Hiába a közelgő enyhítésről szóló hírek, a legtöbb programnak még jó ideig híján lesz, ezért továbbra is a livestreamek az egyik legmegbízhatóbb forrásai a tartalmas időtöltésnek. Az elkövetkezendő napokban Mundruczó Kornél Winterreise című rendezése és a 2015-ös Stravinszky-maraton egy részlete is visszatér, de online koncertet az Ivan & the Parazol és az Ed Is On is. Tanulhatunk magyar és indiai táncokat is, főzhetünk közösen a Pomo d'Oróval, mindezek mellett pedig érkezik Hajdu Szabolcs új filmje a Budapesti Távmoziba, illetve a Banff Hegyifilm Fesztivál elmúlt 8 évének filmjei is bárki számára elérhetők.

Április 30., csütörtök

Április 30-án, a Magyar Film Napján a Budapesti Távmozi is vetíti Hajdu Szabolcs új nagyjátékfilmjét, a Békeidőt. 20 órakor a Művész Távmoziban 990 Ft-os áron nézhető a film, utána pedig, 22 órakor Kovács Gellért beszélget a rendezővel a Művész mozi Facebook-oldalán. A Békeidő egy film-antológia, mely egy éjszaka alatt játszódik és különböző emberi viszonyokban járja körül a dominancia és kiszolgáltatottság kérdését, képzelet és valóság határán. A filmet mi is megnéztük, beszámolónkat ide kattintva olvashatjátok.

Az Ed Is On zenekar két tagja, Tasnádi Bence és Várvölgyi Szabolcs csütörtökön 19 órától a B32 Galéria és Kultúrtér Facebook-oldalán ad online koncertet. Ígéretük szerint a már megszokott repertoárból és azon kívülről is válogatnak majd dalokat.

Május 1., péntek

A Müpa Home május 1-jére a 2015-ös Stravinszky-maraton egy részletének közvetítésével készül. Az eredetileg az Orosz Balett számára komponált Tavaszi áldozat Stravinszky egyik fő műve, melyet öt évvel ezelőtt a Budapesti Fesztiválzenekar adott elő a Müpában Fischer Iván vezényletével. Pénteken 19:45-től az erről az előadásról készült felvételt láthatjuk a Müpa felületein.

Pénteken a Sétaműhely egyik sétavezetője, Görbe Márk is tart élő bejelentkezést a Facebookon. A Szecesszió és divat, illetve a Luxus és tradíció az Andrássy úton séták inspirációival és más érdekességgel is készül 17 órától.

Szintén péntek este együtt főzhetünk a Pomo D'oro csapatával 18 órától a Facebookon, ráadásul a recepthez meg is rendelhetjük tőlük az alapanyagokat. Ez alkalommal zöldspárgás rizottót készíthetünk, melyhez ide kattintva érhetők el a részletek.

Május 2., szombat

Szombaton a Proton Színház és Mundruczó Kornél egyik legnépszerűbb előadásával jelentkezik a Trafó livestreamje, 20 órától a Winterreise kerül a virtuális színpadra, az Óbudai Danubia Zenekar közreműködése mellett. Az előadást vasárnap 23:59-ig vissza is lehet majd nézni.

Az Ivan & the Parazol is ad szobakoncertet a napokban, szombaton a Ludwig Múzeum Facebook-oldalán az együttes két tagja, Vitáris Iván és Balla Máté tart virtuális tárlatvezetést egy karantén súlytotta életben.

Május 3., vasárnap

A Zeneakadémia vasárnap 19:30-tól a 2018. december 19-i hangversenyét közvetíti felvételről a Facebook-oldalán. Takács-Nagy Gábor és Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából adta elő a zeneszerző 6. „Pastorale” szimfóniáját. Az előadás szakkommentátora Rákai Zsuzsanna.

Május 4., hétfő

Május 4-én 18 órától ismét érdekes témáról közvetít beszélgetést a Mindset Pszichológia a Facebookon, ezúttal a klíma- és koronakrízis után megújulásról lesz szó. Mit kezdjünk világszintű, komplex krízisekkel? Hogyan érinti az életünket? Fejlődhetünk általuk vagy belebukunk? A beszélgetés résztvevői Hátszegi Eszter tanácsadó szakpszichológus, life coach és Kovács Kristóf, a Mindset pszichológusa és rendezvényszervezője.

Hétfőn 17:30-tól a Trigatu indiai tánciskola jóvoltából Ganésa istenről tanulhatunk meg egy egyszerű táncot livestreamen keresztül. Az iskola koreográfiáinak alapja egy dél-indiai klasszikus stílus, a tamil bharatanátjam, de számos más technikát is ötvöznek. Részletek a jelentkezésről és minden másról ezen a linken.

Május 5., kedd

A Fonó Budai Zeneházban már régóta összefonódtak a keddek a tánctanítással, és ez az összefonódás most sem szakad meg: május 5-én 19 órától ismét Berecz Istvántól leshetünk el jó néhány mozdulatot a magyar néptáncokból merítve. Közvetítés a Fonó Facebook-oldalán.

Május 6., szerda

A VinoPiano Borbár május 6-ára Sándor Zsolttal, a Bükki borvidék egyik emblematikus figurájával készül online borkóstolóval, melyhez elő is rendelhetjük a borcsomagot. Sándor Zsolt az organikus szőlőtermesztésben hisz, de a biodinamikus borok is érdeklik, mindezekről a 18 órakor kezdődő kóstoló során is mesélni fog. További infók ezen a linken.

Közvetítések mindennap

A koronavírus-járvány miatt a Banff Hegyifilm Fesztivál sem tudott megvalósulni, ám így sem kell lemondanunk az elmúlt évek legjobb hegyifilmjeiről, hiszen a szervezők létrehoztak egy online archívumot, ahol az elmúlt 8 év valamennyi Budapesten vetített filmjét megnézhetjük. A közel 28 órányi kaland ide kattintva érhető el.

A Szülők Háza Digitális Bölcsőde minden hétköznap 10 órától készül a mozgáskoordináció fejlődését és a testséma kialakulását segítő tornával a kicsiknek, amely az egyensúly- és labdaérzéket is fejleszti. Az Arnóczky Zsófia vezette órákat a bölcsőde Facebook-oldalán lehet követni. 

A komolyzene kedvelői számára jó hír, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar is mindennapos kamarakoncerteket közvetít weboldalán, 19:45-től.

Összekötve címmel indított élő beszélgetős műsort a Könyves Magazin. Mindennap 17 órától jelentkeznek be a Facebookon más-más vendéggel.  

Címkék