A konyha világításának a tudatos és kreatív kivitelezése bizony elképesztően sokat adhat hozzá a helyiség általános atmoszférájához. A fényforrások cseréje és újragondolása után teljesen úgy érezhetjük, mintha egy másik konyhába lépnénk be. A cikkben tehát a konyha világításának megújítása kapcsán igyekszünk némi inspirációval szolgálni, külön kitérve az egyes fényforrástípusok hasznosságára, valamint a praktikum és az esztétikum szerepének hangsúlyozására.

A konyhai világítás kialakítása praktikus szempontok mentén

Amikor a konyhában uralkodó fényviszonyokat szeretnénk közel optimálisra hangolni, akkor a praktikum szempontjait nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Merthogy a konyha alapvetően a főzés terepe, nappali és esti fényviszonyok között egyaránt.
 
Ennek szellemében kulcsfontosságú kellően megvilágítani magát a munkafelületet, ami az esetek döntő többségében a konyhapult. Erre a célra kiválóan alkalmas lehet egy-egy korszerű mennyezeti lámpa vagy akár a bútor spotlámpa is.
 
Utóbbi alkalmazásával egyébként kiváló minőségű és fókuszált fényt kaphatunk, ami remekül jön a főzéshez és sütéshez.

A dekorációs világítás jelentősége a konyha környezetében

Természetesen a konyhába nem csak azért megyünk, hogy főzzünk és dolgozzunk. Ha már ott tartózkodunk, akkor fontos, hogy kellemes hangulatban teljen az idő. Ebből a szempontból pedig kifejezetten bölcs döntésnek számít, ha a praktikus szempontok mellett teret engedünk a kreativitásnak, vagyis a dekoratív megoldásoknak.
 
Annál is inkább, mivel a mai fényforrásoknak köszönhetően egy-egy modern konyhai lámpa esetében nem feltétlenül kell „vagy-vagy” jelet tennünk a praktikum és az esztétikum szempontjai közé. Pont, hogy mindkét szempont maradéktalanul érvényesülhet, tovább növelve az adott fényforrás hozzáadott értékét.
 
Ennélfogva nem is lehet kérdés, hogy a konyhai világítás kialakítása során igenis megvan a létjogosultsága a dekoratív megoldásoknak.

Egyéb korszerű megoldások a konyhai világítás modern kivitelezéséhez

Egyre népszerűbb opciónak számít a konyha környezetében is a LED szalagok alkalmazása. Persze ez egyáltalán nem a véletlen műve, hiszen praktikus, könnyen használható, ugyanakkor elképesztően jól kinéző fényforrásokról van szó.
 
Tetszés szerint elhelyezhetők a konyha bármely pontján vagy akár a bútorokhoz rögzítve. Akár alternatívaként ki is válthatják a bútor spotlámpákat, vagy tetszés szerint mellettük is bátran alkalmazhatók.
 
Mindezek mellett a mennyezeti lámpák tekintetében is bőven akad mozgásterünk manapság. Egyaránt választhatunk mennyezetre illeszkedő darabokat vagy akár lelógó függesztéket. Mindkét esetben ugyanúgy érvényesülhet a praktikum, mint az esztétikum, kellemes hangulatot kölcsönözve ezáltal a konyha környezetének.