A Fiaker Bisztró&Borbár és a Felix Kitchen&Bar a Wine Spectator nívós bormagazin Award of Excellence kitüntetését kapta meg.

A világ legjobb boréttermei közé került a Monarchia borait és ételeit bemutató Fiaker Bisztró&Borbár és a Felix Kitchen&Bar. A két hely a Wine Spectator bormagazin Award of Excellence kitüntetését kapta meg. A több évtizedes múltra visszatekintő rangos boros szaklap 1981 óta állítja össze nemzetközi listáját a világ leginkább ajánlott boréttermeivel. A bekerüléshez feltétel a minél komolyabb borkínálat, a Madách téri Fiaker pedig széles választékkal, évjáratmélységekkel, a korabeli Osztrák-Magyar Monarchia mai országainak boraival lett méltó a nemzetközi ajánlásra. A Felix Kitchen&Bar a több mint háromszáz tételből álló borlapjával lett az egyik legizgalmasabb. Az étterem a Alig több mint egy éve nyitotta meg kapuit a korábbi Várkert Kioszk épületében, borkoncepciójával viszont máris a nemzetközi szaksajtó látóterébe került. Itthon is ritkaságnak számít, ha egy helyen többszáz bor és pezsgő szerepel az itallapon, viszont a budai étterem ennek köszönhetően hamar megszerezte a nemzetközi zsűri elismerését.

Horváth Máté, a Felix Kitchen&Bar sommelier-je szerint a díj nemcsak pozitív visszacsatolás arra, hogy a megálmodott koncepció jó irányban halad, de úgy látja, az innovációt is elismerték: „Rendkívül büszke vagyok arra, hogy egy poharasok lettünk, de fontos kiemelnem, hogy ez nemcsak egyszemélyes siker, hanem egy nagyon kemény csapatmunka eredménye is. Elismerték, hogy a Felix ars poeticájának helye van nemzetközi színvonalon is. A jövő gasztronómiája át fog alakulni, a vendégek egyedi igényeinek kielégítése lesz a privilégium, és az, hogy a jó bor mellé kiváló ételeket is kapjanak. Mi pedig mindkettőre nagyon nagy hangsúlyt fektetünk.”

Az elismerés azt bizonyítja, hogy regionális kínálattal is lehet olyan szakmai színvonalat képviselni, amely világviszonylatban is megállja a helyét” – vallja a Fiaker csapata. A borbár-étterem nem a fine dining kategóriába helyezte el magát, és nem kizárólag finewine lelőhely, inkább az Európában már megszokott, szűkebb, de minőségi bisztrós ételkínálattal egészítik ki a borok nyújtotta élményt. A borkínálatot alapját a budai KisBécsben évek óta forgalmazott osztrák borok adják és ez épült tovább a Monarchia területeivel, közte hasonlóan nagy hangsúlyt kaptak a magyar tételek. Rajtuk kívül szlovén, horvát, szerb, erdélyi, szlovák és észak-olaszországi borok is állandó jelleggel kóstolhatók. Kiemelt tételekből több évjáraton keresztül izgalmas visszatekintésre nyílik mód. A Fiaker bortrezorjában jelenleg 1993-ig találhatunk borokat, de különleges pezsgők, magnumtételek is fellelhetők.

Címkék