Kőérberki szikes-rét természetvédelmi területről vagy a Turjánosról a XV. kerületben.

Ha pedig valahol rongálást vagy hiányt észlelünk, a hibabejelentés funkcióval jelezhetjük is a Főkert felé.

Címkék