A Ligeti-franchise három helye, a Bem téri Ne pazarolj! és a budaörsi Gramm után már a XII. kerületben is vásárolhatunk műanyag zacskók és fóliák nélkül. A Næked neve egyszerre utal a csomagolás nélküli „pucér” árura, és szól ki a vásárlóhoz: „néked”, valamint sugall egy csipet skandináv életérzést az „ae” fonetikájával.

Igazi bűvészmutatványnak tűnik világjárvány idején új vállalkozásba kezdeni, Gyöngyösi Noémi és Orosz Flóra mégis megkísérelte a lehetetlent. Már a karantén előtt el akartak indulni a környezettudatos boltocskával, de több mindent át kellett gondolniuk a váratlan helyzet miatt; mindannyian emlékszünk például arra, mikor március közepén tömegek táraztak be tartós élelmiszerekből (liszt, tészta), ami miatt a beszállítóknál hatalmas áruhiány és többhetes csúszás állt elő.

Hetekig fogalmuk sem volt, mi lesz a csomagolásmentes projekttel. Bár biztató a fokozatos nyitás, a kereskedelemben és vendéglátásban még mindig tart a bizonytalanság; emiatt több dolog várat még magára, például a folyékony termékek beszerzése, így egyelőre a szárazáru, tészták, köretek, magvak és a kozmetikai termékek dominálnak a Næked kínálatában. Papírzacskót, üveget biztosítanak azoknak, akik saját tárolóedény nélkül érkeznek. A megnyitással párhuzamosan a webshopjukon is dolgoznak, felkészülve több eshetőségre.

A lányok egy régi borospincében rendezték be a boltot, melyet két kezükkel újítottak fel és csinosítottak ki; szeretnék, ha közösségi helyként is funkcionálna, ezért is terveznek a Nækedbe kávézót-teázót a sarokba péksüteményekkel, mely ha minden jól megy, a jövő héttől el is indul.

Címkék

Elérhetőségek

Næked 1123 Budapest, Schwartzer Ferenc utca 4. Facebook-oldal Weboldal