Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Kultúra Hírek

Most ingyen nézhetünk a trianoni békeszerződés idején játszódó filmeket

A Budapest Film a trianoni békeszerződés időszakában játszódó filmeket, összesen négy alkotást tett ingyenesen megnézhetővé, de nézhetünk korabeli Filmhíradót is.

2020. június 4-e a trianoni békeszerződés aláírásának 100 éves évfordulója. Aznap megemlékezik erről Budapest Főváros Önkormányzata is több fővárosi intézménnyel együttműködve. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott most a Budapest Film Zrt. A korszakban játszódó filmeket nézhetünk ingyen, illetve korabeli Filmhíradók részleteit is.
 
A Corvin Távmoziban látható filmek kiválogatásakor nem volt könnyű helyzetben a Budapest Film, mert a trauma feldolgozatlan, amihez az is közrejátszott valamennyire, hogy kevés igazán értékes mozgókép készült a témában. A dokumentumfilmesek direktebben fogalmaznak, a játékfilmesek a legtöbbször csak érintik Trianont, s azt, hogy mi vezetett oda,  és hogy milyen következményekkel járt a 100 évvel ezelőtti békeszerződés.
A programban négy film szerepel: a Márai Sándor regénye alapján készült A gyertyák csonkig égnek, Fekete Ibolya 2015-ös mozija, az Anyám és más futóbolondok a családból, a Nagyapám: Horthy Miklós című dokumentumfilm és egy másik doksi, a szlovák-cseh 66 szezon, ami egy strandfürdő 66 éves történetét mutatja be a történelem viharában. A vetítés június 4-én 13 órakor kezdődik, este 20 óráig tart, amit 20.30-tól egy közönségtalálkozó követ. 

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

Gazdátlan tényrakások – Petri-tér

Petri György író, költő és esszéista pályafutása során kritikusan figyelte meg a társadalmat, és írásain keresztül próbálta megérteni annak változásait. Petritől mindig is távol állt az intézményesülés. A szabályokat, a kötelezettségeket megkérdőjelezte, és inkább a sajátos meglátásait követte. A PIM kurátorai úgy gondolták, hogy Petri életművét és az általa képviselt „kívülálló életérzést” nem tehetik az intézmény falai közé egy hagyományos kiállítótérbe, ezért a múzeum kertjéből nyíló egykori Károlyi Étteremben, ma raktárban tekinthető meg a kiállítás.

Látnivalók és kultúra

Már azelőtt programozott, hogy lett volna számítógép – Vera Molnar különleges művészete

Vera Molnar annak ellenére is festőművész maradt, hogy 1968-ban az elsők között készített műalkotásokat számítógéppel. Ráadásul nőként. Portré egy kivételes elméről, aki 99 évig élt.

Látnivalók és kultúra

A nyakában hordta a sebész a fejből kioperált golyót – 80 éves a Sziklakórház

A II. világháború alatt gyógyítottak itt, a háború után kutatták és gyártották a tífusz ellenszerét, majd újra kórház lett, meg bunker és raktár. Használták színházi előadásokra, 16 éve pedig múzeum.

Neked ajánlott

A